Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldségragus rétes

Zöldségragus rétes
Zöldségragus rétes
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fiúk a borfesztiválon voltak, fogadták a vendégeket, töltögettek az odatévedőknek s maguknak. Inni volt idő bőven, de nyugodt ebédhez kevésbé. Az elgondolás hamar megszületett attól a szükségtől vezéreltetve, hogy a toronyi cukkiniföldekről származó utolsó példányt eltűntessem, s könnyen szállítható, ehető ebéd jusson az éhezőknek. Ha lehet, ezúttal húsmentes.

A gyors zöldséges ragu önmagában is megállja a helyét tésztával vagy réteslapokba töltve, de a besamelmártással krémesebb, tartalmasabb tölteléket érhetünk el, s mindehhez számomra a bazsalikom adja meg az áldást.

hozzávalók / 3 adag

A réteshez

A besamelmártáshoz

ajánlat

Más zöldségvariációval is elkészíthető, és kombinálható hússal is. A padlizsán, a gomba további hozzávalói lehetnek a zöldségragus rétesnek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőként minden zöldséget előkészítünk, mossuk és szeleteljük őket. A cukkinit kis kockákra érdemes. Ha zsenge cukkinink van, akkor gondos öblítés után héjával és belsejével együtt felhasználhatjuk. Ezután sózzuk be, hagyjuk kicsit állni, hogy kiengedje a levét, ezt itassuk fel.
  2. Az újhagymát felkarikázzuk, zöld szárát se felejtsük ki, keveset hagyhatunk a tálaláshoz szép zöld színe miatt. A koktélparadicsomokat félbe, a nagyot kisebb kockákra vágjuk, míg a paprikát julien-re.
  3. Serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymánkat, beledobjuk a zöldségeket is, összeforgatjuk, majd sózzuk, kevés bazsalikomot szórhatunk bele. Ha friss bazsalikommal dolgozunk, várjunk még a hozzáadásával.
  4. A cukkini és a paradicsom levet ereszt, amiben párolódhatnak a zöldségek. Ha kevésnek ítéljük, adjunk hozzá kevés vizet, ne süljenek oda. Fedjük le, hogy összepárolódhasson, megpuhulhasson a zöldségragunk. (Elég alacsony lángon hagyni.)
  5. Eközben elkészítjük a besamelmártást. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, és fehér rántást készítünk 1 perc főzés alatt. Hagyjuk nagyjából kihűlni.
  6. Felforraljuk a tejet, és folyamatosan keverve a kihűlt rántáshoz adjuk, csomómentes legyen. Ezt ismét felforraljuk, 4-5 percig forrni hagyjuk. Végül ízesítjük sóval és borssal (aki szereti, tehet hozzá kevés szerecsendiót is).
  7. A besamelmártást összeforgatjuk a raguval, hogy a zöldségek kisült szaftja keveredjen el a mártással. (Én nem használtam el az összes mártásomat, annyit tettem bele, hogy a zöldségek domináljanak.)
  8. A réteslapokat kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Három-négy réteget használjunk. Kenjünk le olvasztott vajjal, és oszlassuk szét a lapokon, akár alá is tehetünk, a sütőpapír és a lapok közé.
  9. A réteslap egyik felére hosszanti irányban rápakolunk a zöldségragunkból, és óvatosan feltekerjük a rétest. Tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, reszelhetünk rá sajtot, és megszórhatjuk bazsalikommal.
  10. Berakjuk a sütőbe, közepes lángos összesütjük az ízeket, ha megpirul a sajt, a szaftos mártástól átpuhul a tészta, elkészültünk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 761
elküldve: 1
receptkönyvben: 70
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Hangya6

Mióta szakács: 2011.09.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szezon: nyár
kategória: rétes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

cukkinis rétes besamelmártással, sajtos-cukkinis rétestekercs

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

643
réteslap 1 csomag
vaj 5 dkg
cukkini 1 közepes db
koktélparadicsom 5 db
paradicsom 1 db
újhagyma 1 db
paprika 1 közepes db
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
sajt 10 dkg
vaj 3 dkg
finomliszt 3 dkg
tej 0.5 l
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint