Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zalakocka - tojástakarékos

Zalakocka - tojástakarékos
Zalakocka - tojástakarékos
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, hogy már feltöltötték a Zalakocka receptjét, de biztosan sokakat visszatart a rengeteg tojás, ami a sütibe kell. Aki szeretné elkészíteni, de ugyanakkor spórolna is, próbálja ki ezt a változatot. Amióta megkaptam ezt a receptet, mindig így készítem. Igaz, várni kell vele másnapig, mert a tészta és a krém addigra érik össze, és a lapok teljesen piskótaszerűek lesznek.

hozzávalók / 6 adag

A sárga laphoz

A 2 barna laphoz

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a sárga lapot készítjük el. A vízben feloldjuk a szalalkálit. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd tovább keverjük a liszttel és a szalalkális vízzel. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és kb. 15 perc alatt megsütjük előmelegített sütőben.
  2. Ugyanabban a tálban kikeverhetjük a barna lapok hozzávalóit is egyenként, mint amiben már a sárga masszát is kevertük. Az eljárás ugyanaz, csak hozzáadjuk a kakaót is. A barna lapokat is sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük.
  3. A megsült lapokat kihűtjük.
  4. Elkészítjük a krémet. A pudingport kikeverjük a tej egy részével, a kakaóval és a tojások sárgáival. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a kikevert kakaós-tojásos tejet, és sűrűre főzzük. Még forrón hozzákeverjük a cukrot, és a tojások keményre felvert habját. Teljesen kihűtjük, majd géppel alaposan kihabosítjuk a vajjal.
  5. Megtöltjük krémmel a lapokat, a sárga lapot tesszük középre. A krémből hagyjunk a sütemény tetejére is. Díszítésként szórjuk meg csokidarával.
  6. Szeletelés előtt egy napig hagyjuk hűtőben!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24x34 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 36 351
elküldve: 12
receptkönyvben: 780
elkészítve: 10/31
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokikrémes piskótakocka, tojáskímélő zalakocka

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csibnyusz
csibnyusz Wed, 2012-04-18 18:20

Kedves Klivi!

A szalalkáli helyett lehetne valami mást használni, a szagától egyenesen rosszul vagyok!!!!!
A választ előre is köszönöm

klivi
klivi / klivi Thu, 2012-04-19 18:28

Megpróbálhatod sütőporral vagy szódabikarbónával, de nem biztos, hogy ugyanolyan lesz az állaga...

kozma_anita10
kozma_anita10 Sat, 2012-01-21 20:03

Bocs ebben a tésztareceptben nem értek valamit mikor azt írod hogy 1 ek kakaó és 2 ek meleg víz ezekben nem értem az EK szót megmagyaráznád ?

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2011-12-16 16:18

Húha...ha a 8 tojásos a takarékos, akkor mennyi lehet a nagyvonalú...? Bele se merek gondolni. Egyébként tényleg jól néz ki, csak ezt a tojástakarékos jelzőt lehet célszerűbb lenne onnan a címből kitörölni.

klivi
klivi / klivi Fri, 2011-12-16 16:53

Az eredeti recept szerint 3*5 tojásból kellene piskótát sütni, plusz a krémbe 5 tojás fehérjét. Ahhoz képest ez szerintem elég spórolós :) De lehet még takarékoskodni úgy, hogy a krémből kimarad a tojás, és 5 dl tejben felfőzni 2 csomag pudingport.

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2011-12-16 22:55

Te jóságos hablapát! 20 tojás? Az már nem is zala kocka, hanem koleszterin bomba, vagy sült tojás kocka édesen. Nahát ahhoz képest ez tényleg spórolós, de Lüszien a befutó nálam eddig Zala kocka ügyben...:-)

klivi
klivi / klivi Sat, 2011-12-17 11:02

Na ugye... :) Lüsziené is jó recept, de az már közel sem zalakocka :)

Lücien
Lücien Thu, 2011-12-15 18:34

Én a Zala krémest így készítem: (és így tényleg TOJÁSTAKARÉKOS)

Barna lapok (2db): 30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 ek. kakaópor, 1 tojás, 1 kk. szalalkáli, kb. 5 ek. tej.
Piskóta: 4 tojás, 20 dkg cukor, 10 ek. víz, 10 ek. liszt, fél cs. sütőpor.
Krém: 2 cs. csokoládés puding, 7 dl tej, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, vaníliás cukor, rumaroma.

Ugyanúgy készítem el, mint a Vendégváró-, Horizont szeletet; ki hogyan ismeri! Csak nem fehér főzött krémmel töltöm meg a lapokat, hanem csokikrémmel, és a tetejére is krémet/tortadarát, vagy csokimázt teszek!

zafirov
zafirov Thu, 2011-12-15 17:55

Jó rendben, bocsi :-)) nem vettem észre, de azért minden kötözködés nélkül sztem a 8 tojás nem éppen takarékos. Mindazon által biztos kipróbálom, mert nagyon gusztin néz ki. Köszi :-))

zafirov
zafirov Thu, 2011-12-15 16:51

Most végül is hány lap van? Mert a kép szerint úgy néz ki, hogy három, a recept szerint meg 2. Vagy netán el van vágva a csokis, mert úgy tűnik?

klivi
klivi / klivi Thu, 2011-12-15 17:00

A barna lapból kettőt kell sütni. Oda is van írva, hogy 2-szer :)

932
tojás 2 db
víz 2 ek
szalalkáli 0.5 kávéskanál
porcukor 10 dkg
finomliszt 8 dkg
tojás 4 db
víz 4 ek
szalalkáli 1 kávéskanál
porcukor 20 dkg
finomliszt 16 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tej 6 dl
csokoládés pudingpor 2 tasak
cukrozatlan kakaópor 1 ek
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
vaj 20 dkg
tojás 2 db