Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldséges-húsos pite

Zöldséges-húsos pite
Zöldséges-húsos pite
115 perc / előkészület: 60 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerettem volna egy sós pitét enni, így született meg ez a recept.

hozzávalók / 4 adag

Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • nagy doboz tejföl (330 g)
  • 14 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • ½ cs sütőpor
  • csipet só

Töltelékhez (ízlés szerint variálható):

  • 1,5 csirkemell
  • borsó
  • kukorica
  • sárgarépa
  • gomba
  • brokkoli
  • tejföl
  • kevés fehérbor
  • fűszerek: só, bors, majoránna, szerecsendió
  • étolaj
  • trappista sajt
  • füstölt sajt
  • liszt (a sűrítéshez)

Formához:

  • margarin
  • 1 tojássárgája

ajánlat

A zöldségeket ízlés szerint lehet válogatni. Lehet még beletenni zöld és fehér spárgát vagy babot.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a sütőport és egy csipet sót összekeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadunk 2 nagy ek tejfölt és 1 tojássárgáját. Jól összegyúrjuk a tésztát. Ezután folpackba csomagolva 30-60 percre hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékbe való répát, gombát – ha friss – felkarikázzuk; a brokkolit kisebb részekre szedjük. A tepsi mérete szerint 2-3 marék elég az összes zöldségféléből, ami bele megy. A csirkemellet apró kockákra vágjuk, és olajon megpirítjuk, fokozatosan hozzáadva a zöldségeket (borsó, kukorica, brokkoli, gomba, répa). Sózzuk, fűszerezzük. Nyakon öntjük egy kis fehérborral, és pároljuk. Nem szabad teljesen készre csinálni, hiszen még a sütőben is sülnie kell! Mikor a bor egy része már elpárolgott, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejföl megmaradt részét. A keveréket liszttel besűrítjük. Sűrű szószt kell kapnunk a végére.
  3. A tésztát két részre szedjük. Az egyiket kilisztezett deszkán kinyújtjuk egész vékonyra; fél centinél ne legyen vastagabb! Felcsavarjuk a nyújtófára, és a kimargarinozott formába belelapogatjuk, a kilógó részeket lecsipegetjük. Jól nyomkodjunk el minden részét. Villával megszurkáljuk.
  4. Ezután beletesszük a tölteléket, amit egyenletesen elosztunk a felületen. Trappista és füstölt sajtot reszelünk rá.
  5. Kinyújtjuk a tészta másik felét – kicsivel vastagabbra, mint a tetejét; majd lezárjuk vele a pite tetejét. A fölös részeket leszedjük, és félretesszük díszítésnek.
  6. Mintát vágunk a felső tésztalapba, majd bekenjük tojássárgájával. A maradék tésztából vékony csíkokat vágunk. Kettesével összecsavarjuk őket, ezekből lesz a fonottas minta a pite szélén. A pite közepére pedig változatos alakzatokat és motívumokat alkotunk a csíkokból. Ezeket óvatosan megkenjük tojássárgájával. Akinek nincs ideje a díszítésre - mivelhogy elég babra munka - el is hagyhatja.
  7. Előmelegített sütőben, lassú tűzön 50-60 percig sütjük. Akkor jó, ha már szépen megpirult a teteje.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x25x3,5 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 8 364
elküldve: 6
receptkönyvben: 95
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

a séf macskája

Mióta szakács: 2012.09.22.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirkehúsos sós pite, zöldséges-csirkés pite, sós vajas pite zöldségekkel és csirkemellel töltve

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

RuMes
RuMes Fri, 2014-04-25 09:10

Tegnap vacsorára készítettem el, más zöldségekkel, de nagyon finom lett. A tésztája is pont jó, volt! Köszi a receptet!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-06-18 17:44

Micsoda látvány!!!!! :D
Köszönöm, mentem, el fogom készíteni, biztosan illatos-ízes finomság, köszönöm a receptet. :)
Éva-Anyóca

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2013-06-17 19:43

Ez gyönyörű! :) Tuti, hogy finom is.
Valamikor sort kerítek rá. Köszi a receptet!
Üdv:
Samiya