Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldfűszeres csirkemell fokhagymamártással

Zöldfűszeres csirkemell fokhagymamártással
Zöldfűszeres csirkemell fokhagymamártással
61 perc / előkészület: 30 perc főzés: 25 perc sütés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az étel egyszerű és nagyszerű, friss zöldfűszerekkel az igazi, de a recept születésekor tél van, a fűszerkertet pedig hó lepi. Azzal, hogy a fűszereket a hús belsejébe varázsoljuk, megússzuk azt, hogy esetleg sütés közben megégjenek és elrontsák az étel ízét. Azzal, hogy a húst vajban sütjük, a csirkemell szaftosabbá válik, azért ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki. A zöldfűszeres csirkének harmónikus kiegészítője a fokhagymás mártás, melynek erejét megnyestük a cukorral, mely kellemesen édeskéssé teszi az ételt. A mártást egyébként főételként is elkészíthetjük tésztához, ekkor még reszelt füstölt sajttal szórjuk meg az ételt, nem fogunk benne csalódni. Diétázók, fogyókúrázók a csirketekercseket friss salátával is fogyaszthatják, vaj helyett használhatnak csak olívaolajat, és így máris felére nyestük az ételünk kalóriatartalmát. Az ételhez remekül passzol a száraz fehérbor, mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Száraz fehérborral fogyasztjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemellet 6 darab, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd kiklopfoljuk. Mindkét oldalukat megszórjuk őrölt fekete borssal, de csak az egyik oldalukat sózzuk meg. A sómentes oldalt megszórjuk a friss (vagy szárított) rozmaringgal, kakukkfűvel és bazsalikommal.
  2. A hússzeletek fűszerezett oldalára egy kevés olívaolajat öntünk, és a fűszereket belemasszírozzuk a szeletekbe, majd kb. 20 percre félretesszük, hogy a hús magába szívhassa a fűszerek ízét.
  3. Ameddig a hús pácolódik, elkészítjük a tejszínes-fokhagymás mártást. Ehhez megpucolunk 5 gerezd fokhagymát, két gerezdet pedig késlappal szétnyomunk.
  4. A füstölt szalonnát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, közepes lángon zsírjára pirítjuk, eközben hozzádobjuk a két szétnyomott fokhagymát, majd miután a hagyma megpirult, kivesszük. 3 gerezd fokhagymát apróra szelünk, és hozzáadjuk a szalonnához.
  5. Miután a hagyma már kezd kissé pirulni, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, megszórjuk őrölt fekete és fehérborssal (kb. 1-1 teáskanálnyit teszünk hozzá ízlés szerint), hozzáadunk egy csipet őrölt szerecsendiót, majd felöntjük 1 dl száraz fehérborral.
  6. Mikor a mártásunk már kezd kissé besűrűsödni, hozzáreszelünk még 2 gerezd fokhagymát, majd 1 ek cukrot. (Igen, cukrot. Nem tévedés.) A mártást jól elkeverjük, összeforraljuk, és már kész is.
  7. A pácolt hússzeletek fűszeres oldalát is megsózzuk, fél csokor petrezselyemről lecsipkedjük a leveleket, a másik részét apróra szeljük.
  8. A hússzeletekre helyezünk pár levél friss petrezselymet, majd a szélesebb részétől kiindulva felcsavarjuk a húst úgy, hogy a fűszeres töltelék belülre kerüljön. Most egy "húsroládot" kapunk, amit kb. 1 centiméterenként fogvájóval átszúrunk, így rögzítjük a tekercset. Ezt követően a fogvájók között felszeljük a húst, így kis 1cm-es hústekercseket kapunk.
  9. Teflon serpenyőbe felolvasztjuk a vajat, hozzáadunk  4 bő ek olívaolajat, kb. 1 dl száraz fehérbort, majd  közepes lángon a húsfalatkáink mindkét oldalát megpirítjuk. Ügyeljünk arra, hogy a hús jól átsüljön, de azért ne égessük meg.
  10. A kisült húsgöngyölögeket tányérra helyezzük, eltávolítjuk belőlük a fogvájót, köretnek penne tésztát adunk, amit meglocsolunk a tejszínes-fokhagymás mártással, és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemzölddel.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 748
elküldve: 1
receptkönyvben: 88
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

PIT

Mióta szakács: 2011.11.19.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fűszeres csirkemell fokhagyma mártással, sült-töltött csirke tejszín mártással

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

826
csirkemell filé 80 dkg
főzőtejszín 250 ml
fokhagyma 1 fej
vaj 5 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
olívaolaj 1 dl
fehérbor 2 dl
0 ízlés szerint
cukor 1 ek
bors 0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor