Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zalai kosárka

Zalai kosárka
Zalai kosárka
25 perc / sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nővérem Zalába ment férjhez, ott tanulta ezt a sütireceptet, és ezért nevezzük "zalai" kosárkának.
Nagyon szeretjük ezt a finom kakaós krémet :).
A sütiról a díszítés elhagyható, de ha vannak a családba gyerekek, akik imádnak a konyhába sertepertélni, akkor érdemes segítségül hívni a gyerkőcöket a mintákhoz.


hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A díszítő mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A porcukrot a két tojással habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a margarint/vajat, majd a lisztet (melybe a sütőport kevertük).
  3. Dió nagyságú gombócokat készítünk (25 db lesz).
  4. A gombócokat a formákba nyomkodjuk, és sütjük (mindig száraz formát használjunk).
  5. A töltelék készítésénél a hozzávalókat a margarin/vajon kívül összekeverjük.
  6. Felfőzzük (forrástól számított 5-6 perc), ha sűrüsödik, levesszük, és belekeverjük a margarint/vajat.
  7. A megsült kosárkákba öntjük a tölteléket.
  8. Díszíthetjük úgy, hogy a tojásfehérjét a porcukorral alaposan kikeverjük, és ízlés szerint mintázzuk (a kihűlt tölteléket díszítsük).

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 19 138
elküldve: 4
receptkönyvben: 391
elkészítve: 13/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Skorpió

Mióta szakács: 2010.07.30.
49 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós kosárkák, díszes kakaós aprósütemény, teasütemény

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2014-04-04 11:40

Kedves Ancsagirl95!
Mi még nem próbáluk ki a sütit édesítőszerrel. Mindenesetre 1 próbát megér.
Ha esetleg kipróbálod a közeljövőben, írd meg az eredményt.

Jó sütést a hétvégére!
Üdv: Skorpió

ancsagirl95
ancsagirl95 / ancsagirl95 Fri, 2014-04-04 22:42

Kedves Skorpió!
Köszönöm a gyors választ! Húsvétra tervezem elkészíteni, szóval majd beszámolok róla. :)

Maja888
Maja888 Tue, 2012-09-25 14:43

én is megsütöttem.
A tészta nekem is nagyon feljött, leírhattad volna,hogy a legjobb,ha hajszálvékonyra nyomkodjuk a tésztát a formában!
A töltelék hamar odakap,ezt sem írtad le.
a cukormázról meg ne is beszéljünk!
Azt írtad,hogy össze kell keverni a t.fehérjét és a porcukrot és ennyi. Én így csináltam-mivel még sosem csináltam c.mázat- és SZÉTFOLYT AZ EGÉSZ a sütin,pedig majdnem 3x annyi cukrot raktam bele,mint amennyit írtál, hogy ne legyen ilyen folyékony! Utána kerestem rá máshol, ahol is úgy írják,hogy FEL KELL VERNI KEMÉNY HABBÁ A T.FEHÉRJÉT és utána bele a porcukit! szóval jó sz.r lett az egész,a te cukormáznak írt izédet meg dobhattam ki... :/

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2012-10-09 17:09

Szia Maja888!
Bocs, hogy csak most válaszolok. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült, én még nem jártam így! Most javítottam a receptben a sütőport 1kávéskanálra,(kb:1gr) mert hátha az a probléma.
A töltelék: hát azt folyamatosan kell keverni, és ha szükséges lejjebb venni a lángot.
A máz: ott azt írtam, hogy kikeverni, ami nem csak összekeverést jelent, hanem jól alaposan kikeverni.
Remélem azért megpróbálod még, és akkor már lesz sikerélményed.
Minden jót: üdv Skorpió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Wed, 2012-08-29 16:20

Kedves Lila szakács!

Hát eddig nekünk nem jött fel a tészta. A sütőpor tényleg csak 1/4-ed tasak volt?
Megkérdezhetem miben sütötted? Én kosárka sütőformában próbáltam és abba jó a recept.
Viszont nemrég egy másik linzeres receptet muffin sütőformában próbáltam, és az nekem is felpúposodott, de még meg tudtam tölteni. Azt tudom hogy ennek az ellenszere, hogy a tésztára babot/rizst/lencsét szórnak, és sütés során nem engedi felemelkedni.
Sajnálom hogy nem jött össze a tészta :( Remélem legközelebb ha majd megpróbálod, sikerülni fog.

Üdv: SKorpió

lila szakács
lila szakács / lila szakács Mon, 2012-10-01 19:21

Én is kosárformában sütöttem,1/4-ed tasak sütőporral.Csak annyi volt a probléma, h nekem 20 db formám van,és 25db formára van a recept.ezért,többet tettem bele a kellenénél.De köszönöm a tanácsot a babbal kapcsolatba. :)

Skorpió
Skorpió / Skorpió Wed, 2012-08-29 15:49

Kedves Lila szakács!

