Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöld dió befőtt

Zöld dió befőtt
Zöld dió befőtt
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt egy receptkártyán találtam ezt a receptet. Macerás elkészíteni, de a végeredmény miatt megéri nekifogni. Sült húsok mellé kiváló.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kesztyűt húzva a megmosott diót vastag tűvel vagy villával átszurkáljuk, és egy lábasba tesszük. Annyi meleg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. 10 napig áztatjuk, naponta legalább kétszer cserélve rajta a vizet.
  2. Az áztatási idő letelte után a diót ecetes vízben puhára főzzük. 1 l vízhez 3 ek ecet kell.
  3. Minden 1 kg puhára főtt dióra 1 kg cukorból és 4 dl vízből készült szirupot öntünk. Előtte a cukorszirupot felforraljuk, a képződött habot leszedjük, és hozzáadjuk a szegfűszeget, a citrom és a narancs héját.
  4. A diót a sziruppal együtt 5 percig főzzük, és 24 órát állni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
  5. A  3. napon kiszedjük a diót a szirupból, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot még forrón a dióra öntjük, és azonnal lezárjuk az üvegeket.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 62 987
elküldve: 27
receptkönyvben: 110
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Arthemis

Mióta szakács: 2011.10.13.
32 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: télire, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

befőtt zöld dióból, zöld dió kompót

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hmarianna
hmarianna Wed, 2013-07-17 17:51

Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni hogy ha a dió már egy kicsit büdös, akkor is meglehet csinálni? Gondolom az ecetes víz segít rajta. Illetve a másik kérdésem az hogy mind a három alkalommal újra kell csinálni a szirupot? Vagy elegendő mindegyik alkalommal felforralni.

Arthemis77
Arthemis / Arthemis77 Wed, 2013-07-17 18:47

Hát nem tudom.Puha is? Az idén nekem is posványos szaga lett mert haza mentünk szüleimhez és másfél napig nem lett cserélve víz rajta.Nekem puha is lett így ment a borítóba. Szirupot nem kell újat csinálni, csak újra fel kell forralni.

hmarianna
hmarianna Thu, 2013-07-18 07:18

Nem puha, tegnap megcsináltam, de kétszer főztem egymásután ecetes vízben, hogy a szag eltűnjön, most már a szirupban van, még kétszer kell a sziruppal felfőzni. Na majd kiderül hogy milyen lesz:) Ha már teszem az üvegekbe, és akkor megkóstolom, akkor már a végleges íze lesz?

Farkas Ani
FarkasAni / Farkas Ani Sun, 2013-07-14 22:15

Idén tettem el először dióbefőttet. Egy kicsit más a receptje, de nagyon jó fűszeres illatok terjengtek a konyhába, mikor főztem. Főzési idő 3x 30perc.
Zöld diót június végéig lehet szedni. Akkor még puha a belseje, át lehet szúrni könnyedén. Nagyon kíváncsi vagyok az ízére. :)

Ani

Arthemis77
Arthemis / Arthemis77 Sun, 2013-07-14 22:27

Köszönöm a válaszokat amit helyettem adtál. :) Én úgy kb egy fél órát főztem. de le kell ellenőrizni, egyet el szoktam vágni mikor úgy gondolom elég puha már. Nem kaptam üzenetet, hogy hozzászólás érkezett. :(

Farkas Ani
FarkasAni / Farkas Ani Mon, 2013-07-15 10:06

Kedves Arthemis77!

Ne haragudj érte, de annyira megörültem ennek a receptnek. :) Klassz dolog, hogy Te is elkészítetted ezt a ma már ritkaságnak számító befőttet. Én ugyan nem vágtam ketté a diót, de remélem megpuhult. Még raktam bele csillagánizst, fahájat, vaníliarudat is.

Ani

Arthemis77
Arthemis / Arthemis77 Tue, 2013-07-16 17:46

Kedves Ani!
Dehogy haragszom! Örülök hogy te is ismered ezt a receptet. Sült hús mellé egyszerűen mennyei. Csak mindig keveset készítünk így ünnepi ebédekhez szoktuk enni.Csillagánizst, fahéjat, vaníliarudat majd jövőre én is kipróbálom. Dia

A.Eszter
A.Eszter Wed, 2013-07-03 13:36

Kedves Arthemisz!
És mikor kell leszedni a zöld diót? Idén már késő nekiállnom vajon?
Köszönettel!