Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldbab tartósítószer nélkül egész évben

Zöldbab tartósítószer nélkül egész évben
Zöldbab tartósítószer nélkül egész évben
170 perc / előkészület: 50 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért szeretem így a zöldbabot elkészíteni, mert megmarad a természetes íze és a színe. A hőkezelés során előfőzött állapotba kerül,  így gyorsan tudok leveseket, főzeléket, stb. készíteni.

hozzávalók / 4 adag

18 db 720 ml-es üveghez

  • 6 kg zöldbab
  • 2 kk (üvegenként)
  • 1 ek ecet (10%-os, üvegenként)
  • 5 l víz (szükség szerint)

ajánlat

Natúr állapotban is lehet készíteni, kitűnő alap a rakott zöldbabhoz. Amennyiben ízesítjük sóval, ecettel ízlés szerint, akkor már nem sok dolgunk marad egy finom zöldbableves elkészítéséhez. A 18 üveget általában felesben készítem, így bármilyen zöldbabos receptet elkészíthetek belőle.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldbabot megmossuk, a végeit levágjuk, tetszés szerint felaprítjuk.
  2. Üvegekbe tesszük a háromnegyedéig, mert a hőkezelés során a bab "gázosodhat".
  3. Felöntjük vízzel, beletesszük a sót és ecetet, majd fémkupakokkal légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  4. Befőzőautomatába tesszük, két sorban fér el 18 üveg, majd "kochen" fokozaton 120 percig kidunsztoljuk.
  5. Ahogy lejárt a program, tehetjük a polcra. Egész évben bármikor fogyasztható.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 76 905
elküldve: 8
receptkönyvben: 327
elkészítve: 7/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Csak Természetesen

Mióta szakács: 2012.02.29.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan lépegető, Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: befőttek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, befőtt, kompót

egyéb elnevezések

zöldbab télire, dunsztolt zöldbab, zöldbab természetesen elrakva

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fodormenta
fodormenta Thu, 2014-09-18 21:28

sziasztok kedves "befőzős" társaim!
Most léptem közétek, de már ezer éve befőzök, ha lehet mindent. Nem szeretjük az ilyen-olyan ízű szörpöket, az sok eeeee-t, és satöbbit. No kérdéseim még mindíg vannak: Ha a befőzőautomatába 18 db 7.2-es üveget teszek (két sorban), mennyi vizet kell öntenem rá? Az alsó sort ellepheti a víz, vagy sem...... Aki tudja, válaszoljon. Nagyon köszönöm, üdvözlettel

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sat, 2014-08-30 11:46

-Bocs., -de, szerintem, semmi értelme belemenni a, -"jó-e a befőzőautomata"-, -kinek van, -kinek nincs, -miért kell, -miért nem, stb. vitákba...

-Én, -úgy gondolom, leginkább, -"ott éri meg az árát"-, -ahol, nagyobb mennyiségben, "ingyen" ---(szerintem, a francokat, ---drága "vetőmag, -sok munka, öntözés, -időjárás, stb.). ---szóval, "terem", -vagy, olcsón hozzá lehet jutni az -"eltevendőkhöz"-, -és van, -akinek van ideje, ereje, stb. eltenni...
-pl.: -zöldbab: -tavaly, egyszerre nagy adagot kaptunk, fagyasztóba nem fért, sajnos!, -ezért, összevág, üvegeket "teleráz", -forró sós víz rá, -"tartósítós vízben kifőzött tető rá", -fazék aljára bármilyen "rongy" , -bele az üvegek, -a víz, kb. 2 ujjal lepje el! -"kis lángon", - kb. 10 percig "főz"...-benne hagy amíg kihűl...

- a lényeg, -szerintem, -"ahol van mit eltenni"-, -és van aki megcsinálja- , ---lehet, hogy érdemes "beruházni" rá...

norabanfi
norabanfi Fri, 2014-08-08 19:46

Nekem van és imádom, le nem cserélném! Jobb mint mindent össze újságpapírozni!

Bihary Livia
Bihary Livia Thu, 2014-05-15 11:01

Sziasztok!Régen én is ilyen "maradi" voltam!Tavaly vettem automatát azóta nem kell a gázon pufogtatni papíros fazékban!Igaz ezen kívül "csak" kukorica főzésre és ivólékészítésre használom de nem adnám oda semmi pénzért!'8 üveg belefér az se utolsó szempont!Nyilván ez a sok jó recept is utmutató az automatásoknak!

