Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöld Tündér muffin

Zöld Tündér muffin
Zöld Tündér muffin
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A barátaim bulit szerveztek, és egy bulis sütivel akartam őket meglepni. Mivel rajonganak a XIX. század végéért, így eszembe jutott, milyen lenne abszint ízű muffint csinálni. Egy muffinalapreceptet turbóztam fel abszintosra.
Természetesen szilikon sütőformával is elkészíthető. A képen látható süteményt arany ételfestékkel fújtam le, ez nem kötelező, csak patinás színt kölcsönzött az így is különleges süteménynek.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

 

Főleg bulikra ajánlom és nem gyerekeknek alkoholtartalma miatt! A muffin alkoholmentes változata is furcsa ízű lehet azok számára, akik nem szoktak hozzá az ánizs és az édeskömény aromájához. A csillagánizsnak és az édesköménynek semmilyen káros hatása nincs a szervezetre! Sőt jótékonyan az emésztés számára.
 
Csillagánizs: "szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok és pánik esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése. Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert." /Wikipedia/
 
Édeskömény: "étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló
gyógynövényünk. Gyakran adják együtt hashajtó drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket." /Wikipedia/
 
A recept fűszerezésésből kihagytam a fehér ürmöt, és nem is ajánlom a beletételét, az abszint esetében ennek a növénynek tulajdonították a kábítószerjellegű hatást.
 
Fehér üröm: "Az ánizs és az édeskömény mellett ez a növény az egyik fő összetevője az abszintnak, ami a 19.-20. század fordulóján hatalmas divatnak örvedett, míg sok országban átlagosan 90 évre be nem tiltották epilepsziát, elmebajt és egyéb betegségeket okozó hatására hivatkozva, ám a modern tudomány ezen vádakat megalapozatlannak találta, és az Európai Unióban történt, 1988-as rehabilitációja utáni hamisítványok közt mára ismét megjelent eredeti formájában is... Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Kis mennyiségben (amennyit pl. az abszint is tartalmaz) nincs számottevő mérgező hatása. A tujont az abszintizmus félreértelmezése nyomán sokan hallucinogénnek tartják, de ennek tudományos alapja nincs... A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták. Hazánkban a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixírek készítésére használták. Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos. A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Izgató szerként is használják és a váltóláz gyógyítására is alkalmazható. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök." /Wikipedia/
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a "száraz hozzávalókat", a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a diót, a sót.
  2. Ezután előkészítjük az "abszint ízt" adó két jellegzetes fűszert, a csillagánizst és az édeskömény magokat. Ha nem tudjuk őket beszerezni őrölve, darálóban vagy mozsárban apró darabokra daráljuk, porrá törjük. Ha a csillagánizzsal nem sikerül a művelet, és maradnak kemény és fél milliméternél nagyobb részek, fél deci vízben három percig főzzük egy kis edényben a három szem ánizst lassú tűzön fedő alatt, majd állni hagyjuk tíz-tizenöt percre.
  3. Egy másik tálban összekeverjük a "nedves hozzávalókat", a mascarponét - azért használom, mert nem annyira zsíros, mint a margarin, és puhábbá teszi a muffint -, beleütjük a tojásokat, az olajat.
  4. A "nedves hozzávalókat" kanalanként adagolva elkeverjük a nagyobb tálban lévő "száraz hozzávalókkal".
  5. Ha ezzel megvagyunk, és a massza sima csomómentes, beleöntjük a vodkát, hozzáadjuk a citromhéjakat, az édeskömény és a csillagánizst (vagy a csillagánizs főzetet) és az ételfestéket. Ha még túl száraznak találjuk, tehetünk hozzá olajat. Vagy ha túl nedvesnek, liszttel tehetjük keményebbé. (Túl nedves akkor lehet, ha a csillagánizst főzetként készítjük.)
  6. A muffinsütőbe muffinpapírokat helyezünk. Ezeket nagyjából csak kétharmadrészt töltjük meg a masszával.
  7. Tetszés szerint cukorkákkal vagy kockacukorral díszíthetjük. (A kockacukor az abszint fogyasztására utal.)
  8. Körülbelül 15-20 percre a sütőbe tesszük 180 fokon. Nekünk ez a sütőnkön a hatos fokozatnak felel meg, de sütés ideje a gáz minőségétől és a sütő fajtájától eltérhet.
  9. Tűpróbával ellenőrizzük, mennyire sült meg. Ha így mindent rendben találunk, vegyük ki a sütőből, ha kihűl, a sütőformából kiszedegetve a papíros muffinokat máris tálalhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 090
elküldve: 2
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

automatonaliza

Mióta szakács: 2012.06.03.
2 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, buli receptek, szilveszter
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: muffin
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

abszintos muffin, ánizsos muffin, édesköményes muffin

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

790
cukor 15 dkg
finomliszt 10 dkg
sütőpor 0.5 csomag
dió 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
mascarpone 12.5 dkg
tojás 2 db
napraforgó olaj 4 ek
kandírozott citromhéj 10 dkg
édesköménymag 1 tk
csillagánizs 2 db
vodka 0.5 dl
ételfesték 5 kávéskanál
kockacukor 12 db