Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöld teás chiffon torta mascarpone krémmel

Zöld teás chiffon torta mascarpone krémmel
Zöld teás chiffon torta mascarpone krémmel
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó ideje meglestem magamnak ezt a tortát AzEszternél, majd ellátogattam a blogjára, ahol lépésről-lépésre aprólékosan leírja az elkészítését. Megnéztem a Food&Wine-on Csíki Sándornál, és további számoskülföldi és hazai oldalon kerestem, összevetettem, hasonlítgattam. Elmentem, megvettem a matchát, vártam, megint olvastam. Szó, mi szó, nagyon sokáig ültem fölötte, mire neki kezdtem. Nem mondom, hogy a legegyszerűbb sütemény, amit elkészítettem, de az biztos, hogy megérte a rászánt időt, a fáradtságot.  Nagyon különleges édesség készült el. Nagyon jó, hogy azonnal kettőt készítettem belőle. A családon kívül meg tudtam kínálni a kollégáimat is belőle. A siker osztatlan volt, mindenkinek elnyerte a tetszését, pedig sokféle ízlésű emberrel kóstoltattam meg. Boldog vagyok, hogy rászántam magam.

hozzávalók / 12 adag

A tortához

A belső krémhez

A bevonó krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egész tojásokat kettéválasztjuk.
  2. A fehérjét a plusz három fehérjével kemény habbá verjük 2 ek porcukorral.
  3. A tojások sárgáját 10 dkg porcukorral és a szőlőmagolajjal egy keverőtálba tesszük, és vízgőz fölött (a felforralt víz éppen csak gyöngyözzön)10 percig keverjük. Ez idő alatt egy kicsit krémesebbé válik. A 10 perc letelte után levesszük a gőzről, és néhány percig hagyjuk hűlni, miközben hozzáadjuk a fél citrom levét és reszelt héját.
  4. Ha a krém meghűlt, több adagban (3) óvatosan hozzáadagoljuk a tojásfehérjét, óvatosan a krémbe forgatva. A második adag fehérje után beleszitáljuk a liszt+keményítő+sütőpor+matcha por keverékét, azt is belekeverjük, végül pedig a harmadik adag fehérjével lazítjuk a tésztát.
  5. Kivajazott, liszttel megszórt 2 őzgerincformában elosztjuk a tésztát.
  6. 140 fokon, hőlégkeverésen 25 perc alatt megsütjük (tűpróba) vigyázva arra, hogy kívül a tészta ne barnuljon meg. Ha megsült a tészta, kissé kinyitott sütőajtónál hűtjük ki. Ha langyos, óvatosan rácsra borítva hűthetjük ki teljesen.
  7. A belső töltelékhez fél dl vizet felforrósítunk, belekeverjük a zselatint, csomómentesre elkeverjük, hozzáadjuk fél citrom levét és reszelt héját. A mascarpone krémbe belekeverjük az 5 dkg cukrot. A citromos zselét összekeverjük a cukros mascarponekrémmel.
  8. A tésztát hosszában ketté vágjuk. A krémet a felvágott tésztára kenjük kb. fél cm vastagon, majd ráborítjuk a tészta tetejét.
  9. A külső krémhez felolvasztunk vízgőz felett vagy a mikróban 10 dkg fehér csoki pasztillát, amit a  mascarpone krémhez keverünk, és ehhez adjuk a forró vízben feloldott 5 tk zselatint és egy egész citrom levét és reszelt héját.
  10. Míg képlékeny, ráöntjük a sütemény tetejére, simítólapáttal elegyengetjük, mindenütt fedje azt.
  11. Néhány evőkanálnyi krém megmarad, amihez 1 teáskanálnyi matcha port keverünk, és a sütemény tetejét a zöld krémmel díszíthetjük.
  12. Hűtőszekrénybe tesszük megdermedni.
  • sütési hőfok: 140°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x10x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 931
elküldve: 8
receptkönyvben: 183
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
konyha: japán
mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

japán sajttorta, matcha torta citromos krémmel, zöld teás mascarpone krémes torta

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2014-09-24 14:06

Nagyon tetszik az ötlet. Ki is próbálom. A teás oldalt én is meglátogatom, mert az ember bizonytalan, hogy hol tud jó minőségű teát kapni.

wannabe chef
wannabe chef / wannabe chef Wed, 2014-09-24 07:29

Bocsanat, hogy kozbeszolok, de en pl. a Marumotot (www. marumoto.hu) nagyon tudom ajanlani. Eredeti, nagyon jo minosegu japan zold teakat forgalmaznak, es macchat is. Webshopojuk is van.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2014-09-04 14:13

Kedves Zsuzsa!
Pontos címet nem tudok adni, az interneten kerestem és találtam egy fiút, akinek a VI. kerületben a Hunyadi téren volt egy biciklis boltja és mellesleg teákkal foglalkozott, az volt a szenvedélye. Ez már szerintem másfél-két éve volt. De az interneten az árukeresőben biztosan megtalálod azt a hozzád közel eső boltot, ahol árulnak matchát.
Üdv: Évi néni

csato
csato Wed, 2012-07-25 14:56

Jaj de szépséges!Ezt egyszer megcsinálom az biztos!Üdv Csató

388
tojás 4 db
tojásfehérje 3 db
porcukor 110 g
étkezési keményítő 40 g
sütőpor 1 tk
szőlőmagolaj 80 ml
finomliszt 60 g
matcha teapor 5 teáskanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 1 fél citromból nyert
mascarpone 25 dkg
cukor 5 dkg
víz 0.5 dl
zselatin 4 teáskanál
citromlé 1 fél citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
mascarpone 25 dkg
víz 0.5 dl
zselatin 5 teáskanál
fehér csokoládé 10 dkg
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert