Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöld teás chiffon-torta

Zöld teás chiffon-torta
Zöld teás chiffon-torta
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mit kell tudni a zöld tea-porról vagy Matcha-ról?
Először is, hogy nincs tea íze és nem teafű, hanem por.
Ehhez a már megszárított zöld tea leveleket porrá örlik. Emellett a japán teaszertartás, a Chanoyu kultikus teája.
A chiffon- tortát eredetileg még Amerikában találták ki a századelőn. Azóta számos fajtája létezik.
Amikor a japánok beletették a Matcha- port, gyakorlatilag nemzeti süteményükké vált.
Eredetileg kis kockákra vágva szervírozzák, kis krémmel vagy tejszínnel és némi savanykás gyümölccsel. (Ne kísérletezzünk semmilyen nedvdús gyümölccsel vagy beföttel. Csak bogyós gyümölcsöt használjunk!)
A tésztát a Food & Wine - tól, Csíki Sándortól kölcsönöztem és összeházasítottam a mascarponéval.

hozzávalók / 4 adag

A tortához

A tálaláshoz és a díszítéshez

  • 20 dkg áfonya (vagy physalis, egyéb bogyós gyümölcs)

ajánlat

Èlettani hatása: erösen savasít.
Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt.
Egyéb tudnivalókat itt olvashatsz.

Figyelem!
A Matcha nem azonos a filteres zöld teával. Keresd az interneten vagy a blogomban is találsz róla leírást és képeket.
Már Magyarországon is beszerezhető.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tortalap készítése:


  1. Kivajazunk és kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Esetleg 20-ast, de nagyobb nem jó.
  2. Egy tálkában összeszitáljuk a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a zöld tea-port. Ekkor még alig van színe, de a Matcha akkor lesz csak zöld, ha nedvességet kap.
  3. Válasszuk szét a tojássárgáját a fehérjétől.
  4. A tojássárgáját olyan edénybe tegyük, amit vízfürdőhöz lehet használni. Hozzáadjuk a 90 g porcukrot, a 60 ml olajat és tíz perc alatt vízfürdő fölött habosra keverjük.
  5. Ha kicsit kihűlt, beletesszük a fél citrom reszelt héjat és a citromlevet.
  6. Kis sóval és egy evökanál porcukorral felverjük a tojásfehérjét. Ennek az egyharmadát belekeverjük a tojásos masszába, hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, majd jöhet a maradék tojásfehérje.
  7. A tortaformába öntjük és 165 fokon 35 percig sütjük.

Krémek készítése: 

  1. Kis edénybe 4 ek cukrot és 2 ek vizet összeolvasztunk. Beletesszük a mascarpone felét és olvadásig melegítjük. Kis citromlevet adunk hozzá, hogy kicsit ellensúlyozzuk a cukrot. (Kóstolás!)
  2. Levesszük a tűzről, és addig hűtjük, amíg egy kenhető, de nem folyékony krémet kapunk. Tehetjük fagyasztóba is egy kis időre.
  3. A mascarpone másik feléhez hozzákeverünk 2 ek Matcha-port és csak annyi cukrot, amitől épp csak kicsit édesnek érezzük. Ebben a krémben inkább a zöld teának kell hangsúlyosnak lennie.

Összeállítás:


  1. A tésztát kettévágjuk. Az alsó lapra max. fél centi vastagon - különben tömény lesz - rákenjük a zöld krémet. A maradékot a díszítéshez fogjuk felhasználni.
  2. Rátesszük a tortalap másik felét, majd bevonjuk a fehér kihűlt krémmel.
  3. Végül díszítjük a maradék zöld krémmel és gyümölcsökkel. Èn physalis-t használtam. Sok kísérletezés után úgy találtam, ez illik a zöld tea ízéhez a legjobban.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 677
elküldve: 1
receptkönyvben: 115
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Zöld tea-krémes torta, japán torta Matcha-val, Matcha-krémes torta, mascarpone-krémes torta Matcha-val

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2012-12-25 11:43

Kedves titkos P. Ügynök! :)
Az ünnepi tortáimat úgy tűnik, már hagyományosan Tőled választom...ezt sütöttem meg idén, hát valami isteni lett...dupla adagban - 24 cm tortaformában, a tojásból hat darabot használtam. Kis módosítás történt - három lapra vágtam, és az alsó lapot vékonyan limondcellós (mániám) homoktövislekvárral kentem meg...nagyon jól passzolt ízben, finoman harmonizált a tortával! :) Észrevétel: A zöld mascarponekrém rétegbe soknak találtam volna a két evőkanál teaport - így csak két tk teaport raktam.
Szóval köszönjük az ízélményt, remek volt! :)))
Sok puszi, és Kellemes Karácsonyt Nektek! :)
Mr & Mrs, valamint Junior Smith

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2010-11-08 15:11

Épp egy pár napja hoztak nekünk Ír-országból kimért, szárított zöld teát (Sencha). Ha azt ledarálom a kávédarálón, az is jó hozzá?

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-11-08 22:01

Szia!
Tulajdonképpen jó lenne, de CSAK AKKOR, ha púderfinomságúra tudod darálni a Senchát - ebben nem vagyok biztos. A Matcha tulajdonképpen Senchából készül, de ha a darálék nem elég finom, akkor nem lesz jó.
Üdv:
Eszter

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-09-26 00:18

Az az Eszter által került hozzám, még nem láttam máshol. A Culináris esetleg, de nem vagyok benne biztos. Érdemes lenne odatelefonálni.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Sun, 2010-09-26 00:02

És hol veszitek a Matcha port? Ezt is meg akarom csinálni! Nem tudom a mai napot befejezni, olyan jó volt! :-)))

evaszan
evaszan / evaszan Fri, 2010-10-15 22:20

Szerintem teaboltokban találsz. (Én például pont a héten jártam a Lord Tennyson teaboltban, és ott láttam.)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-09-25 22:38

Húú Esztikém, ez Isteni finom! Itthon általános sikere volt, a húgom nagyon boldog lett, amikor megtudta, hogy lapul egy zöldteás dobozka szekrényben egy kis "angyi" jóvoltából, és így még hozzájuthat máskor is...:DDD Puszi: Mrs Smith

elif
Tekten Elif / elif Sat, 2010-09-25 23:03

Bizony! Überkirályos! :) Bár párom azt mondta zöld, úgyhogy nem eszi meg, én meg ez esetben hevesen bólogattam, hogy remek, akkor nekem marad a lenyúlt mindkét példány. :D Egyébként meg úgy néz ki ez nálunk valami genetikai rendellenesség, hogy férjecske a zöld, fiacska meg a piros ételeket meg se kóstolja. :S

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-01-25 15:33

Szépen sikerült! :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-02-01 23:30

Nahát, Sándor, micsoda meglepetés! :-)
Csak most olvastam a hozzászólást, nagyon-nagyon szépen köszönöm!
Figyelem, Hölgyeim és Uraim! Sándor a torta tésztájának megalkotója, ezúton is köszönöm neki ezt a remek receptet. Emellett lelkesen ajánlom mindenki figyelmébe a honlapját is, amelyen bizony el lehet csemegézni egy jó ideig.

www.foodandwine.hu

Mégegyszer köszönöm!
Üdvözlettel:
Eszter

686
étkezési keményítő 30 g
finomliszt 45 g
matcha teapor 4 teáskanál
sütőpor 0.5 tk
tojás 2 db
porcukor 90 g
napraforgó olaj 60 ml
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 2 ek
mascarpone 250 g
cukor 4 ek
víz 2 ek
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
áfonya 20 dkg