Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldségleves négyféle gombóccal

Zöldségleves négyféle gombóccal
Zöldségleves négyféle gombóccal
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mi magyarok a tartalmas leveseket kedveljük, még a zöldségekkel teli húsleveshez is főzünk ki tésztát, nem elégszünk meg a szűrt lével. Most a legjobb levesbetéteket készítettem el hozzá. Válasszátok és főzzétek mindig az aktuális kedvenceteket!

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A májgombóchoz

A burgonyagombóchoz

A daragaluskához

A zsemlegombóchoz

ajánlat

Mikor milyen kedved van, készítsd mindig máshogy, ne legyen unalmas a zöldséglevesed!

Szólj hozzá!

elkészítés

A leveshez

  1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A hagymát apró kockákra, a zellerszárat kisebb kockákba, a répákat félbe és karikára, a zellert és a karalábét kis kockákra vágjuk. Úgy alakítsuk a formákat, hogy kb. egy időben főjenek majd meg a zöldségek. Tisztítsuk meg a gombócba szánt burgonyát is, felezzük, ha nagynak tűnik, de ne vágjuk apróra!
  2. Egy nagy lábasban kevés olajat hevítünk, és megpároljuk rajta a hagymát.
  3. Aztán jöhet rá az összes zöldség és a fűszerek, amivel a tűzön kicsit átforgatjuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és kb. még egy liter legyen rajta.
  4. Ekkor dobjuk hozzá a krumplit. Főzés közben ellenőrizzük az ízeket, és fűszerezzük utána, ha szükséges. A zöldségeket is figyeljük, ne főjenek túl.

A májgombóchoz

  1. A májat mossuk meg, vágjuk ki az ereket belőle, és vágjuk kicsi kockákra, majd tegyük egy kisebb keverőtálba.
  2. Menjen mellé egy tejben áztatott és kicsavart zsemle, egy tojás, kicsi liszt, petrezselyem és a fűszerek, így kavarjuk be.
  3. 6-8 adagba csomagoljuk folpackba úgy, hogy kis gömböcök legyenek belőle.
  4. Ezek kerüljenek egy szűrőben forrásban lévő víz fölé, hogy megpárolódjanak a vízgőzben. Ha ügyesen, jól elkötjük a csomagolás végét, akkor a vízbe is bedobhatjuk, de ügyeljünk rá, hogy úgy sokkal gyorsabban kész lesz.
  5. A májgombóc tésztáját kanállal forróvízbe vagy közvetlenül a levesbe is szaggathatjuk, de az előző megoldásnál jobban benne maradnak az ízek.

A burgonyagombóchoz

  1. A levesbe megfőzött burgonyát egy kicsi tálba kivesszük, és villával összetörjük.
  2. Fűszerezzük, mellédobjuk a tojást, az apró kockára vágott paprikát, petrezselymet, lisztezzük, és jól összekeverjük.
  3. Kézzel kis gömböket formázunk a tésztából, és főzésig lisztezett deszkára tesszük.
  4. A már szinte kész és lassú forrásban lévő levesbe tesszük a gombócokat. Várunk, ameddig feljönnek a felszínre, még 2 percig főzzük, és utána tálalhatunk is. Adjunk mellé egy kanál tejfölt minden tányérba!

A daragaluskához

  1. Ha ezt a levesbetétet választjuk, akkor kezdjük a galuska bekeverésével.
  2. Habosítsuk fel a tojásfehérjéket egy tálban, adjuk hozzá a sárgákat, 5-6 ek. búzadarát, sózzuk ízlés szerint, és szórjuk meg petrezselyemmel, keverjük el jól, és tegyük a hűtőbe pihenni.
  3. Érdemes nem a levesbe szaggatni őket! Vagy sós vízbe, vagy a levesből kivett kisebb adagra szaggassunk inkább. Fontos, hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon őrülten, mert akkor szétszaggatja a darafelhőket.
  4. Főzés közben kanállal óvatosan forgassuk át a galuskákat, oldalanként egy-két perc elegendő nekik.

A zsemlegombóchoz

  1. A zsemlegombóc nem kifejezetten zöldségleveshez illő betét, de ezeket a pihe-puha gömböcöket ajánlom kipróbálásra! Ha valaki ízletesebben szeretné elkészíteni, pirítson egy-két szelet bacont, szárítsa le és aprítsa fel, majd adja a tésztához, isteni lesz!
  2. Ha ezt a formációt választjuk, akkor a leves főzés elején vágjuk kockára és pároljunk meg még egy kicsi hagymával többet, amit aztán kiveszünk a lábasból, mielőtt a zöldségeket beletesszük.
  3. Egy tálban áztassuk be az egyik zsemlét. A másikat vágjuk kockára és pirítsuk meg.
  4. A vizes zsemlét nyomkodjuk ki, adjuk hozzá a pirítottat, egy tojást, sót, borsot, a párolt hagymát és egy kis lisztet, így keverjük be.
  5. Külön főzzük a gombócokat, így nem lesz zavaros a levesünk tőle. Három-négy perc elég nekik, de egyszerre ne tegyünk túl sokat a vízbe.
  6. Tálalásnál tegyünk minden tányérba egy-két zsemlegombócot, és adjunk mellé egy kanál tejfölt. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 7 625
elküldve: 6
receptkönyvben: 126
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
286 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Gombócleves, sokgombócos leves, zöldségleves gombócokkal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

429
napraforgó olaj 2 ek
vöröshagyma 1 nagy db
halványító zeller 3 közepes szár
zeller 0.5 kis db
karalábé 1 kis db
sárgarépa 8 közepes db
fehérrépa 3 közepes db
2 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
kurkuma 1 késhegynyi
őrölt fűszerkömény 1 késhegynyi
gyömbér 1 teáskanál
sáfrányos szeklice 2 csipet
szerecsendió 2 csipet
petrezselyem 1 csokor
csirkemáj 25 dkg
zsemle 1 db
tej 1 dl
tojás 1 db
finomliszt 2 ek
petrezselyem 0.5 csokor
rozmaring 1 késhegynyi
majoranna 1 kk
1 csipet
burgonya 2 közepes db
finomliszt 3 ek
tojás 1 db
paprika 0.5 közepes db
petrezselyem 0.5 csokor
1 kk
bors 0 ízlés szerint
tojás 2 db
búzadara 4 púpozott ek
1 csipet
petrezselyem 1 ek
zsemle 2 db
tojás 1 db
finomliszt 2 csapott ek
vöröshagyma 0.5 közepes db
1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint