Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldségleves pirított daragaluskával

Zöldségleves pirított daragaluskával
Zöldségleves pirított daragaluskával
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem kedvenc levese ez a fajta...ami van itthon leves. Azért szeretem, mert nagyon változatos tud lenni, mert tényleg attól függ, mi van a hűtőben.
A levesbetétet egy kolléganőmtől hallottam, aki Erdélyből származik, és mellesleg vegetáriánus. Nagyon izgalmas dolgokat mondott, ez is felkeltette az érdeklődésemet. Kipróbáltam, és nem csalódtunk, ettől még érdekesebb lett az, ami mindig zsákbamacska. :)


hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A galuskához

ajánlat

Nagyon sok féle zöldséggel lehet készíteni (brokkoli, karfiol, karalábé, kelbimbó stb.), nálunk az alap a sárgarépa, petrezselyem, zeller és hát... a gomba. Mindent elbír megfelelő összeállításban.
Ettük már levesbetétnek reszelt sajttal és apró kockára vágott pritaminpaprikával is. Issssteni!


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. (Én gyalulni szoktam kb. 3,5 mm-s karikákra, a burgonyát kockákra, a zellert hasábokra vágom, és úgy gyalulom.)
  2. Megfelelő méretű lábasba vagy fazékba tesszük a leveszöldségeket, szódabikarbónával megszórjuk, és az olajon rövid ideig pároljuk. Hozzátesszük a gombát, néhány keverés, és feltöltjük vízzel.
  3. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, egészben a hagymát, a fokhagymát és a többi belevalót.
  4. Forrástól számítva, lassan főzzük 20 percet, és ha van valamilyen mirelit zöldségünk, most tesszük bele. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Kiszedjük a nem odaillő részeket (hagyma, petrezselyem szára, paprika, paradicsom stb., én a fokhagymát benne hagyom). Hozzáadjuk a krumplikockákat, és ha forr, a galuskákat.
  5. Kb. 5 perc alatt készre főzzük, közben ellenőrizni tudjuk, hogy megfőtt-e. 
  6. Aprított petrezselyemmel megszórjuk, és kész.
  7. Pirított daragaluskához a tojásokat villával felverjük, annyi búzadarát és egy csipet sót adunk hozzá, hogy kicsit lágyabb masszát kapjunk, mint a megszokott galuskához.
  8. Egy palacsintasütőben felmelegítjük az olajat, és beleterítjük a masszát. Közepes hőfokon megsütjük az egyik felét, (pirosas szint kapjon), majd megfordítjuk és a másik felét is.
  9. Vágódeszkán akkora darbokra vágjuk, (figyelembevéve, hogy megduzzad) , amekkorát szeretnénk.
  10. Forrásban lévő levesben készre főzzük.

  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 737
elküldve: 4
receptkönyvben: 465
elkészítve: 16/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

zöldséges leves galuskával, pirított daragaluska levesbe

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

almamag
almamag Thu, 2012-03-01 12:23

Na, ezért jó ez az oldal!
Csepeg a nyálam,ha ilyen guszta kaját látok, főleg így üres gyomorral.
Már az illatát is érzem.....
Köszönöm!

szeag
Sz. Ági / szeag Thu, 2011-12-08 17:06

Érdekes recept... így még sosem hallottam levest készíteni, de azt hiszem kipróbálom majd. Leginkább arra vagyok kíváncsi mi a szerepe a szódabikarbónának a levesben?

Geleva
Geleva / Geleva Thu, 2011-12-08 17:22

Kedves Szeag!
A szódabikarbóna szerepe csak annyi, hogy előbb puhul a zöldség és megtartja az eredeti színét, nem fakul ki a párolás és főzés során. Viszont nagyon szép színe lesz a levesnek.
Üdv.: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-05-17 21:25

Kedves Geleva!
Azért csak kicsit is, de ott van a természet a közeledben:-)))
Igen, a stressz, nem semmi,:-(((
Szeretem, ha tanácsot adnak, de a megoldás, sokszor nehéz, és arra nincs igazi segítség:-((
A mai világban, a leírtak szerinti életet, szerintem nagyon kevesen tudnak élni:-(((
Várjuk azt a nagy munka lefutását, hátha nyugisabb lesz körülötted az élet, és sikerül fejfájás mentes napokat megélned:-))) Az valami fantasztikus:-))
Szép estét!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-05-16 21:24

