Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöld füge befőtt

Zöld füge befőtt
Zöld füge befőtt
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly ősszel kaptam kolléganőmtől egy fél szatyor zöldes fügét, ami már nem tudott megérni. Hazaszaladtam, elkészítettem, és ott felejtettem néhány napig a dunsztban, majd bevágtam a kamra rejtett polcára, és elfelejtettem. Keresgéltem pizza recepteket a Live Style Food-on, hogy ne mindig ugyanzaokat a pizzákat süssem, amit a gyerek rendel, és ott találtam egy fügés pizzát, amihez aszalt füge kell, de én nem szerettem volna annyira édeset készíteni, és ekkor bevillant a polc-zugban megbúvó 3 üveg füge befőtt. Gyorsan ki is nyitottam, megkóstoltam. Jót tett neki a várakozás.

hozzávalók / 12 adag

A fügéhez

A sziruphoz

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fügéket gondosan folyó vízben megmossuk, szárait levágjuk, enyhén ecetes vízben, kis tűzün addig főzzük, amíg nem kezd puhulni. Újabb enyhe ecetes vízben mégegyszer átfőzzük, mikor már majdnem puha, hagyjuk a lében kihűlni a gyümölcsöt.
  2. 1 liter vízből, 60 dkg cukorból szirupot főzünk, hozzátekerünk 1 citrom levét.
  3. A fügékról leöntjük az ecetes vizet, üvegekbe rakjuk, felöntjük a sziruppal, lezárjuk.
  4. Vízfürdőben még 20 percig hevítjük 90-95 fokos vízben.
  5. Sáraz dunsztba tesszük (becsomagoljuk újságba, dobozba tesszük, körbe letakarjuk takaróval, és 2-3 napig így hagyjuk kihűlni).
  6. Tárolni sötét, hűvösebb helyen ajánlott.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 29 962
elküldve: 9
receptkönyvben: 138
elkészítve: 11/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, télire

egyéb elnevezések

füge befőtt, füge télire, befőtt zöld fügéből

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lerebo
lerebo Sun, 2014-08-31 15:49

Kedves Évi néni,
Hány %-os ecetet kell használni?
Az így elkészített füge inkább befőtt? Mennyire érezhető rajta az ecet?
Óriási fügefánk van, de nem érik be ezért keresnék valamiféle hasznosítást.
Várom válaszát:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2014-09-01 12:19

10%-osnál erősebb ecetet nem használok, tehát annyi. Úgy irigyellek a fügefáért. Évek óta próbálom nevelgetni, de eddig még nem nagy sikerrel.

287
füge 1.5 kg
ecet 3 ek
víz 2 l
víz 1 l
cukor 60 dkg
citromlé 1 citromból nyert