Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldséges kenyér

Zöldséges kenyér
Zöldséges kenyér
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A zöldséges kenyér paleo életmódot folytatók körében ismert, a zöldségek változatait mindenki maga variálhatja. Én már többféle változatát elkészítettem. A kenyeret felszeletelve ehetjük szalámihoz, vagy bármihez. Le is lehet belőle fagyasztani és a szeleteket elővesszük, ha szükséges.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Másik változat:
A zöldségek: répa és brokkoli vagy répa és karfiol. A tojásokat pedig szétválasztva is lehet készíteni, a sárgához adjuk az aprított zöldségeket, majd az olívát és a liszteket, jól összekeverjük, majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és ebbe beleforgatjuk óvatosan.
Az egész masszát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk. Ugyanúgy sütjük 200 fokon kb. 30 percig.
Jó a massza, ha szétválasztjuk a tojást, és jó úgy is, ha nem. Ki hogy szereti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát, a fokhagymát is. Egy aprítógépbe beleszeleteljük, és az egészet egészet apróra aprítjuk. (Ha nincs aprítógépezet, akkor lehet reszelni is, csak időigényesebb.)
  2. Amikor a zöldségeket megpucoltuk, akkor a tojásokat felverjük, beletesszük a sót, a felaprított zöldségeket, az olívaolajat, és jól összekeverjük.
  3. Majd ledaráljuk kávédarálón a szezámmagot és a lenmagot, azt is hozzáadjuk a sütőporral együtt.
  4. A masszát jól elkeverjük, és egy nagy tepsibe sütőpapírt helyezve, ráöntjük a masszát, szépen elsimítjuk.
  5. Előmelegített sütőben sütjük. Ha megsült, akkor szeletelhető. Ilyen időben hűtőbe tároljuk, pár napig eláll. Le is lehet fagyasztani belőle.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x23 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 607
elküldve: 4
receptkönyvben: 294
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Csóti Heni

Mióta szakács: 2011.05.04.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport, AB0 diéta – 0 vércsoport
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

répás-cukkinis kenyér szezámmaggal, magos-zöldséges felfújt

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

etoc
etoc / etoc Sun, 2016-04-10 21:25

A reszelőt hívtam segítségül, és a pasztinákot kihagytam. Érdekes, hogy nemrég egy hasonló nosalty-s receptet is kipróbáltam, bár az muffin formát öltött, és itt ott mást tartalmazott, de cukkini, répa, tojás volt az alapja, liszt nélkül, mégis nagy küzdelmek árán tudtam letuszkolni a torkomon. Ellenben ez nagyon ízlett. És ami a legjobb, az egész tepsi alig több, mint 30 g CH-ot tartalmaz, ami külön öröm. Köszönöm a receptet !!

Lucám
Lucám Sat, 2013-08-31 12:46

Szia!
Buta kérdés, lehet, de kaptam ajándékba szezám- és lenmaglisztet, azzal kiválthatom a darált magvakat? Abból mennyi kell vajon?

valkaineibolya
valkaineibolya Mon, 2012-04-16 18:45

Sziasztok!

Csak tudnám hogy mit vitatkoztok azon hogy volt e sütőpor? Ettek e kenyeret, ha igen milyen formában? A paeolit táplálkozás egy másfajta táplálkozás, életmód. Akinek tetszik az csinálja, akinek nem tetszik az meg ne foglalkozzon más emberek táplálkozási szokásával. Véleményem szerint nagyon jó dolog, még ha néha "bűnbe" is esünk, akkor is több energiával rendelkezünk, ritkábban vagy egyáltalán nem fordulnak elő emésztési problémáink. Ezt csak az tudja aki már kipróbálta és saját magán tapasztalta.

csoti.henriette
Csóti Heni / csoti.henriette Sat, 2011-11-12 17:42

Ági, én daráltam a szezámmagot is egy darabig, de szereztem be szezámlisztet és most nem darálom. Ugyanolyan jó az is, amit magad darálsz, csak a lisztformában már ki van préselve jobban az olajos rész.

