Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöld diócska télire

Zöld diócska télire
Zöld diócska télire
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk most készül a glyko karidaki (diócska), május végétől június közepéig a háziasszonyok leszedik a zölddiót, sziruppal befőzik, hogy legyen mit kínálni egész évben. A teljes storyt elolvashatjátok a cseresznye szirupban receptemnél. Az összes glykoból ez a két nagy kedvenc, a karidaki a kerasakival (cseresznye) versenyezve.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Bármikor, kis tányérkában saját szirupjában kínálva egy pohár jó hideg vízzel. Gyümölcskenyerekbe, krémekbe-és-re díszítésként...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Válasszunk kisebb, nagyon zsenge zölddiókat, húzzunk kesztyűt, mert a dió barnára festi a kezünket. Éles kiskéssel vékony rétegben hámozzuk le a diók külső héját, majd vágjunk le egy pici szeletet a két csúcsánál.
  2. Forraljunk vizet, dobjuk bele a diócskákat 2-3 percre, öntsük le a vizet és ezt ismételjük meg még kétszer, mindig friss vízzel (így veszti el a kesernyés ízét), majd öntsük le a vizet, a diókat szurkáljuk meg a kocsányánál, szorítsuk ki belőlük a benne maradt vizet, majd a kelekezett lyukakba szúrjunk egy szegfűszeget.  
  3. A 1,5 pohár vizet tegyünk fel forrni az 1 kg cukorral, tegyük bele a diókat, gyöngyözve forraljuk 15-20 percig, a habját le-leszedve, majd hagyjuk kihűlni a lábosban. Ha kihűlt, újraforraljuk mégegyszer, most már ellenőrizve a szirupunkat (ha egy kistányérra cseppentve a szirup megáll, akkor már jó). Ha besűrűsödött, elzárjuk a gázt, és a fél citrom levét belefacsarjuk, hagyjuk kihűlni.
  4. Ha teljesen kihűlt, nagyon tiszta, hermetikusan zárható üvegekbe osztjuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 108
elküldve: 6
receptkönyvben: 90
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, befőtt

egyéb elnevezések

Glyko karidaki, zölddió szirupban, szirupos dió

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2014-10-13 13:49

Kár,hogy csak most találtam rá a receptedre. Az idei eltevésről elkéstem, amit nagyon sajnálok. Tetszik nagyon a recept, köszönet érte!
Üdvözlettel,helena26

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Wed, 2013-10-16 15:36

Kedves Éva! Tudom disznóság, hogy mindig zaklatlak, de nincs véletlenül meg a "gesztenye szirupban" recepted? Van egy halom gesztenyém gondoltam készítek belőle valamit. Sajnos amit hoztunk most legutóbb Krétáról az elfogyott.
Köszi.

diavega
DiaNatura / diavega Mon, 2012-06-25 13:37

Kedves Éva!
Férjemnek szeretném ezt a finomságot elkészíteni,látta a képet és eszébe jutott hogy gyerekkorában evett pont ilyet, azóta vágyik rá! :)
Kérlek írd meg, hogy a diókat mikor kell felszeletelni, a forróvizes fürdők előtt?
És még egy kérdés, hogy a pohár az 2 vagy 2,5 dl-es, vagy ez nem annyira lényeges?
Üdv még egyszer!:)
Dia

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2012-06-25 23:04

Szia, kedves Dia, a kisdiokat nem kell felszeletelni egyaltalan, egyben kell megfozni oket, en csak a fenykep miatt szeleteltem fel egyet, mikor kesz van, a fiuk csak ugy egyben bekapjak, mi a lanyok finomkodva kettobe vagjuk::)) Bocs, a pohar 2,5 dl-es az 1 kilo cukorhoz. Felteszed a tesztarecit? Udv, Eva

diavega
DiaNatura / diavega Fri, 2012-07-13 10:48

Szia Eva!
Boldogan akartam írni neked, hogy elkészítettem a diókat, minden nap eszembe jutott, de a nagy hőségben nem engedték, hogy bekapcsoljam a gáztűzhelyt. Tegnap kicsit hűlt a levegő /végre!/, leszedtem pár szemet, de a diók már teljesen becsontosodtak! Na ezt lekéstem! :( Hát, majd jövőre!:)
A Pastelaki nagyon szuper!Guszta a kép!
Üdvözöllek,:)
Dia

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-07-13 18:31

Szia, Dia, barcsak kuldhetnek egy uveggel, de nagyon messze vagyok...en is megcsinaltam a citromos spagettit, mindenkinek nagyon izlett, olyan finom, nem lehet abbahagyni az eveset...:) Barcsak nekem se engednek meg a gaztuzhelyt bekapcsolni, de hozzaszoktattam a csaladot, hogy naponta egyszer legalabb meleg etel van az asztalon..., na persze ki a hibas? a noi sors...:) a pasztelakiert koszi, Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-06-20 15:03

Kedves Anci, nagyon szivesen...a glyko nalunk amolyan joker, amikor semmi edesseg nincs a haznal, ilyen mindig van a hutoben...Udvozollek, Eva

868
dió 1 kg
cukor 1 kg
víz 3.75 dl
citromlé 1 fél citromból nyert
szegfűszeg 1 db