Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zoboomafoo gyümölcsjoghurtos-tejszínes torta

Zoboomafoo gyümölcsjoghurtos-tejszínes torta
Zoboomafoo gyümölcsjoghurtos-tejszínes torta
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Unokám születésnapjára Zoboomafoo tortát kért, mert ez volt a kedvence. Kiválasztottam egy fotót a neten, és egy cukrász kinyomtatta ehető ostyára. Ez lett a torta díszítése.

Nagyon örült neki. A fotózásnál még rajta volt a tortakarika, mert messzire szállítottuk, így biztonságos volt. Sajnos a karika levétele után elfelejtettem fotózni.

Bármilyen díszítést lehet alkalmazni. Eredetileg tejszínhab és gyümölcs darabok vannak a tetején.

hozzávalók / 8 adag

Piskóta

Krém

Díszítés

ajánlat

Maga a torta nyári melegben nagyon üdítő, de a hűvösebb időkben is fogyasztható. Bármilyen gyümölccsel jó, ízben hasonló joghurttal készítendő.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A sütés előtt 1 órával kitesszük az asztalra a hozzávalókat. Előkészítjük a 26-s tortaformát, az alját vékonyan kikenjük és vékonyan kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Szokásos módon sütünk egy piskótát. Biztosan mindenkinek van egy bevált receptje amire esküszik, azért leírom az én verziómat. A tojásokat megmosva szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét egy nagyobb keverőtálba tesszük, a sárgáját félrerakjuk.
  3. A tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, közben beletesszük a sót, citromlét és a cukrokat. Addig verjük, amíg a cukor serceg, de ne legyen kőkemény. A tojássárgákat egyenként belekeverjük és még kicsit járatjuk a gépet. Így már egy viszonylag jó masszánk lesz.
  4. A lisztet és a sütőport összekeverjük (a sütőpor nem kötelező, ha valaki nem szokta a piskótánál használni) és a masszához szitáljuk. Fakanállal óvatosan elkeverjük. A bátrabbak nagyon alacsony fordulaton keverhetik egy kicsit a géppel, hogy a liszt jól elkeveredjen, de utána váltsunk fakanálra.
  5. Ha már jónak néz ki a massza, beöntjük a tortaformába és a szokásos módon megsütjük. 180 fokon elkezdve. 10 percig ki sem nyitjuk a sütőajtót, majd a hőt visszavesszük 150-160 fokra, még kb. 20 percig sütjük. Mindenkinek más a sütője, ezért figyelni kell. Ha a látvány és az illat megfelelőnek tűnik, tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Ha már jó, lekapcsoljuk a sütőt, de még kicsit bent hagyjuk nyitott ajtó mellett. A formában hagyjuk kihűlni, majd vékony késsel körbevágjuk a formát és rácsra tesszük a piskótát. Ha teljesen kihűlt, félbevágjuk, de úgy, hogy az egyik lap vékonyabb legyen.

Krém

  1. A joghurtot egy nagyobb keverőtálba tesszük és belekeverjük a cukrokat, citromhéjat és a levét. Jól elkeverjük, és beletesszük a zselatinfixet. Nagyon alapjáraton robotgéppel is lehet.
  2. A tejszínt keményre verjük (lehet beletenni 1 csomag habfixálót, de nem kötelező). A felvert tejszínt hozzákeverjük a joghurtos krémhez, de ezt már csak fakanállal. Ha már jó az állaga, az apróra vágott gyümölcsöt is belekeverni.
  3. Az elmosott tortaformát általában nem kell kibélelni semmivel, de az én tapasztalatom szerint, ha fém a forma, átveszi az ízét a krém. Ezért én folpackkal az alját és az oldalát kibélelem a formának, amit aztán könnyen le lehet venni. Ha egy bizonyos tortatálra lesz téve, akkor az alja nem is szükséges, csak a karimát tesszük rá. Így nem kell sokat mozgatni.

Díszítés

  1. Az előkészített formának az aljára a kicsit vastagabb piskótát tesszük és a joghurtos krémet rákenjük, majd szépen elegyengetjük. Rátesszük a vékonyabb piskótát. Ebben a receptben azért van a krémen is piskóta, mert az ostyás díszítés ezt megkívánja.(szerintem) Ha nem kerül rá ostya, nem szükséges a tetejére piskóta. Kicsit lenyomkodjuk, és betesszük a hűtőbe pár órára.
  2. Hűtőből kivéve az ostya alá nagyon vékonyan kenni kell kis cukros margarint v. vajat, amit jól kidolgozunk. Ha van az ostya alá speciális hideg zselénk, akkor csak azt kell a piskótára kenni. Az előkészített ostyát szépen rátesszük és simára simogatjuk, de óvatosan kell bánni vele.
  3. A tejszínt felverjük habnak (lehet tenni belel 1 habfixálót és kevés vaníliás cukrot, de nem kötelező). A tejszínnel úgy dekoráljuk, ahogy akarjuk, de az ostya szélére kerüljön, mert az fogja az ostyánál megakadályozni, hogy felkunkorodjon.
  4. Mivel ez a "majomféle " fehér sörényű, a tortakarika levétele után tudjuk a díszítést befejezni, mert a tejszínnel az oldalára is sörényfélét alkotunk. Ebben az esetben lehet, hogy több tejszínre lesz szükségünk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 082
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Joghurttorta, joghurtos-tejszínes torta, gyümölcsjoghurtos torta, forma torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

492
tojás 6 db
finomliszt 6 evőkanál
cukor 6 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 teáskanál
1 csipet
citromlé 1 csepp
növényi tejszín 3 dl
zselatinfix 1 csomag
vaníliás cukor 2 csomag
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
gyümölcsjoghurt 6 dl
cukor 15 dkg
őszibarack konzerv 20 dkg
növényi tejszín 3 dl