Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldséggel tűzdelt báránycomb

Zöldséggel tűzdelt báránycomb
Zöldséggel tűzdelt báránycomb
140 perc / előkészület: 20 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bárányhús nagyon finom! Íze van! A nagyüzemi csirkének milyen íze van? (Vidéki, tanyasi, kapirgáló csirkére nem vonatkozik). Amilyet adunk neki. Ha a bárányhúst csak besózzuk, és minden más fűszer nélkül megsütjük, akkor is finom. Én valahogy kiérzem belőle azt a friss zöld fű illatát, amit legelt a jószág. Ugyanez a helyzet a kecskével is, és az még finomabb. Tudom, hogy nem mindenkinek van rá lehetősége, hogy közvetlenül a termelőtől vásároljon, de én is fővárosban élek, és csak egy kevés utánajárást, érdeklődést igényelt, hogy megtaláljam a biztos forrást. A főváros környéke is tele van kis falvakkal, ahol működik még a háztáji állattartás. Azért is fontos ez, mert e két állat esetében nagyon nem mindegy, hogy milyen idősen vágják le, és addig milyen körülmények közt tartották. Ha tudunk beszélni a tenyésztővel, elmondjuk, hogy mit szeretnénk belőle főzni, akkor ő fogja tudni, hogy mikor vágja le az állatot. Persze sok egy családnak egy egész bárány vagy kecskegida, érdemes szövetkezni barátokkal, együtt vásárolni. Mindenképpen ajánlom gurmanoknak, újítóknak, nagyüzemi csirkét megunóknak!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk. A vöröshagymát negyedeljük, a fokhagymagerezdeket felezzük.
  2. A szerecsendiót lereszeljük. Összeállítjuk a fűszerkeveréket: só, bors, szerecsendió, sáfrányos szeklice. (Szándékosan nem írtam a hozzávalókhoz a vegetát, mert utálom. Én a saját darált, sózott, kis üvegekben eltett, kemikáliamentes zöldségkeverékemet használom. Ha nincs ilyen otthon, akkor inkább ne használjunk semmilyen ételízesítő keveréket, mert ez a finom hús nem érdemli meg!)
  3. A húst megmossuk. Hegyes, éles késsel kis „zsebeket” vágunk bele. Ez a művelet hasonló a tűzdeléshez, de nagyobb lyukak kellenek. A zsebeket beszórjuk a fűszerkeverékkel, és beleteszünk egy darab répát, egy darab karalábét, egy darab petrezselyemgyökeret és egy fél gerezd fokhagymát. Én egy báránycombra kb. 8-10 ilyen kis zsebet szoktam készíteni összesen a két oldalára, ügyelve arra, hogy a csont mellett is legyen oldalanként legalább 2. Ezután az egész combot beszórjuk a maradék fűszerkeverékkel. Így pihentetjük a hűtőben legalább fél órát, de lehet akár egy éjjel is.
  4. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük az olajat és 1,5 dl vizet, beletesszük a húst, mellérakjuk az ágacska rozmaringot, és duplán lefóliázzuk. Még jobb, ha cserépedényben sütjük vagy olyan tepsiben, aminek van fedője. Kis lángon, a sütő alsó részén 50 percet pároljuk, majd kivesszük a sütőből, és megfordítjuk a húst. Ha nagyon elpárolgott a víz, akkor pótoljuk, de már csak 1 dl-rel. További 30 percet pároljuk. Ezután ellenőrizzük a hús puhaságát, főleg a csont mellett, és megint megfordítjuk. Ha puhának találjuk, akkor köré rakjuk a maradék zöldségeket és a negyedelt vöröshagymát, tovább sütjük fólia nélkül. Ellenőrizzük, hogy alul és felül is pirosodjon, az utolsó 10 percben hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket. Ha nagyon elpárolog a víz és zsírjára sült, akkor mehet még hozzá fél dl víz, hogy egy kicsit szaftos legyen. Én petrezselymes burgonyával és a vele sült zöldségekkel szoktam tálalni.
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 176
elküldve: 2
receptkönyvben: 44
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: római tál receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

báránysült, zöldségekkel sült báránycomb, fűszeres bárány

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Wed, 2015-02-11 16:31

Nagyon édes ez a sztori, annyira egyetértek! Egyébként érdemes a frissen vágott állatnak azt a részét, amit nem használunk fel akkor, lefagyasztani, és pár hét múlva azt is felhasználni, így még szövetkezni sem kell. :) A nyúl is ilyen egyébként, hogy semmilyen fűszerezést nem igényel, bár igaz, abból, még csak házit ettem, nem tudom, milyen lehet a bolti. Húsvétkor mindenképp szerzek bárányt valahol, és elkészítem a recepted!

én kicsi konyhám
én kicsi konyhám / én kicsi konyhám Mon, 2015-02-16 22:35

Igen-igen, persze, hogy le lehet fagyasztani, csak nekem mindig úgy alakult, amikor kecske-bárány beszerzés adódott, hogy nem volt hely a fagyasztóban. Ezért "szövetkeztem" barátainkkal. Aztán amikor a storyt írtam eszembe sem jutott ez a lehetőség. Gyerekkoromban nagyon szerettem a "nyucipecenyét" (nyuszipecsenye), de állítólag nagyon bezabáltam belőle, azóta nem ettem, pedig arra is van forrásom, és már a férjem is nagyon noszogat, hogy próbáljuk ki. Köszönöm a hozzászólásodat! Sok kellemes sütést-főzést kívánok!

1152
bárányhús 2 kg
ételízesítő 0 ízlés szerint
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
karalábé 1 közepes db
vöröshagyma 3 közepes db
fokhagyma 1 közepes fej
2 teáskanál
szerecsendió 0.5 db
bors 1 kávéskanál
sáfrányos szeklice 1 kávéskanál
rozmaring 2 szál
napraforgó olaj 1.5 dl
víz 1.5 dl