Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldborsóleves 8. - ropogós sonkafalatokkal

Zöldborsóleves 8. - ropogós sonkafalatokkal
Zöldborsóleves 8. - ropogós sonkafalatokkal
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nokedli szavunk a bajor-osztrák eredetű Nockerl szóból jött létre, és mintegy 110-120 éve használjuk. Sok szinonimát találunk a nokedli szavunkra, egyes helyeken galuskának nevezik. Szlovák nyelvterületen "nokedle"-nek nevezik a szaggatott, ám burgonya nélkül készült tésztát (a sztrapacska készül burgonyával). A galuska szlovákul "halušky".

„Nyeli, mint kacsa a nokedlit”

A kacsa nagyon szereti nyelni a nokedlit, és nagyon szépen fejlődik is tőle. Régebben sok vidékünkön, csak liszt és víz keverékéből nokedlit főztek a kacsáknak, amit a szárnyasok pillanatok alatt elképesztő falánksággal felfaltak. A hízott kacsamáj előállításának céljából az így hízlalt kacsákat nem kellett fáradságos munkával naponta megtömni. Ez a hízlalási módszer is szép fejlett kacsamájat eredményez, és nem nevezhető állatkínzásnak, ráadásul kevesebb munkával is jár, így vannak farmok, ahol ezzel a módszerrel állítanak elő "kínzásmentes" kacsamájat.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Könnyű tavaszi borsóleves, ropogós sonkafalatokkal megbolondítva.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 3 dkg vajon megpároljuk a zöldborsót, megszórjuk 3 csapott evőkanál liszttel, és felöntjük kettő liter vízzel. Megsózzuk, és felforraljuk. (Levesünket feldobja, ha levesbetétként szaggatunk bele egy kis nokedlit.)
  2. Közben elkészítjük a nokedlitésztát: Villával 1 egész tojást elkeverünk körülbelül 10 dkg liszttel és 2 dkg vajjal. Annyi lisztet teszünk a tojáshoz, hogy olyan állaga legyen, amit kiskanállal tudunk szaggatni.
  3. Ha felforrt a leves, a borsónk már majdnem puha, egy evőkanállal kicsi nokedliket szaggatunk bele. A forrásban lévő levesbe úgy szaggatjuk a nokedlit, hogy néha belemártjuk a kanalat a levesbe, és akkor nem ragad rá. (A nagymamáink fél kanál cukrot is tettek ilyenkor a levesbe.)
  4. A levest felforraljuk, amikor a borsó és a nokedli is puha, a tűzről levesszük.
  5. A vékony szelet sonkát kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és 1 dkg vajon hirtelen átsütjük, pirítjuk.
  6. Tálalás előtt a kész levesbe szórjuk a ropogós sonkafalatokat, és rászórjuk az összevágott petrezselyemzöldet.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 895
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

zöldborsóleves sonkafalatokkal, házi nokedlivel és ropogós sonkával tálalt tavaszi leves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

364
zöldborsó 40 dkg
teavaj 6 dkg
petrezselyem 0.5 csokor
finomliszt 15 dkg
tojás 1 db
0 ízlés szerint
cukor 0.5 ek
sonka 4 dkg
víz 2 l