Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldfűszeres búzacsírás tönkölybagett

Zöldfűszeres búzacsírás tönkölybagett
Zöldfűszeres búzacsírás tönkölybagett
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rábukkantam a búzacsírás üvegemre. Azt már tudtam, hogy ma zöldfűszeres kenyeret szeretnék sütni. Mivel nagyon megszerettem a tönkölylisztet, így össze is állt a mai kenyerem. Minden nap elvarázsol a sülő kenyér. Képes vagyok a sütő előtt üldögélni, és lesni, hogy mi sül ki aznap, pedig több mint 10 éve sütöm otthon a kenyeret. Csodálatos dolog. Aki nem próbálta, annak csak ajánlani tudom.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen megkelesztjük.
  2. A megkelt élesztős vizet kenyérsütő üstjébe öntjük, bekészítjük a gyors kovászt, az olajat, tejfölt és a száraz anyagokat, a tetejére a sót. Dagasztó programon dagasztjuk, kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3 részre osztva átgyúrjuk, hosszúkás hengerformára alakítjuk, bagett sütőbe tesszük, ott néhányat csavarunk a tészta két végén, hogy megtekeredjen, mintás legyen. Tetejét megkenjük joghurttal, és addig újra kelesztjük, míg a sütő bemelegszik 210 oC-ra.
  4. A sütőbe alulra egy tepsibe vizet teszünk, hogy gőz keletkezzen. Ha a sütő 210 oC-os, betehetjük a kenyereket hőlégkeverésen (alul-felül sütés esetén: 230 oC). 10 percig ezen a hőfokon, aztán újabb 10 percig 190 fokon sütjük a bagetteket.
  5. Sütés után rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37x23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 046
elküldve: 1
receptkönyvben: 62
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fűszeres bagett, baguette házilag, tönkölybúzás francia kenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Tue, 2012-12-04 21:57

Évi néni, ezek gyonyoruek!!!gratula, a recept is nagyon különleges :) üdv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-12-05 17:20

Köszönöm Márti! Nagyon egyszerű, de nagyon fonom, illatos kenyérkék. Maradékából zsemlemorzsát készítettem. Úgy is jól szerepelt. Üdv: Évi néni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-11-26 13:17

Én pedig szorgalmasa készítem utánad, és egyiknek nagyobb a sikere, mint a másiknak, a férjem szerint lassan házi pékséget is lehetne nyitni...:-D
Na és az a bizonyos gyerekeknek szánt tízórais csodák,...el vannak kényeztetve,( a bolti most már egyáltalán nem jöhet szóba, semmiből!!! ), - de nem baj, megérdemlik, a drágáim.
A férjem a kenyérét van oda, na és a : nem a fogam között ragadt zsemlét és kiflit szereti!!!..:-O Köszönöm Neked ezeket a csodás reciket! :-D
Gondolom, a " hűvös halom" még nőni fog! :-O
Minden esetre , én várom.
Kellemes hetet kívánok!

Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-11-25 18:03

Kedves Anna!
Bizony így van. Nem lennék képes a boltban vásárolni kenyeret, pékárut. Nincs a napnnak olyan időszaka, amikor azt mondanám, hogy nem állok neki kenyeret sütni. Mindig nagy örömmel éls szeretettel teszem és ezt érzik ők is, mert sikeresnek mondhatom ebben magam. Szépestét+
Üdv: Évi néni

summerflower
summerflower Sun, 2012-11-25 13:36

Kedves Évi néni! A kenyérsütéssel én is hasonlóan vagyok, bár nekem sokkal kevesebb tapasztalatom van; mindig nagyon kíváncsian várom a végeredményt és ha jól sikerült, az büszkeség! :) És mennyivel jobb a saját sütésű kis péktermékekkel kínálni a szeretteinket, mint egyszerűen csak boltban megvenni...
Köszönöm a receptet!
Anna

324
kovász 25 dkg
kenyérliszt BL80 25 dkg
tönkölybúza liszt 25 dkg
víz 2.5 dl
élesztő 1 dkg
méz 1 ek
búzacsíra 3 ek
napraforgó olaj 2 ek
tejföl 2 ek
1.5 tk
kakukkfű 1 tk
bazsalikom 1 tk
rozmaring 1 tk
oregánó 1 tk
joghurt 2 ek