Kedves Geleva!
Remélem, mert ha lesz friss zöldségözönöm, a piacról, boltból, el szeretném készíteni, ezzel a galuskával:-))
Hát a fejfájás, az itt is vegyes,...és ezt azóta tudom, amióta nem volt gyógyszerem, hogy ha idegesebb, stresszesebb helyzetek, napok voltak, ami kikerülhetetlen manapság, sajnos, akkor attól is totálra megfájdulhat a fejem...:-((( Lehet, ez a helyzet Nálad is előfordulhat:-(((
Remélem, minden, minél előbb Nálad is és itt is pozitív irányban változik:-))))
Reménykedni kell, és tenni érte, ha lehet, legalábbis lépéseket, aprókat. :-))) Tudom, nehéz:-))
Jó éjt!
Éva-Anyóca

Geleva
Geleva / Geleva Tue, 2011-05-17 14:43

Kedves Éva-Anyóca!
Nagyon bízom abban, hogy az idő is megengedi, és hamarosan lesz sok-sok zöldséged!:-)
Képzeld, az én veteményesemben (ez az ablakpárkány,:-) és cserépben vannak fűszernövényeim) kivirágzott a bazsalikom és a koriander. :-))) Ezeknek bizti használt ez a fura időjárás, mert a snidlingem is virul.:-)
Hát igen, a mindennapi stressz, kevés pihenés, az engem is mindig megvisel. Mostanában biztosan azért jön gyakrabban és hosszasan a rohamom is. Azt mondják az orvosok, hogy nyugodt, stresszmentes életvitel, rendszeres, egészséges táplálkozás stb. kellene élnem. De azt nem mondják, hogy hogyan???? a mai világban!
Majd az idő...a türelem...megoldja. Talán, ha május végére befejezünk egy nagy munkát és több időm lesz a pihenésre, könnyebb lesz.
Szép napot!
Éva

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2011-05-16 14:01

Szia Editkém!
Nagyon örülök, hogy ízlett! Nálunk is örültek, főleg a galuskának, mert kicsit másabb, érdekesebb ízt adott a levesnek, mint amit megszoktak. Bár lehet, hogy nem is tudnak megszokni ilyeneket, mert mindig variálok rajta valamit. Új nap, új étel...:-)))
Ma tudom, hogy vasárnap van...mert tegnap tuti szombat volt az időjárás szerint.:-))) Olyan csúnya, szeles és hideg, brrrr volt, hogy csak szombat lehetett.:-))) Talán holnap kapunk egy kis hétfőt is.:-)))
Puszi, Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2011-05-13 17:52

Kedves Geleva!
Fantasztikus látványa van ennek a csodás levesednek (is) !!!:-)))
Elmentve, mert el fogom készíteni:-))
Nem is hallottam még pirított grízgaluskáról, most fogok:-))
Remélem, az időjárás nem visel meg nagyon:-))
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2011-05-16 14:18

Kedves Éva-Anyóca!
Nagyon örülök, hogy Neked is tetszik. A galuska az csak dob rajta, kicsit másabb, érdekesebb. :-)))
Sajnos nem csak az időjárás visel meg. :-((( Sok a gond mostanság, semmi nem úgy alakul, ahogy kellene.:-((( De majd megoldódik ez is, mint más.
szép napot!
Éva

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2011-05-13 10:47

Szia Évikém!
De jó kis leveske! Hasonlót én is szoktam készíteni, de ezt a pirított galuskát eddig nem ismertem. Úgy gondolom holnap meg is főzöm és csempészek bele brokkolit is.
Puszi, Edit

185
sárgarépa 4 db
fehérrépa 2 db
zeller 1 kis db
csiperkegomba 15 dkg
zöldbab 15 dkg
burgonya 1 db
vöröshagyma 1 kis db
fokhagyma 7 gerezd
paprika 1 közepes db
paradicsom 1 kis db
petrezselyem 1 csokor
babérlevél 1 db
fekete bors 20 szem
köménymag 0.5 kávéskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi
tojás 2 db
búzadara 4 evőkanál
1 csipet
napraforgó olaj 1 ek