Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldfűszeres koszorú

Zöldfűszeres koszorú
Zöldfűszeres koszorú
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A húsvéti asztal "nyuszifészke" nálunk ez a kalács, ebbe kerülnek tálalásra a hagymahéjjal festett tojások. Mivel még 2 hét van húsvétig, nem festettem, de már viaszoltam pár tojást a fotó kedvéért. :-)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

A fűszerekkel mindenki variáljon kedve, és ízlése szerint! A legfinomabb, ha friss fűszerekből készül, de szárítottból is jó. A fenti kalácsban fele-fele arányban van friss és szárított fűszer, de így is finom lett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból kissé sűrű állagú tésztát készítünk hidegen (nem kell élesztőt futtatni, tejet melegíteni, csak minden hozzávalót összekeverni,) és kb. 2 órát pihentetni.
  2. Közben elkészítjük a krémet: a vajat a sóval és a fűszerekkel jó habosra keverjük.
  3. Ha a tésztánk legalább a duplájára nőtt, kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, és kicsit nagyobbra, mint egy gáztepsi.
  4. Óvatosan rákenjük a krémet, és feltekerjük roládnak.
  5. Tepsibe tesszük, és mint mikor kakaóscsigát szeletelünk, csak nem vágjuk át a szeleteket, bevagdossuk a végeit, ha nem szépek levághatjuk, hogy szépen össze tudjuk illeszteni a koszorút. A "szeleteket" kissé kifordítjuk, hogy jobban látsszon a csiga.
  6. A koszorú belsejét és a szeletek tetejét tojással lekenjük, pihentetjük 30 percet, majd pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 791
elküldve: 8
receptkönyvben: 294
elkészítve: 8/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Timcsó

Mióta szakács: 2012.02.05.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zöldfűszeres nyuszifészek, sós koszorú zöldfűszerekkel, húsvéti koszorú

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-03-16 21:50

De jó, hogy írtad ezt az ötletet Timcsi!!! Tetszik a kalács reci is ( és szuper gyönyörű!!!) de a tojásfestés még jobban!!! CSODÁSAK a tojások!!! Kimásoltam az instrukciót- engedelmeddel :)- és megyek holnap méhviaszt keresni.... Nagyon jó a leírás, köszönöm! Tetszenek a receptjeid is, remélem lesz időd többet is feltenni... :))) üdv, Torma :)

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sat, 2013-03-16 22:22

:-) Szia Torma, örülök, hogy tetszik, esetleg ha a tojás viaszolással kapcsolatban van még kérdésed csak nyugodtan kérdezz :-)
Azt hiszem én is bombázni foglak mert épp most néztem a kefires vadkovászodat és nekem a kovász a MUMUS!!! Már vagy 100x próbáltam és nem sikerül...nem értem miért sok-sok variációban :-( szomorú vagyok mert a nyáron szeretnék egy kemencét és addigra feltétlen meg kellene tanulnom a kovászt elkészíteni! Most ez lesz a következő amivel próbálkozni fogok...majd kérdezlek :-)
Jó tojásviaszolást, üdv: Timi

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-03-17 02:33

Koszi, lehet, hogy visszajovok kerdesekkel, de Te is nyugodtan kerdezz, barmennyit, nekem ez most a hobbim! (Bocs, hogy ekezet nelkul irok, de ekezettel nagyon maceras ezen a gepen...)

Ha kemenced lesz (mit nem adnek, ha nekem lehetne, de nem adtam fel...kicsit kesobb lesz :)- akkor KELL NEKED A TERMESZETES KOVASZ!!! Timi, az a sok feleslegesen-kacifantos kovasz recept, ami elijeszti az embereket....tenyleg nem nagy ugy...liszt, viz, elkezd erjedni, te meg eteted (nem kell agyon-méregetni!)....Plane, hogy gyakran sutsz, nagyon megeri! Tegyel fel mindjart kettot; egy tk liszteset, meg egy rozsosat...aztan versenyeztesd oket ;)...nekem van egy kis kupicam, ami 2 ek, azzal etetek es a vizem az szûrt viz...nem lehet kloros a viz, ez fontos! A vadkovasz receptemnel minden reszletesen le van irva...Ha elvezed csinalni, akkor menni fog :))) Feher liszttel ne kezdj egyenlore, az nehezen indul be! Ha beindul a kovasz, akkor nevet illik adni a kis elolenynek!
Nekem 3 van: Jani (tk lisztes), Rozska (rozsos/feher lisztes) es Feco (csak feher lisztes)
Minden jot, udv, Torma :)

