Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldfűszeres svéd gombasaláta

Zöldfűszeres svéd gombasaláta
Zöldfűszeres svéd gombasaláta
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szilveszteri svédasztal egyik elmaradhatatlan fogása az almás-majonézes kínai kel saláta mellett. :) Otthon, anyuéknál nem volt olyan szilveszter, hogy ne került volna az asztalra (legalábbis, mióta emlékszem a szilveszterekre). Persze jó sokszor meg kellett kóstolni, még langyosan, hogy biztos jó lett-e.:) Így mindig egy kicsit nagyobb adag készült, nehogy a sok meózástól elkopjon. Igaz, még nincs szilveszter, de olyan szép gombát találtam, hogy muszáj volt most is készítenem egy adaggal.

Valójában nem tudom, hogy tényleg Svédországból származik-e... :) A lényeg, hogy nagyon finom.

Az eredeti recept Verő Juli - Országok ételek című szakácskönyvében van, abban nincs sem fahéj, sem rozmaring.

További képek itt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hidegen tálalt natúr sültek, töltött húsok vagy fasírt mellé nagyon finom, ropogós friss gyökérkenyérrel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát folyó víz alatt alaposan megmossuk, de nem áztatjuk vízbe, nehogy megszívja magát (meg lehet pucolni, én nem tettem), majd a tönkök alját levágjuk, kidobjuk, majd a fejeket -a tönkkel együtt- cikkekre vágjuk.
  2. A zöldfűszereket leöblítjük, az ágakról lecsipkedjük a leveleket, majd felaprítjuk.
  3. A hagymát apró kockákra vágjuk.
  4. Egy lábasban olajat hevítünk, és elkezdjük rajta dinsztelni a hagymát. Mikor üvegesedni kezd, rátesszük a gombát, sózzuk, óvatosan átkeverjük. A gomba gyorsan levet ereszt.
  5. Hozzáadjuk a finomra vágott zöldfűszereket, a babérlevelet, majd addig pároljuk (kb. 5 perc), míg a gomba levének nagyjából fele elfő.
  6. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, a citromlevet, az erythritolt és a csipet fahéjat. Elkeverjük, és kis lángon -néha óvatosan megkeverve-, 20-25 perc alatt készre főzzük a gombasalátát. Akkor jó, ha kellően besűrűsödött a paradicsomos mártás.
  7. Kivesszük a babérleveleket, langyosra hűtjük, ezután hűtőben 4-5 órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 431
elküldve: 1
receptkönyvben: 144
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

paradicsomos gombasaláta, svéd gombasaláta zöldfűszerekkel, fűszeres svéd gombasaláta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-12-27 09:15

Kedves Ági!
Nagyon szeretjük a gombát, ezt a változatot is ki fogom próbálni, mert nagyon jól hangzik. Üdvözlettel Piroska

168
gomba 0.5 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
sűrített paradicsom 250 g
erythritol 2 ek
citromlé 1 fél citromból nyert
rozmaring 1 szál
kakukkfű 1 szál
babérlevél 2 db
0 ízlés szerint
fahéj 1 csipet
napraforgó olaj 4 ek