Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldséges szarvastokány

Zöldséges szarvastokány
Zöldséges szarvastokány
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tokányt nagyon változatosan lehet elkészíteni, készülhet vadból, marhából, sertésből egyaránt. Lehet csikós, borsós, gombás, zöldséges, tejfölös vagy anélkül. Sokszínűsége miatt gyakori étek nálunk, most a szarvasból készült változatot mutatom be.

A tokány készítéséhez nem használnak hagymát és őrölt paprikát. Jellegzetes fűszere a bors és a majoránna.

hozzávalók / 4 adag

Tokány

Krumplis gombóc

ajánlat

Krumplis gombóc helyett nokedlivel, rizzsel is lehet tálalni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tokány: A húst megszabadítjuk a hártyáktól, inaktól, majd tokányra (5-6 cm-es csíkokra) szeleteljük.
  2. Egy lábasban 1 ek zsírt felolvasztunk (vagy kevés olajat hevítünk), majd a húst megforgatjuk benne, míg kifehéredik. Meghintjük borssal, majorannával. Ezután fedőt teszünk rá, s hagyjuk, hogy levet engedjen. Fedő alatt pároljuk 1-2 babérlevéllel.
  3. A zöldségféléket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. Amikor félig puha már a hús, beleforgatjuk, és együtt pároljuk, míg megpuhul. (A borsót később szoktam hozzáadni, nehogy szétfőljön.) Sózzuk, s ha szükséges, tovább ízesítjük borssal és majorannával. Amennyiben elfőtt a leve, kis vizet adunk hozzá.
  4. Amikor kellőképpen megpuhult, 1 ek lisztből és 1 tejfölből készült habarást öntünk hozzá, s összeforraljuk.
  5. Krumplis gombóc: A krumplit kockákra vágva annyi vízben, ami éppen ellepi, kevés sóval megfőzzük, majd burgonyanyomón átpasszírozzuk.
  6. Ha kihűlt, 1 tojást és kevés sót adunk hozzá, és annyi liszttel, amennyit felvesz, könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle.
  7. A tésztából diónyi adagokat csípünk ki, gombóccá formázzuk, s forró vízben kifőzzük.
  8. Tésztaszűrőn lecsepegtetjük, tálba tesszük, majd kevés olajat teszünk rá, hogy ne ragadjanak össze.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 456
elküldve: 2
receptkönyvben: 48
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

karica

Mióta szakács: 2011.10.26.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szarvastokány krumpligombóccal, tokány vadhúsból, sárgarépás-cukorborsós szarvastokány

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ELF eleven
ELF eleven Mon, 2019-07-01 16:04

Sajnos a hozzávalókban cukorborsó szerepel, a képen sima zöldborsó :( és nem ez az első recept, ami megtréfál, így nem lehet normálisan használni a keresőt, sokak sajnos azt hiszik a kettő egy és ugyan az (mint az eper-szamóca). Bár az oldal is hibás, hogy jóváhagyja a félrevezető recepteket.

karica
karica / karica Mon, 2014-12-29 11:54

Kedves Tündi!
Köszönöm a visszajelzést. Boldog új évet kívánok a családnak!
Ilona

773
szarvascomb 80 dkg
sárgarépa 2 db
fehérrépa 1 közepes db
zöldborsó 15 dkg
zeller 1 kis db
tejföl 200 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
sertészsír 1 ek
finomliszt 1 ek
burgonya 80 dkg
tojás 1 db
0 ízlés szerint
finomliszt 20 dkg