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sun, 2013-03-17 09:08

Köszi Torma, egyébként a Te leírásod alapján is próbálkoztam a kovásszal Ő volt a Jenő....aztán Jenő újra és újra...lehet nem tetszett a neve? :-) Nem tudom mit szúrtam el?? Biztos az etetést mert volt, hogy nekem is feljött etettem aztán utána "úgy"maradt :-(
Most lesem a kefíreset egyenlőre nem mutat semmi változást egy éjszaka alatt :-(
Nagyon-nagyon szeretnék már kovászos kenyeret sütni!!! :-D
Majd beszámolok róla mi történt a kovászkával!
Üdv.: Timi

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-03-17 12:35

Timi, keress egy jó, nyugis, langyos helyet a kovásznak...ahol nincs huzat, ahol sokat élesztőzöl....hallgass az intuíciódra...én néha betakartam a kovászomat, ha úgy éreztem az kéne neki...Vagy picit-langyosra melegíteni a sütőt ( elzárni!) és abba tenni, ha hideg van.. Ha beindul és megáll, borsónyi yoghurttal meg tudod turbózni....én azt csináltam a fehér lisztessel, mert majdnem beacetonosodott...a Szakács oldalamra feldobtam egy emailt, ha akarsz hosszabban "panaszkodni"... :D csak írjál! Üdv, T:)

NemLiza
NemLiza Tue, 2012-04-03 18:52

Kicsit olaszosra vettem a receptet...pesto, fokhagyma, bazsalikom a vajhoz! Zselyke szerint "ez a legfinomabb, amit ettem...ilyet többször csinálhatnál!"
Nem is kell több dícséret!:P

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sat, 2012-03-31 12:20

Kedves Timcsó!
A kalács sem semmi (el is mentettem), de a tojások... gyönyörűek! Nagyon ügyes vagy! Én is köszönöm az elkészítés menetének leírását, már csak méhviaszt kell beszereznem, meg sok időt:-)))
Üdv. Meli

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sun, 2012-04-01 22:49

Kedves Meli!
Szívesen megosztottam a tojásviszolást, remélem sikeretek lesz vele, majd írjátok meg milyen lett az eredmény!
Jó, sütést és alkotást kívánok!

kiskegyed62
kiskegyed62 Sat, 2012-03-31 09:36

Ja! Még annyit, hogy ezt édes töltelékkel is meg lehet csinálni, mondjuk mákkal?

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sun, 2012-04-01 22:43

Szia!
Még édesen nem próbáltam, de biztosan lehet! A vajat ha belerakod akkor már a mák nem biztos, hogy jó...akkor inkább valami bejgli szerű töltelék kellene...akkor viszont kis vajat a tésztájába tennék...hát kísérletezni kell! :-)
Ha kipróbálod feltétlen írd meg! :-)
Timcsi

kiskegyed62
kiskegyed62 Sat, 2012-03-31 09:35

Szia Timcsó!
Gyönyörű ez a kalács, a tojásokat már nem is említem! A receptkönyvemben már van néhány ilyen "formázott! kenyér receptem. Párom elől rejtve tartom őket, mert adandó alkalommal akarom meglepni velük! Az általad közzétett csodakoszorút meg is csinálom húsvétra. Lesz időm, mert dolgozni fog, így teljes lesz a meglepi. Már nem vagyunk gyerekek, de azért az ajándéknak mindig örülünk

Timcsók
Timcsó / Timcsók Thu, 2012-03-29 23:33

Kedves almamag, Éva-Anyóca, Anci, landrea örülök, hogy tetszik a receptem kérlek benneteket, ha elkészítettétek írjátok meg milyen lett!
Mindenkinek jó sütkérezést kívánok:-)
Timcsi

landrea
landrea Thu, 2012-03-29 22:04

Ez csodás. Én medvehagymával fogom kipróbálni. Köszönöm!!! :)))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-03-29 10:54

Kedves Timcsó!

