Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldbabos rakott cékla

Zöldbabos rakott cékla
Zöldbabos rakott cékla
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 35 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyedül voltam az albérletben a hétvégén, és igazából már mindent csináltam volna tanulás helyett - így aztán nekiálltam pakolgatni. Kezdtem a ruhásszekrénnyel, majd jött a könyvespolc, jegyzetek... Aztán mikor azzal végeztem, kivonultam a konyhába, hogy ott is teremtsek egy kis rendet. Legnagyobb meglepetésemre a polcom sarkában csücsült egy cékla, teljesen elfeledve és elrejtve az egyre növekvő teagyűjteményem mögött. Na mármost ezt meg kéne enni, még mielőtt megromlik - mi legyen belőle? Egy kis brainstormingolás és fagyasztóbújás után megvilágosodtam: Hmmm... Ha létezik rakott krumpli, akkor miért ne lehetne rakott cékla?! Innentől pedig a történet egyszerű, de nagyszerű. Legközelebb két réteg céklával fogom kipróbálni, itt azzal dolgoztam, amim volt :) Nagyon finom lett!

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Több réteggel is érdemes próbálkozni - én a rétegek közé is locsolnék joghurtot, csak hogy ne legyen száraz a végeredmény. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A céklát a héjában feltesszük főni, mellérakhatjuk a tojásokat is. Mikor a tojások kész vannak (tehát keményre főttek), kivesszük őket a vízből, hagyjuk őket hűlni, majd megpucoljuk, felkarikázzuk őket.
  2. A céklát, miután puhára főtt, szintén hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük.
  3. Míg a cékla és a tojások főnek, megpucoljuk, és apróra vágjuk a hagymákat, szalonnát. A fagyasztott zöldbabot korábban is kiolvaszthatjuk (én mindössze leforráztam vízzel, és hagytam állni egy kicsit, majd leszűrtem).
  4. Egy serpenyőben az olívaolajon elkezdjük pirítani a felkockázott szalonnát. Mikor már picit áttetszővé válik, hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesedésig pároljuk/pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a babot, fűszerezzük: bors, szerecsendió, pici kakukkfű, kömény. A sóval óvatosan, mert a szalonna is sós!
  5. Mikor már majdnem kész a bab (tehát roppanósra főtt), hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és 'illatosodásig' pirítjuk. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, átkeverjük vele, majd levesszük a tűzről, és pihentetjük. (Nekem ekkorra hűlt le a cékla annyira, hogy égési sérülések nélkül meg tudtam fogni/hámozni/felszelni.)
  6. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, és szépen beborítjuk az alját a felkarikázott céklával. Sózzuk, borsozzuk, mehet rá kevés kömény is. A céklán eloszlatjuk a zöldbabot, majd arra rápakoljuk a tojáskarikákat. Só, bors.
  7. A tetejére rákanalazzuk a joghurtot, picit elegyengetjük, hogy mindenhova jusson, és megszórjuk a tetejét a pirospaprikával.
  8. Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a joghurt meg nem szilárdul a tetején.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 841
elküldve: 0
receptkönyvben: 64
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss_Darcy

Mióta szakács: 2011.04.27.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
adag: 1 főre
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zöldbabos-céklás egytálétel, sült joghurtos rakott cékla

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

768
cékla 1 db
tojás 2 db
zöldbab 10 dkg
mangalica szalonna 5 dkg
olívaolaj 1 ek
vöröshagyma 0.5 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
joghurt 150 g
szerecsendió 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint