Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldfűszeres-rozsos kovászos kenyér

Zöldfűszeres-rozsos kovászos kenyér
Zöldfűszeres-rozsos kovászos kenyér
75 perc / előkészület: 20 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bözsi, a kovászom beindult. Olyan jó étvággyal fogyasztotta a teljes kiőrlésű búzalisztet, hogy el is fogyott a minap. Így hát mit volt mit tenni, azt raktam hozzá, ami volt itthon: teljes kiőrlésű rozslisztet. No ettől még jobban elkezdett dolgozni, szóval eljött a következő sütés ideje. Hétvégente tudok a kovászos kenyérrel kísérletezni, így hétközben van időm bőven kiagyalni, hogy milyen legyen a következő kenyér. Mivel a kovász is félig-meddig rozsos lett, ezért a kenyérbe még került egy kis rozsliszt és fűszerek. A bazsalikom és a rozmaring nagyon jópofa a savanykás rozskenyérben. Egy kicsit rusztikusabbra sikerült, mert jobban megnőtt sütés közben, mint amire számítottam. :)

További képek itt.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, bazsalikomot, rozmaringot, összevegyítjük.
  2. Egy kis tálkába kimérjük a kovászt, hozzáöntünk másfél deci vizet, és elkeverjük, majd az olajjal együtt a lisztes keverékhez adjuk. Elkezdjük összeállítani a tésztát, közben a megmaradt vizet folyamatosan adagoljuk hozzá. Lehet, hogy nem kell az összes víz. Ez attól függ, mennyire híg a kovász. A lényeg, hogy jó ruganyos tésztát kapjunk. 2-3 perc alatt kidolgozzuk.
  3. Letakarva huzatmentes helyen 4-5 órát kelesztjük (vagy a duplájára, attól függ, hogy ügyködik a kovászunk).
  4. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
  5. Miközben a sütő melegszik, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Kézzel nagyjából 20x40 cm-es fekvő téglalappá lapogatjuk. A két szélső harmadot középre hajtjuk. Kissé meglapogatjuk, majd a hajtást megismételjük. A tésztát átfordítjuk, és cipót formálunk úgy, hogy az oldalán lévő hajtásokat bedolgozzuk alulra. Sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük.
  6. A cipót kereszt alakban bevágjuk, 30-40 percig pihentetjük huzatmentes helyen. Eközben a sütő bemelegszik. A sütő aljába egy kis tűzálló tálba vizet teszünk.
  7. A kenyeret lehintjük pici liszttel, megspricceljük kis vízzel, és betesszük a forró sütőbe.
  8. 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ha nagyon pirul a teteje, tegyük egy kicsit lejjebb a sütőben.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 941
elküldve: 9
receptkönyvben: 110
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovászos rozskenyér zöldfűszerekkel, zöldfűszeres kovászos kenyér, rozskenyér kovásszal, rozskenyér zöldfűszerekkel

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

villers
villers Tue, 2014-11-18 12:00

Szia!
Első kovászos kenyerem megsütésére készülök, a kovászom remekül él. Viszont nem tudom, hogy a begyúrásnál milyen állapotban kell lennie. Tehát felhabzó, vagy éppen visszaeső/etetésre váró állapotban kell belekevernem?
Köszönöm

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2014-11-18 12:56

Szia! Én mindig etetés után használtam, hogy jó kis aktív legyen. Azután újra etettem, miután kivettem belőle. :) Sok sikert a kovászos kenyérhez! Üdv: Ági

villers
villers Tue, 2014-11-18 13:53

Köszönöm a gyors választ. Tehát akkor megetetem és máris mehet hozzá a víz meg az olaj, és utána rögtön a lisztes keverékhez. A maradékot meg megetetem, hogy legyen későbbre is. Jól értem?
Köszi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2014-11-18 14:05

Szia! Hát nem egészen. :) Bocsi, ha nem jól fogalmaztam. Tehát megetetem, hogy egy kicsit felfrissítsem és megvárom, míg azzal szépen beindul. Ezután mehet a kenyérbe. :) Ha most épp tombol a kovászod, akkor szerintem nem is kell etetni, csak utána, miután kivettél belőle. :)

villers
villers Tue, 2014-11-18 14:42

Köszönöm, most már tökéletesen értem. Majd úgy időzítem, hogy éppen felfutó szakaszban legyen, mert lassan 10 napos, és nagyon élénk a drága. Majd beszámolok a végeredményről :)

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2013-02-01 16:52

Szia Ági! Ismét jót nevettem! Eszembe jutott, h. apukám az Erzsébetet Zsizsinek is becézte, szóval lehet, h. annak keresztelem el majd kovászné asszonyságot. Bár, ha már asszonyságnak tituláltam, nem is nagyon illene rá ez a játékos becézés, akkor már valóban jobb a Böske. :-D Vagy Erzsók!!! Na, mindenestre majd referálok név-ügyben, ha végre kipróbálom a kovászos sütést. Jó hétvégét, sok puszi: Gabi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-01 17:24

:D Mindkettő nagyon jó!!! :) Az Erzsók hatalmas! :D Kíváncsian várom a névadó eredményét és persze a kovászos csodáidat! Jó pihenést, puszillak: Ági

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-01 06:30

ÁÁAÁÁÁÀÀÁGIIIIIIIIIII :) Csak nézem, és nézem.....hamár beleharapni nem tudok ;)
Csodaszép :) Jó kérges-ropogós, és látszik, hogy jól formáztad a veknit. A leírásod is jó, pontos útmutató, ha valaki kedvet kap elkészíteni. Mentettem a receptet; fincsik a hozzávalók, nagyon kedvemre valók! Puszillak, T:)

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2013-01-31 17:21

:-D :-D :-D Bözsi... ez marha jó! Le vagyok maradva amúgy kovász-ügyben, pedig már régóta tervezem, h. kipróbálom én is a vele való sütést. De minek nebóvezzem el? A Bözsi név már foglalt. :-D Ez a kenyered is nagyon tetszetős, olyan régi hangulatú. Hiába no, aki tud, az tud! Puszi: Gabi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-01-31 19:53

Szia Gabi! :D Köszönöm szépen Bözsi nevében is a dicséretet! :) Hűűű... Neked biztos nagyon fog tetszeni a "kovászozás"! Annyi jó ötleted van, hogy csak győzd majd mindet formába önteni. A Böske is jó név... Már majdnem Bözsi, de mégse. :) Mit szólsz hozzá? Puszillak: Ági

441
kovász 25 dkg
kenyérliszt BL80 50 dkg
rozsliszt 5 dkg
2 tk
olívaolaj 3 ek
víz 3 dl
bazsalikom 1 tk
rozmaring 0.5 tk