Ez a koszorú valami csodás!! :-))
Köszönöm, elmentettem.:-))
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

rox
rox Thu, 2012-03-29 10:38

hűűű...honnan van neked ekkora tehetséged a tojás festéshez? :-o
fantasztikusan szépek még festetlenül is !
gratulálok !
nekem még a sima egyszínűre festés sem megy...:(
az egész húsvéti készülödés gyerekkorom óta csak kudarcok tárháza.
most már nem veszem fel, festegetem a ronda tojásokat, de régen teljesen el voltam mindig kenödve...igaz már akkor sem locsoltak meg sokan, nem terjedtek el a rusnya tojásaim :D
és meg kell mondjam, azt hittem másoknak sem megy annyira...és erre jön ez!:)
több mint bosszantó ! ;D

ja és a koszorút majd megpróbálom megcsinálni...mit lehet kapor helyett? azt nagyon nem szertem.

Timcsók
Timcsó / Timcsók Thu, 2012-03-29 23:27

Szia, kedves rox!
Hidd el a tojásviaszolás nagyon egyszerű bele lehet jönni:-) Ha szeretnéd kipróbálni szívesen leírom, hogyan csináltam, mindössze egy díszgombostű volt a "szerszámom" és egy kis méhviasz amit kapni már minden kreatív boltban.

A kalácsból meg a kaprot egyszerűen hagyd ki, ha nem szereted!

rox
rox Fri, 2012-03-30 13:50

hah!
mindeképpen szeretném kipróbálni!
mondd el, hogy kell (jóóó részletesen )és már esek is neki az 50 ft os tojásoknak...:D
(főtt tojásoknak? vagy nyersnek ?)ma elmegyek és veszek díszgombostűt (kreatív boltban remélem az is van )meg méhviaszt és várok ..várok amíg megjön az utasítás töled... :)
jaj, micsoda lehetőségek! lehet idén lesznek szép hímes tojásaim? el sem hiszem !!!végre nem egyszinű foltos rusnyaságokat kell mutogatnom- rejtegetnem!

kösziii !

rox

Timcsók
Timcsó / Timcsók Fri, 2012-03-30 16:10

Szia:-)
Akkor van gombostű, méhviasz? :-D
Szóval...először mosd meg és fertőtlenítsd a nyers tojásokat aztán töröld őket szárazra fontos, hogy ne legyen "hűtőshideg" mert kiveri a pára és lecsúszik róla a viasz. Ha ez megvan akkor a viaszt tedd egy kislábosba (amit ezután már nem fogsz tudni másra használni :-S ) és olvaszd föl gázon, vagy kerámialapon (nagyon gyorsan felolvad légy résen! 1-2 perc),ha felolvadt akkor nagyon kis láng legyen csak alatta, és ha sötétedik esetleg füstöl akkor vedd le!
A tűt egy kb kisujjnyi vastag botba szúrd bele és mártsd a viaszba. Ezzel a mártással egy gyorsat tudsz húzni a tojásra. Ahogy ráteszed a tojásra csak egy picit húzd el mintha rajzolni akarnál de kb. 1 cm fog fogni, ezért tovább ne is húzd! Tehát ami látszik a tojásaimon minden egyes virágszirom egy mártás-húzás. Ne ijedj meg először mikor megpróbálod sziszifuszinak tűnik de aztán a 3.-4. tojásnál már élvezni fogod:-) Ha csak érinted a tűt a tojáshoz pötty lesz ez lehet egy virág közepe amit körberakhatsz szirmokkal (ha elhúzod a viaszt csepp alakú lesz)
Nem tudom ez elég részletes volt-e? Ha nem csak kérdezz nyugodtan:-)
Én hagymahéjjal festem a tojást(amit karácsony óta gyűjtögetek:-)) ha neked nincs zöldségesnél, piacon kicsit meg lehet tisztogatni a hagymás ládában a hagymákat de lehet ha kérsz adnak is ha veszel mellé 1 kg hagymát:-)
Aztán egy nagy lábast kibélelek hagymahéjjal beleteszem a megviaszolt tojásokat, betakarom őket hagymahéjjal teleengedem hideg vízzel és a legkisebb lángon felteszem főni. Kb 1-2 órát hagyom nagyon lassú lángon mert így lesz szép sötét a tojások színe fontos, hogy ne lohogjon, forrjon mert akkor leolvad róla a viasz ahogy összekocognak. Mikor már szép vörösek akkor ráhúzom és egy 10 percre hagyom jól forrni, megfőni (mivel jártam úgy, hogy egész éjjel főttek a legkisebb lángon és lágy maradt:-) ezért így jól megfőzőm őket, majd még forrón papírtörlőre szedem őket és letörlőm róluk a viaszt (ha kihűlnek nem jön le a viasz.
Hát ennyi tellett tőlem, bízom benne, hogy tényleg nekilátsz és sikered lesz!!!! :-)
Írj ha megpróbáltad, kíváncsi vagyok! :-)
További szép napot!
Üdv.: Timcsi

