Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldfűszeres zabkása pirított gombával

Zöldfűszeres zabkása pirított gombával
Zöldfűszeres zabkása pirított gombával
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Éppen a TV-Paprika-t néztem, amikor is Heston Blumenthal új szemszögből közelített meg néhány, számomra kissé szokatlan fogást. Szeretem nézni a kísérletezéseit, és van, hogy kisebb módosítással én is elkészítek egy-egy ételt. Ez a recept is így született meg, és csakis annyit változtattam rajta, hogy a pirított csiga helyett (melyet nem szívesen ettem volna meg), én inkább pirított gombával tálaltam a zabkását.

hozzávalók / 2 adag

A fűszeres zabkásához

A pirított gombához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. A frissen szedett kakukkfüvet szedjük le a kemény szárrészről, és aprítsuk fel.
  2. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval és a felaprított kakukkfűvel, majd kezdjük el párolni.
  3. Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva, addig pároljuk, míg a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap (amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesíthetünk).
  4. Tálaláskor szedjük a tányérra a zabkását, majd helyezzük rá a pirított gombát.
  5. A petrezselyemzöldet, a snidlinget és a vajat késes aprítóval (v. turmixgéppel) pépesítsük.
  6. A zabpelyhet szitáljuk át, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába (érdemes átszitálni, mert különben nagyon ragacsos lesz a kása).
  7. Egy serpenyőbe melegítsük fel a csirke alaplét, majd öntsük hozzá az átszitált zabpelyhet, és keverjük alaposan össze. 
  8. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön. Végül keverjük hozzá a zöldfűszeres vaj keverékét, és keverjük óvatosan össze. 
  9. Állandó keverés mellett főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

 

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 540
elküldve: 0
receptkönyvben: 96
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gizi

Mióta szakács: 2013.03.25.
68 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával, zabkása pirított gombával, pirított gombás zabkása

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Sat, 2015-08-22 09:46

Kedves NoSalty.hu!
Nagyon köszönöm a receptem kiemelését a cikkben!
Üdvözlettel: Gizi

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Tue, 2015-03-24 16:58

Kedves NoSalty.hu csapata!
Nagyon köszönöm a receptem kiemelését a cikkben!
Üdvözlettel: Gizi

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sat, 2014-03-15 18:12

Kedves Gizi! Nagyon finom lett, koszonet a remek otlet megosztasaert. En vajon piritott paszternakot keszitettem hozza. udv, Zilka

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Sat, 2014-03-15 19:17

Kedves Zilka! Köszönöm, hogy elkészítetted, és megosztottad ezt velem is. Nagyon szeretem a paszternákot, így köszönöm az ötletet. Legközelebb én is azt készítek majd hozzá. Üdv. Gizi

horianna
horianna Thu, 2013-04-18 17:04

Mindenképp, én minden reggel zabkását eszem, de persze azt teljesen másképp elkészítve, de a zab egy nagyon egészséges étel, s ez a verzió tökéletes főétel. A zab jó, a gomba jó, a snidling is jó:))

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Wed, 2013-05-01 16:50

Horianna köszönöm!! Valóban más a reggelire elkészített zabkása. Először kicsit aggódtam is, hogy milyen lesz így elkészítve, de mondhatom nagyon finom. A gombával együtt igencsak laktató volt. Nyugodtan próbáld ki, biztosan ízleni fog. :)

anyuka54
anyuka54 Thu, 2013-04-18 11:19

Köszi a receptet,már régen ki akartam próbálni a zabkását és ez annyira finomnak tűnik,hogy most ki is fogom.
Szép napot:Kata

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Thu, 2013-04-18 16:35

Kedves Kata!
Reménykedem benne, hogy Neked is ízlik majd. Nagyon egyszerű elkészíteni, és ízlés szerint fűszerezheted.
Üdvözlettel: Gizi

394
zabpehely 7 dkg
csirke alaplé 2 dl
vaj 3 dkg
petrezselyem 1 csokor
snidling 0 ízlés szerint
csiperkegomba 30 dkg
kakukkfű 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
olívaolaj 3 ek