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 21:31

Kis reklám a főzőfazéknak. Véletlenül nem egy eladási ügynök? Mert a befűzési technika jó... Egészségesen sz... rá.

mataka
mataka Fri, 2012-08-03 12:59

Kedves Csak Természetesen!
Kérlek írd meg mennyi sót teszel egy üveghez? 2 k = mennyi adag?
És végül hány decis üvegröl van szó?
Nekem sincs befözöautomatám de beszeretném szerezni. Hol kapható?
Üdv mataka

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Sat, 2012-08-04 22:50

Kedves mataka!

Két kávéskanál sót teszek, de akár natúron vagy ecettel is készítheted, ahogy szimpatikus. Azért lehet natúron is elrakni a zöldségeket, mert utána a további felhasználás során, úgyis ízesítjük őket. 720ml-es üvegekbe teszem ebből a méretből 18 db fér egyszerre az automatába.. A zöldségek közül nekem ez a kedvencem, sokféle étel készíthető belőle. Dunsztolás után is nagyon friss íze van, nem úgy mint a fagyasztott, nekem az nyúlós és íztelen. A www.befozoautomata.hu oldalon megnézheted, nekem is a Weninger Bt.-től van.

Üdv. Csak Természetesen

mataka
mataka Mon, 2012-08-06 12:31

Kedves Csak Természetesen!
Köszönet a gyors válaszért!
Üdv mataka

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Thu, 2012-05-31 13:59

Kedves hölgy társaim! Én egy idős nagymama vagyok, és biztosan nem fogok már venni befőző automatát, bár mikrosütőm van. Van egy 10 literes lábasom, még az anyósomtól örököltem,, nem ütött kopott, mert vigyáztam rá. Azt kibélelem újságpapírral és minden üveget becsavarok vele, vagy kisebb használt konyharuhával és mehet a dunsztolás.Szerintem ez még a mai világban is kibírható. Ha fiatal lennék nem mondom, hogy nem vennék. Ezért nem természetes, hogy mindenkinek van.
Minden évben én főzök be az egész családnak. A fiatalok dolgoznak és nem nagyon érnek rá ilyesmire.
Legtöbb szalad a teckóba és megveszi. Mire hazaérnek fáradtak és jó ha főzni van erejük.
Minden tiszteletem azoké akik még a befőzést is vállalják.

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Thu, 2012-05-31 23:23

Kedves kovacsbmaria!

Ha te így internetezel, akkor nagyon felvilágosult, modern nagymama vagy, aminek a család biztos nagyon örül, a kor nem számít szerintem:))
Én is dunsztoltam nagy lábasba, tűzhelyen munka után, pont ezért választottam a kényelmes megoldást a befőzőautomatát. Az automata pont abban nyújt segítséget, hogy akár a kezdő befőzők, vagy munka után befőző háziasszonyok munkáját könnyítse. Na meg a nagymamákat kímélje!!
Mindent nyersen teszek az üvegbe, ízesítem, kupakkal lezárom üvegeket, beleteszem az automatába, majd az automata a beállított hőfok és idő alapján elvégzi helyettem a dunsztolást. Amikor lejárt a program kikapcsol magától, nem kell őrizgetni, majd amikor időm engedi kiszedem az üvegeket. Automatával annyira egyszerű!!! Most már nincs kifogás, hogy nem érek rá, sőt alig várom, hogy valamit befőzhessek.
Az valóban nem természetes, hogy mindenkinek van automatája,( bár az lenne az igazi) de az ízek, azok a befőttek, savanyúságok vagy akár a zöldbab is, amik vele készülnek tartósítószer nélkül, azok nagyon természetesek.
Készíts még nagyon sok finomságot a családodnak:)

Üdv. Csak Természetesen

nyali-fali
nyali-fali Tue, 2012-04-17 15:44

Csak természetesen-nek üzenem, hogy természetesen minden háztartásban található befőző automata! Ez már csak természetes ! Köszi ezt a remek receptet!

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Tue, 2012-04-17 23:17

Kedves nyali-fali!

Valószínű, hogy nincs minden háztartásban befőzőautomata, de pár évvel ezelőtt még mikró sem volt, ma meg már ez természetes.Szívből kívánom minden befőzősnek és annak is aki még soha nem főzött be, hogy bővíthesse háztartását egy ilyen géppel, mellyel egészséges és nagy élmény a befőzés.
Üdv: Csak Természetesen

409
zöldbab 6 kg
2 kk
ecet 1 ek
víz 5 l