Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldborsóleves 5. - csipetkével

Zöldborsóleves 5. - csipetkével
Zöldborsóleves 5. - csipetkével
90 perc / előkészület: 45 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Zöldborsó levest egész évben lehet főzni a mirelit áru jóvoltából, de a friss zöldborsóból, tavaszi új sárgarépával és gyökérrel,
sok petrezselyemzölddel készült leves lényegesen finomabb. Végre elérhető áron lehetett vásárolni a piacon zöldborsót.
Amíg lehet kapni, többször is fogok főzni, mert nagyon szeretjük. Ebbe a levesbe nem galuskát szaggatok, hanem a kicsit
munkaigényesebb csipetkét főzöm, mert megérdemli.

hozzávalók / 5 adag

A leveshez

A csipetkéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kifejtjük a zödbórsót. (Ez elég munkaigényes, kb. 25 percünkbe telik. Aki kifejtve vásárolja, ennyivel kevesebb előkészületi idővel számoljon!)
  2. Megpucoljuk a hagymát, répát és a gyökeret. A répákat ujjnyi hasábokra vágjuk.
  3. A borsót, répát, gyökeret és az egészben hagyott hagymát 2,5 liter vízben feltesszük főni, amikor felforrt hozzáadjuk a sót, pirosaranyat, ételízesítőt és a zöldpaprikát. Kb. 30-35 percig főzzük.
  4. Amíg fő a leves, elkészítjük a csipetkét: a tojást összegyúrjuk kb. 10 dkg liszttel és 0,5 tk sóval. Rugalmas tésztát kell kapnunk, amit kis körömnyi darabokra csipkedünk.
  5. Amikor a borsó és a zöldségek megfőttek, berántjuk a levest. (Rántás készítése: a lisztet a zsiradékon világos zsemleszínűre pirítjuk, levesszük a tűzről, belekeverjük a felaprított petrezselyemzöldet és 2 tk őrölt pirospaprikát , felöntjük 2 dl hideg vízzel, a leveshez keverjük és felforraljuk.)
  6. Az egész hagymát eltávolítjuk.
  7. A forrásban lévő levesbe szórjuk az előzőekben elkészített csipetkét. Miután feljött a tészta a leves tetejére, még kb. 5 percig főzzük.

  • elkészítettem: 480 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 44 066
elküldve: 14
receptkönyvben: 622
elkészítve: 40/48
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 5 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

borsóleves csipetkével

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Khirra
Khirra Mon, 2014-05-26 12:59

Köszönöm a receptet,a gyerekeimmel kipkedttünk,nagyon jó lett:)

Muci
Muci / Muci Tue, 2013-06-11 16:53

Szia "t2pqv " !
Petrezselyem gyökérröl van szó, de hívják fehérrépának is.
Üdv.: Muci

Szusimusi
Szusimusi Wed, 2012-02-01 18:48

Édesanyám is hasonlóképpen csinálta a zöldborsólevest. Már én is azt hittem, hogy senki nem ismeri. Kétségbe voltam esve, mert nem voltam a rántásban biztos és már régóta szerettem volna megcsinálni. Már a harmadik napja ezt esszük akkora sikere van, köszönjük!

Én is csak annyit mondanék, hogy egy kis fantázia, ha valaki nem szeretne, nem tesz bele piros aranyat. Vagy olívaolajon csinálja meg a rántást, én ételízesítő helyett is zöldségleves kockával csináltam. De teljesen mindegy mit eszik az ember, nem ettől lesz magas a koleszterinje vagy lesz egészségtelen.

Muci
Muci / Muci Thu, 2012-02-02 20:42

Szia Szusimusi !
Örülök, hogy rátaláltál a receptre és sikered volt a levessel.
Üdv.: Muci

Dugo
Dugo Sun, 2011-06-19 14:34

Igazán csak érdekességként.Anyósomnál ettem először hasonlóan elkészített borsólevest, érdekessége, hogy tejfölösen és grízgaluskával készítette. Nagyon finom volt úgy is!

Levendula
Levendula / Levendula Sat, 2011-06-11 10:57

Végre!
Azt hittem, rajtam kívül senki nem ismeri ezt a fajta borsólevest!
Köszi!
(Az előbbi fanyalgónak meg üzenem: nem egy-egy ilyen tányér levestől kell rosszul lenni, hanem a sok más borzalomtól, amiket egész évben megeszik ... csak mert trendi. )

csato
csato Sat, 2011-06-11 10:14

Szia!
Zsír,ételízesítő,piros arany+ rántás????????Ne.....................Bocs!
csató

mesetó
meseto / mesetó Sun, 2014-05-25 14:42

Szia csato,
annak fényében, amit a receptkönyvedben összegyűjtöttél, érthetetlen a fanyalgásod. Ha azt mind végigetted, gondolod, az a zsír meg rántás, ami ebben a levesben van, majd pont az fog ártani neked? Maaaargiiiit....!

245
zöldborsó 50 dkg
sárgarépa 14 dkg
fehérrépa 7 dkg
vöröshagyma 7 dkg
zöldpaprika 1 db
paprikakrém 1 teáskanál
ételízesítő 1 teáskanál
1.5 tk
finomliszt 1 evőkanál
disznózsír 2 dkg
fűszerpaprika 2 teáskanál
petrezselyem 1 csokor
tojás 1 db
0.5 tk
finomliszt 10 dkg