SZUCSNEAGI
SZUCSNEAGI Sat, 2011-11-12 14:15

Szia Heni!
Kérdésem az lenne ,hogy a szezámmagot is kávédarálon darálod?
Most kezdtem el a paleo táplálkozást és csak annyit mondhatok,jogy mindenkinek , hogy Pröbáéja ki!
Szuper a recepted!
Üdv:Ági

csoti.henriette
Csóti Heni / csoti.henriette Fri, 2011-08-12 13:42

Szia Skorpió! Az én horoszkópom is az. Nos a cukkini az 2 kisebb darab salátacukkini volt és 1-2 kisebb sárgarépa összeaprítva aprítógépen nagyon finomra és a hagyma, fokhagyma is. Ha nincs aprítógép, akkor természetesen nagyon finomra reszelve is jó, csak az a lényeg, hogy ne legyen leve. A lényeg, hogy nagy tepsibe és nagyon laposra húzd ki a tésztát, amennyire tudod, hogy át tudjon sülni. Én javaslom, hogy próbáld ki 20dkg brokkoli és 2 db sárgarépa finomra reszelésével, a brokkolinak csak a zöld virágát szoktam ilyenkor finomra reszelni és a hagymát, fokhagymát is lereszelem ahogy a recept írja. Próbáld szétválasztva készíteni a tojás fehérjét kemény habbá verd fel, a sárgáját keverd az olivával az aprított zöldségekkel és úgy tedd bele a magliszteket, aztán forgasd bele óvatosan a fehérjét. Én régen így is készítettem.

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-08-12 23:18

Kedves Heni!

Köszönjük szépen a segítséget! Akkor a hiba a nagyobb mennyiségű cukkíni volt.
Ezek után legközelebb biztos sikerülni fog.
Az előző adag meg már elfogyott :)
Üdv: Skorpió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-08-12 12:43

Kedves Csóti Heni!
Szimpatikusnak tűnt a recept, így elkészítettem ma, azonban tanácsot szeretnék kérni a recepttel kapcsolatban, mivel sajnos nem pont úgy sikerült, ahogy azt elképzeltem...
Sajnos nekem 1 óra sütés után sem volt szépen szeletelhető, inkább lágy közepű tésztát kaptam (azaz olyan lágy tejbegríz állaghoz tudnám hasonlítani, viszont finom ropogós kérget kapott - a tepsiméretem megfelelő volt)
Kb. mekkora tömegű cukkínit használtál? (én 35-40dkg cukkínit tettem bele - lehet hogy ez volt a gond, kevesebbet kellett volna?) Én lereszeltem a cukkínit, és arra gondoltam utólag, esetleg Te nem nyomkodtad ki a cukkíni felesleges levét?
Az íze egyébként finom lett :)
Üdv: Skorpió

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-08-07 17:18

A paleos étkezés egyik legalapvetőbb tévedése, hogy abban a korban nem ettek kenyeret. Akkor vajon mire használták az ugyanolyan korú gabonaőrlő köveket...merengjünk el rajta...
Ettek kenyeret, azóta ez már rég bizonyított tény, még akkor is, ha a paleósok az öklüket rázzák rá. Magvakból, a gabonafajták őseiből, vízzel keverve, majd kisütve, hasonlóan fogyasztották, mint az Indiában is ismert csapatit, ami ugyanígy készül. Kb. több ezer éve.
Na mindegy.
Ettől a recept még nagyon érdekes, még finom is lehet. De a sütőpor a kukoricakeményítővel, ami benne van, nekem is kérdés.
Szép estét!
Eszter

szvalery
szvalery Sun, 2012-04-15 14:29

Szia, csak egy apró kiigazítás. Nem pár ezer évben gondolkodva mondják ezt, hanem 100 ezer évben. Nekem úgy magyarázták, hogy több százezer év alatt, míg kialakult az emésztőrendszer nem találkoztak az emberfélék ekkora mennyiségű gluténnal (meg cukorral, stb.), mint napjainkban. A termesztés 15-20 ezer éve nem volt elég a megfelelő alkalmazkodáshoz - ezért okoz hosszú távon problémákat. Mostanában gondolkodom a kipróbálásán a paleonak, de még tart a dilemma, hogy akkor mi lesz a hétvégi megszokott kelt tésztás sütikkel? :-D

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-08-07 18:22

Amiről nem tudsz az nem fáj... szokták volt mondani:))) Üdv Edit

KisEdi
Edi / KisEdi Fri, 2013-02-08 16:32

A paleolit korban? Jesszusom, ha ilyesmit nem tudsz, inkább néznél utána, és ne írkálnál ekkora hülyeséget. A paleolit korban magvakat ettek, nem készítettek belőle kenyeret. Csak manapság már annyira alapvetővé vált az életünkben a kenyér, hogy nem tudunk nélküle meglenni. Ezért készítenek sokan paleo kenyeret. Te nyugodtan rágcsáld el a magvakat kenyérsütés helyett, és kíméld meg magad az ilyen égéstől.

234
sárgarépa 2 db
pasztinák 1 db
cukkini 1 kis db
1 csipet
olívaolaj 1 ek
sütőpor 1 csomag
vöröshagyma 1.5 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
tojás 3 db
szezámmag 5 ek
lenmag 5 ek