Jahh és azt elfelejtettem, hogy nem muszáj egy nap 50 tojást kipingálni mert megviaszolod, beteszed a hűtőbe semmi baja nem lesz ha csak 3 db-ra volt időd, másnap vagy a jövőhéten pingálsz még hozzá és egyszerre fested...aztán így összejön annyi, hogy a végén kiviheted a piacra :-D

rox
rox Thu, 2012-04-05 14:19

szia Timcsók !

állati jó volt hogy elmondtad részletesen!
ennek ellenére csak ma mertem belekezdeni, totojáztam elég sokáig, könyvtárból kivettem mintafüzteket, utána olvastam a neten, megkéreztem másokat vettem festéket is...de csak nem mertem belevágni, de ma igen! :)
és téééynelg jóóó lett!
szépek lettek, ( nem a tieidel összhasonlítva, hanem magamhoz képest) sokkal jobbak mint eddig bármelyik! be még nem festettem öket, mert elfogyott itthon a tojás (csak 5 öt festettem ), de veszek még! nagyon teszik!

kedves fakezű sorstársaim!
(bár nem tudom mennyi lehet ilyen oldalon ahol ilyen kreatívan vannak tálalva az ételek )próbáljátok ki, minimális idő alatt maximális sikerélmény!! megéri !

kösz Timcsók, nagyon jó hogy elmondtad, nélküled még akkor sem vágok bele, ha elolvasok és megveszek mindent... :)

rox

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sun, 2012-04-08 12:58

Szia rox!

Csak most láttam a hozzászólásod...és nagyon örülök a sikerednek! Tényleg!!! Azt gondoltam csak leírtam aztán, nem fogod megpróbálni...de nagyon jó, hogy kipróbáltad és megírtad! Főleg, hogy szépek lettek a tojásaid! :-) :-) :-)
Írd majd meg, hogy sikerült a festés is!

Nagyon boldog Húsvétot kívánok!
Timcsi

Ui.: Jövőre ecetes tojásokat fogok készíteni:-) ugyanis volt egy próbám a céklalével (savanyúság leve volt) Azt gondoltam, ha abban főzöm meg akkor szép piros lesz...hát semmi színe nem lett, viszont a viasz ahol rajta volt ott nem, de a többi helyen fehérre marta az ecet a tojás :-D Így a mintám maradt "tojáshéj" színű a többi részen hófehér :-D tök jó lett, bár biztosan nem én vagyok az első aki ezt felfedezem...De nagyon belelkesedtem és jövőre vegyesen lesznek a nyuszifészekben!

almamag
almamag Thu, 2012-03-29 10:35

Ez gyönyörű! Nagyon ügyes vagy, gratulálok! - Kaporral. Eszméletlen fincsi lehet. Mentettem!!!!

715
tej 2 dl
tejföl 1 dl
tojás 1 db
élesztő 2 dkg
finomliszt 45 dkg
0 ízlés szerint
vaj 10 dkg
1 tk
petrezselyem 1 ek
medvehagyma 3 dkg
snidling 1 ek
kapor 1 ek
tojás 1 db