Igen hideg kosárba kell.
Jó falatozást majd hozzá :)
Örülök, hogy elkészíted!
Üdv: Skorpió

rekusi
rekusi / rekusi Tue, 2012-07-10 22:00

Istenem, még gyermekkoromban a nagymamámnál ettem ilyet Zalában. Az íze még a számban... Azt hittem soha nem fogom megtalálni a receptet.
Nagyon köszönöm neked!

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2012-07-10 22:31

Kedves Réka!
Nagyon örülök a kedves hozzászólásodnak!
Nálunk is nagy sláger régen, és most is :)
Jó sütögetést, és jó étvágyat hozzá!
Szép estét: Skorpió

Andus54
Andus54 Tue, 2011-03-15 16:20

Szia!!nagyon finom ez a süti..a hozzá szólásoknál olvastam,hogy folyik a krém..én mindig megvárom,hogy ki hűljön a krém igaz nem teljesen és utána keverem össze a margarinnal így biztos nem fog folyni..

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-03-15 20:07

Szia Andi!

Örülök, hogy Neked is bejön ez a süti :)
Igen, a töltelék folyássága miatt (az eredeti recepttől eltérően) raktam(írtam) bele még egy kanál lisztet. Íg még folyósan (ám nem túl folyósan) már könnyebb tölteni.
Ehhez a sütihez még nem próbáltam hidegen belekeverni a zsiradékot, de úgy is jó lehet :)
Köszi, hogy megírtad, szép estét, üdv: Skorpió

klivi
klivi / klivi Fri, 2011-03-11 15:30

Zalai lévén én is ismerem ezt a sütit, tényleg nagyon finom. Nem is gondoltam volna, hogy ezt nem ismerik országosan. A díszítés is nagyszerűen sikerült. Gratulálok hozzá!
Üdv.

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-03-11 21:19

Szia Klivi!
Köszi a dícséretet, akkor érdemes volt felrakni :D és a hozzászólást is köszi.
Szép estét, jó jétvégét: Skorpió

livedli
livedli Fri, 2011-03-11 14:01

Nagyon kedves vagy, sokat segítettél! Csak így tovább, hajráá! ;)

Nyafi
Nyafi Fri, 2011-03-11 13:02

Megcsináltam! Most a hűtőben várja a sorsát! :)
Szana- szét folyt, de nem a külcsín számít (azt mondják)! Na meg a kosárka megsütésénél úgy megnőtt a tészta, hogy tele lett a forma, így ki kellett kapargatnom kicsit! Így is 26 db lett, legközelebb vékonyabb lesz a tészta és több is. Nem baj, a krém íze nagyon jó, tuti, hogy így is elfog fogyni!
Köszönöm szépen! :)

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-03-11 13:09

Szia Nyafi!
Fúú, de ügyi vagy, már meg is csináltad! Nem baj ha szétfolyt, igy van, ha vékonyabb a tészta, akkor több lessz :D :D Örülök, hogy ízlik a krém is, és jó falatozást majd hozzá ;)
Köszi hogy megírtad, jó hétvégét: Skorpió

livedli
livedli Fri, 2011-03-11 10:38

És nagyon hálás lennék ha az oldalt is belinkelnéd, vagy megmondanád, hogy keressek rá a japán motívumokra és jelentésükre is, mert kifogott rajtam! :)

livedli
livedli Fri, 2011-03-11 10:26

A krémje, ha kihűl milyen állagú, mert nekem olyan receptem van, hogy nagyon folyós?! Ebből a tésztából mennyi kosárka jön ki kb.? Köszi :)

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-03-11 13:03

Szia Livedli!

Mikor először próbáltam, nekem is kissé folyósabbra sikerült készíteni a krémet, mit ami az emlékeimben élt, másodszorra pakoltam bele még 1 kanál lisztet (mehet bele helyette akár kukorica keményítő is liszt helyett) Na így már olyan állaga lett, amilyenre emlékeztem. A receptet már úgy töltöttem fel, ahogy másodszorra csináltam :)

A japán motívumokat nekem is sokat kellet keresni :)
A kínai jeleket is segítségül hívtam.(elég rég rektem fel a receptet, és már nem találtam a Kedvencek - Előzményeknél) De véletlenül most ráakadtam egyre, amit akkor is néztem:
( http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=239218 ) ez is hasznos lehet...
Itt találtam 1 linket -> hogy kell rajzolni: http://www.chinese-word.com/chinese/h/hh.html
Itt pedig katt pl: happy, happyness - és a megnyiló oldalon látod is hogy készül.
A legegyszerűbb, ha beírod a google fordítóba magyarul amit szeretnél leírni, és beállítod, hogy a fordítandó nyelv japán vagy kínai legyen :)
(Még néztem tetkós oldalakat is, ott is lehet jókat találni)
Remélem most már menni fog ;)

