Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldséges-csirkés pite

Zöldséges-csirkés pite
Zöldséges-csirkés pite
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy újabb variációja az egyszerű pitetésztámnak. Az elkészítése közben Arya Stark jutott az eszembe a Trónok harca című sorozatból, így az ő családjának a címerállatát készítettem el a pitém díszítéseként.

hozzávalók / 4 adag

A pite tésztához:

A raguhoz:

Szólj hozzá!

elkészítés

A pite tésztához:

  1. Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat. Alaposan összedolgozzuk, míg morzsa állagú keveréket kapunk. (Jó, hogyha a tésztában borsó nagyságú vaj darabkák maradnak.)
  2. Ezt követően elkezdjük adagolni evőkanalanként a hideg vizet. Akkor jó a tésztánk állaga, ha egy kis adag tésztát összenyomva összeáll. Abban az esetben, ha a tészta nem áll össze, tovább adagoljuk a vizet. Azonban a túl sok víztől a tészta kemény lehet.
  3. A morzsás állagú tésztát egy nyújtódeszkára öntjük, és egy gombócot formálunk belőle, arra figyelve, hogy a tésztát nem gyúrhatjuk. A tésztánk akkor lesz jó, ha apró vajdarabkák még látszódnak benne.
  4. A gombócot egy kis liszttel hintjük le, és folpackba tekerjük. Minimum 1 órát a hűtőbe kell helyezni, az ideális azonban az, ha egy éjszakát ott tölt.

A raguhoz:

  1. A húst először ujjnyi szeletekre vágjuk, majd felkockázzuk. Bő víz alatt megmossuk, és lecsepegtetjük. Sóval, borssal ízesítjük, kézzel jól összeforgatjuk, hogy minden kockát érjenek a fűszerek. A végén pirospaprikával hintjük meg.
  2. A metélőhagymát felszeleteljük, a vöröshagymát pedig felkockázzuk. Egy kiolajozott serpenyőbe elkezdjük üvegesre pirítani a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott húst és a rozmaringot. Fedő alatt főzni kezdjük. Időközönként megkeverjük.
  3. Amikor a hús már puhulni kezd, hozzáadjuk a tavaszi zöldségkeveréket és a metélőhagymát. Jól átforgatjuk, majd visszahelyezzük a serpenyőre a fedőt. A húsleveskockát forró vízben feloldjuk, és a serpenyőbe öntjük. Jól összekeverjük, majd újra hagyjuk a fedő alatt párolódni.
  4. Amikor kicsit már elforrta a levét, hozzáöntjük a tejszínt, jól összekeverjük, és ezt követően már fedő nélkül főzzük tovább. Amikor már kezd besűrűsödni a ragu, hozzáadjuk a feldarabolt vajat és a lisztet is. Jól összekeverjük, majd addig főzzük, amíg el nem éri a kívánt állagot.
  5. A sütőformát kiolajozzuk, és belekanalazzuk a ragut. A pitetésztát meglisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és a ragu tetejére helyezzük. A sütőforma szélére jól rányomkodjuk a tésztát. A lelógó részeket levágjuk. A pite tésztát villával megböködjük, hogy a levegő ki tudjon szállni - így nem fog felpúposodni a teteje. A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 16 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 2 756
elküldve: 1
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

La fée de cuisine

Mióta szakács: 2014.06.16.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csirkepite, sós pite zöldséges csirkemmellel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Fri, 2019-03-29 08:39

Meleg Pite: "tudod az a titka, hogy én barnára sütöm a vajat. Na és a mártás. Mártás nélkül nem ér semmit!" Remélem jól idéztem. Trónok harca for ever!

1282
finomliszt 350 g
vaj 250 g
1 teáskanál
cukor 1 teáskanál
víz 4 ek
zöldségkeverék 45 dkg
leveskocka 1 db
víz 450 ml
vaj 76 g
finomliszt 40 g
csirkemell filé 500 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
füstölt pirospaprika 1 teáskanál
rozmaring 3 szál
főzőtejszín 200 ml
napraforgó olaj 2 ek
vöröshagyma 1 közepes db
metélőhagyma 1 csokor