Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldspárgás rizottó balzsamecet-zselével

Zöldspárgás rizottó balzsamecet-zselével
Zöldspárgás rizottó balzsamecet-zselével
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olvastam valahol, hogy az igazi ínyencek csak a spárga zsenge, rügyekkel teli csúcsát fogyasztják. Gondoltam kipróbálom, miért ne? Krémes rizottóba kerültek a spárgafejek, a balzsamecet-zselé pedig improvizáció eredményeként landolt a parmezánforgácsokon a tányérok tetejére. Hiba lett volna kihagyni, eszméletlen jó ízpárosítás. Mindenkinek csak ajánlani tudom kipróbálását. (Balzsamecet-zselé hiányában jó minőségű balzsamecetet csepegtessük a parmezánra.)

hozzávalók / 3 adag

A rizottóhoz

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldség alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.
  2. Egy vastag falú edényben diónyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított hagymát és vékonyra szeletelt zellert puhára pároljuk benne.
  3. Közben egy lábasban vizet forralunk, a spárgafejeket két percre a lobogó vízbe dogjuk, majd hideg vízbe mártjuk, leszűrjük és félretesszük. A vizet is félretesszük, amiben a spárgacsúcsokat blansíroztuk, mert később ebből is teszünk a rizottóhoz.
  4. Hozzáadjuk a mosatlan rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
  5. Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből (miután ez elfogy a spárga főzőlevéből) kanalazunk a rizshez és folytatjuk a megállás nélküli keverést. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek. Sóval ízesítjük.
  6. Zárásként hozzákeverjük a spárgacsúcsokat, a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk.
  7. Utána azonnal tányérokra szedjük, néhány parmezánforgácsot ültetünk a tetejére, azokra tesszük a balzsamecet-zselét és rögtön fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 976
elküldve: 0
receptkönyvben: 59
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ollocska
Ollocska / Ollocska Fri, 2013-05-10 15:15

Nem megparoltam, hanem vajon egy kicsit megtologattam egy serpenyoben. Koszonom a recit, mennyei volt!!

621
rizottó rizs 200 g
fehérbor 100 ml
salottahagyma 1 db
halványító zeller 2 közepes szár
zöldség alaplé 500 ml
víz 100 ml
parmezán sajt 70 g
vaj 40 g
zöldspárga 500 g
vaj 1 ek
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint
balzsamecet 3 kk
parmezán sajt 5 dkg