Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldborsóleves 11. - karajcsonttal

Zöldborsóleves 11. - karajcsonttal
Zöldborsóleves 11. - karajcsonttal
100 perc / előkészület: 40 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A zöldborsóleves (de más leves is) szerintem akkor jó, ha megáll benne a kanál. (Persze, nem a rántástól, hanem a zöldségtől.) A karajcsonttól meg különösen jó íze lesz, nem beszélve a csont leszopogatásáról. Ezért én egyben veszem a karajt, és magam csontozom ki. Miután ügyetlen vagyok, sok hús marad rajta, de most épp erre van szükség.
A többi zöldséglevest is így készítem (zöldség zsírban megfuttat, liszttel meghint), és nem utólag berántva, mert sokkal egyszerűbb.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha kiettük belőle a csontot, de még maradt levesünk, tehetünk bele apró tésztát vagy nokedlit is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A borsót kifejtjük, a répát-zöldséget felkarikázzuk, a karalábét kisebb kockára felvágjuk, a petrezselyem zöldjét finomra vágjuk.
  2. A csontokat alaposan megmossuk, hogy ne legyen szilánkos.
  3. A zsírt egy nagy fazékban, amibe minden bele fog férni, felforrósítjuk, a répát, zöldséget rádobjuk, és kevergetve addig pirítjuk, míg a zsír kissé elszíneződik a répától.
  4. Most az egészet meghintjük a liszttel, és addig kevergetjük, míg a liszt átpirul.
  5. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt paprikával, elkeverjük. Hozzáadjuk a petrezselyem zöldjének jó felét, ezt is elkeverjük, és felöntjük 1 liter hideg vízzel, jól elkeverjük. (Tkp. rántást készítettünk a zöldséggel együtt.)
  6. Visszatesszük a tűzre, beleöntjük a borsót, a karalábét, beletesszük a karajcsontokat. Még annyi vizet öntünk alá, hogy jó sűrű maradjon (kb. még fél litert).
  7. Ízesítjük az egészben hagyott, de bevágott paradicsommal, néhány karika paprikával, sóval, borssal.
  8. Élénk lángon felforraljuk. Ne hagyjuk magára, mert a liszt miatt felhabzik, és kifuthat.
  9. A lángot kicsire vesszük, és fedő alatt az egészet puhára főzzük.
  10. Tálaláskor meghintjük a maradék petrezselyem zöldjével.

  • elkészítettem: 1001 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 734
elküldve: 0
receptkönyvben: 103
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

zöldségleves friss zöldborsóból, sertéskarajjal főtt zöldborsóleves

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ibóka
Ibóka / Ibóka Mon, 2011-08-08 19:33

Kedves koszider! Összes receptedet megnézve megállapitottam, hogy szereted a zöldborsót. (Én is) :) A borsólevest mi is igy készitjük, a karajt kivéve. Mindenesetre jól hangzik, legközelebb igy készitem. Úgyis annyi csontocska hányódik a fagyasztóban sorsára várva........

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2011-08-08 20:00

Kedves Ibóka!
Igen, nagyon szeretem a zöldborsót, meg a babot, a karfiolt, a karalábét, a sóskát - vagyis a kerek és a lyukas zöldségeket egyaránt (Gombóc Artúr után, szabadon). Meg azt hiszem, mindent, amit ezen az éghajlaton enni szokás, magyarán bélgép vagyok. (Kivéve nyúl és kecske - kóstoltam és nagyon nem ízlett.)
Máskülönben a zöldborsó levesbe a karajcsont nagyszerűen illik, ahogy a csirkeszárnyat is csak ajánlani tudom!
Üdvözöl: Koszider

264
zöldborsó 50 dkg
sertéscsont 50 dkg
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
karalábé 1 db
paradicsom 1 db
zöldpaprika 0.5 db
petrezselyem 1 csokor
disznózsír 2 ek
finomliszt 2 evőkanál
fűszerpaprika 2 kk
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
víz 1.5 l