Szép napot, köszi, hogy írtál, jó sütögetést: Skorpió

Nyafi
Nyafi Thu, 2011-03-10 23:54

Oh, de komoly... Gratulálok, nálam valószínűleg a töltésnél megállna a tudomány...kézügyességem nulla. :) Azért próba szerencse :)

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-03-11 12:35

Szia Nyafi!
A töltésnél valóban kell egy kis türelem, hogy ne folyassuk mellé a krémet (mivel még folyós), de meg lehet oldani. Én másodjára már előkutattam egy mini merőkanalat, és valahogy azzal picival konnyebben megy, előtte én is evőkanállal töltöttem :)
Ha esetleg mellé megy, az se baj, szerintem úgy is simán elfogy :D próbáld csak nyugodtan
Köszi hogy írtál, szép napot: Skorpió

Mokika
Mokika / Mokika Fri, 2011-03-11 07:45

Kedves Nyafi!! Ne add fel!!!!!! Egyik - ismerőseim körében - híressé vált mondásom: nálam az óriási lelkesedés pótolja a kézügyesség teljes mértékű hiányát!!!!!!! Üdv: Bea

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-03-11 12:38

Szia Mokika!
Így is van! ;) Köszi hogy válaszoltál helyettem
Jó sütögetést, szép napot: Skorpió

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-03-10 22:07

Kedves Skorpió!
Nekem nagyon tetszenek, a hagyományos mintás is, a japán feliratos is:-)))
Elmentve:-))))
Szép estét!Éva-Anyóca

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-03-10 23:24

Szia Gregoreva!

Örülök, hogy Neked is tetszik (mindkettő is :))
Köszi a kedves hozzászólás, szép estét, jó sütés-főzést: Skorpió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-03-10 21:37

Szia Eszter!
:D Nem tanulunk, csak utánanéztem pár szónak (hogy is kell megrajzolni), ami jól mutat a sütin.
Evésnél meg el lehet mesélni, hogy miket jelentenek a "kiválasztottak" :)
Húha, de ezek szerint Te tudsz :D Dejóóó!

Szép estét, köszi a hozzászólást, üdv: Skorpió

Klasem
Klasem Thu, 2011-03-10 19:04

Szia!

Ez a süti az egyik alapsüti Zalában lakodalmakon, csak ott pár szem franciadrazsét szoktak a tetejére rakni.Emlékszem gyerekkoromban a lagzikon körbe szoktam járni a sütistálakat, mert csak 1-2-t raktak rá és én szépen mind begyűjtöttem őket...:-)))
Egyszerűen Imádom!
Nagy köszönet a receptért!

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-03-10 21:31

Szia Klasem!

Nos igaz, meglehetősen rövid idő alatt eltűntethető a tálcákról :D
Örülünk, hogy ennyire tetszik, amúgy nálunk is elég rég volt az asztalon (most már többször...:))

Köszi, hogy írtál, üdv: Skorpió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-03-10 21:25

Szia Tmea!
:))
Örülök, hogy tetszik (köszi), próbáld csak ki ha van kedved

Szép estét: Skorpió

tuncsi77
tuncsi77 Thu, 2011-03-10 17:59

Szia!
A kosárkákat nem kell kikenni vagy lisztezni?Nem ragad bele a tészta?

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-03-10 21:22

Szia Tuncsi77!

Nem, nem kell kilisztezni a formákat, és kikenni sem. Lényeg hogy tiszta, száraz formába helyezd a nyers tésztát.
Sima mezei piaci fém kosárka-formába készítettük el.
Egyébként még melegen kell kiszedni a formákból a megsült tésztakosárkákat - így biztosan kijön :)

Köszi a hozzászólást, üdv: Skorpió

Julcsi 09
Julcsi 09 / Julcsi 09 Thu, 2011-03-10 17:50

Szia!

Biztos nagyon finom a süti, de a díszítéshez külön gratula- nagyon szuper! :)
Üdv:Julcsi

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-03-10 21:17

Szia Julcsi!

Bizony finom, főleg a krém miatt :P és köszi a dícséretet, és hozzászólást!

Jó sütögetést: Skorpió

animoni
animoni / animoni Thu, 2011-03-10 16:11

Szia!

Látom nálatok tanul valaki japánul:-)
Egyébként klassz kis recept. Szerinted muffin formába is meg lehet sütni?
Üdv:animoni

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-03-10 21:14

Szia Animoni!

Szerintem biztos hogy muffin sütőformába is süthető.
Japán jellegű mintával, ill. japán jellegű írással is szokták díszíteni.
Én pedig rákerestem néhány szóra a neten, hogy is kell rajzolni :D
Ez csak egy ötlet a sokféle díszítési lehetőségből ;)

Szép estét: Skorpió

1621
porcukor 10 dkg
tojás 2 db
margarin 15 dkg
finomliszt 40 dkg
sütőpor 1 g
cukor 30 dkg
tojás 2 db
tej 3 ek
finomliszt 3 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
margarin 250 g
tojásfehérje 1 db
porcukor 4 ek