Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zebra kifli

Zebra kifli
Zebra kifli
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma egész nap szakadt az eső, így még ahhoz sem volt lelki erőm, hogy lemenjek a boltba. Ilyenkor házi péksüteményt szoktam készíteni (általában Limara konyhájának receptjei alapján), most azonban egy régi, falusi receptet próbáltam ki. A végeredmény egy csodálatosan lágy, foszlós kifli lett, melyet kedvünk szerint fogyaszthatunk lekvárral, esetleg sütés előtt tölthetjük pudinggal, csokoládékrémmel. Én nemes egyszerűséggel egy bögre kakaó társaságában majszoltam el, miközben az esőcseppek rendületlenül bombázták a konyhaablakot - persze engem ekkor ez már egy cseppet sem lombozott le...

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a tejet felmelegítjük, az élesztőt felfuttatjuk. Egy bögrébe tördeljük az élesztőt, teszünk rá egy teáskanál cukrot, és kanalazunk rá 3-4 evőkanál langyos tejet.
  2. Amíg az élesztőgombák teszik a dolgukat, egy nagy tálba (esetleg kenyérsütőgép üstjébe) kimérjük a többi hozzávalót (a kakaó kivételével). Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd laza, lágy tésztát gyúrunk.
  3. Ezután a tésztát elfelezzük, és felébe beledolgozzuk a kakaót. Mindkét tésztagombócot kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Miután a tészta megkelt, mindkét gombócot elfelezzük, így összesen 2 sárga és 2 barna tésztagombócot kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk először a sárga, majd a barna tésztánkat úgy, hogy csinos kis köröket kapjunk, kb. 30 centiméternyi átmérővel.
  5. A sárga és a barna tésztalapot ezután egymásra fektetjük, kezünkkel ellapogatjuk, és kicsit összenyomkodjuk, majd éles késsel (vagy pizzaszelővel) 8 cikkre vágjuk. A teljes adag tésztából összesen 16 darab közepes méretű kiflit kapunk. (Ha kisebbeket szeretnénk, vágjuk 16 cikkre, ha croissant méretűre vágyunk, vágjuk 4 cikkre a kész kört.)
  6. A háromszögeket a csúcsa felé haladva szorosan feltekerjük. 10-15 perc pihentetés után 180 C-os előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

A mázhoz

  1. A mázhoz a tejet felforrósítjuk, és ráöntjük a cukorra.
  2. A megsült, forró kifliket megkenegetjük a cukros tejjel, és ha van türelmünk kivárni, akkor rácson kihűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 440
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Liongirl

Mióta szakács: 2014.07.07.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós kifli, kétszínű kifli, kelt kakaós csíkos kifli, fehér-fekete kifli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

963
finomliszt 50 dkg
tej 1.5 dl
tejföl 225 g
napraforgó olaj 1.5 dl
friss élesztő 2.5 dkg
tojás 1 db
cukor 3 ek
1 teáskanál
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
tej 0.5 dl
porcukor 1 ek