Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zongorabillentyű

Zongorabillentyű
Zongorabillentyű
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régi aprósüti a családi könyvből. :) Jó párszor elkészítettem már. Nagyon szeretem, sokáig eláll, és gyors süti.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A diós masszához

A habhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztának az anyagait összegyúrjuk, kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra.
  2. A diót összekeverjük a porcukorral és annyi lekvárral, hogy jól kenhető masszát kapjunk (ne legyen folyós!!!).
  3. A diós masszát rákenjük a tésztára.
  4. A tojásfehérjét jól kikeverjük (nem habbá verjük!!!) a porcukorral, és a diós masszára kenjük.
  5. Vékony rudakat vágunk, majd megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x30 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 17 802
elküldve: 9
receptkönyvben: 329
elkészítve: 3/11
Facebookon megjelent: -

szakács

TraRita

Mióta szakács: 2011.04.19.
118 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós szelet ropogós kéreggel, lekváros diós, diókrémes aprósütemény

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

capicuka
capicuka Sat, 2015-01-31 20:34

Kedves TraRita!
Én köszönöm ezt a receptet, bár nekem kicsit túl édes, de a páromnak csináltam, és neki tökéletes volt. Már régóta áradozott a zongorabillentyűkről, amit kisgyerek korában a nagymamája készített neki. Gondoltam megpróbálom, hátha itt fent van a recep, és igen, itt volt. És nagyon ízlik neki, bár az enyém se lett olyan szép, mint a tiéd. A hab nem volt elég kemény és csorgott lefelé a tetejéről. Legközelebb kicsit keményebbre csinálom. De ezen kívül tökéletes lett, úgyhogy mégegyszer köszi!

Filamér
Filamér Sat, 2013-03-16 14:03

Harmadik sütés után vagyok, most már bátran meg merem írni a tapasztalataimat. Nekem a három próbálkozásból egyszer sem lett olyan szép sütim, mint ami a képen van. Összegezve a három sütés tapasztalatait: a tészta törik, ez igaz, nehéz vele dolgozni, de nagyon óvatosan, finom mozdulatokkal eredményes! (én két részre osztottam a tésztát, kisebb mennyiségekkel könnyebb volt a nyújtás is) nagyon odafigyelve, nagyon finoman kell dolgozni a tésztával, és akkor gyönyörűen formázható is, nincsenek leszakadó darabok, szép téglalappá alakítható. Szerintem nagyon vékonyra kell nyújtani, (és sütésnél triplán figyelni a hőfokra, hogy az alja meg ne égjen) mert fojtós, nehéz tészta. A tetején a diós massza kicsit kevesebb cukorral jobb, lekvárt pedig csak annyit kell tenni bele, hogy éppen, hogy kenhető legyen.
Na a hab, az már felsőfokú cukrásztanfolyamot igényel :-) ez így, ahogy le van írva, képtelenség. szanaszét folyik, nincs tartása, szépen rá lehet kenni, de másodpercek alatt az egész cuccot a konyhapulton találod, vagy később a tepsiben (ott még jól is rá ég...) úgyhogy én a harmadik sütésnél a habot betonkeményre felvertem, aztán átkevertem, hogy kicsit összeessen, és így ha nem is tökéletes, de normális állaga lett, rákentem (azaz ráfolyattam) a masszás tésztára, felvágtam, átpakoltam a tepsibe és megsütöttem. Nem lett szépségdíjas most sem, viszont már közelít ahhoz, amit a képen látunk.... (amikor megsült, még a tepsiben minden szeletke szélét óvatosan lemetszettem, így körülbelül szabályos és szép élű darabokat kaptam)
Rita, te nagyon profi vagy a konyhában, ennyi hozzászólás után biztos érzed, hogy nem lehet mindenki ilyen szinten amatőr, neked mindig sikerül, másnak meg ezer baja van vele. Nincs valami trükk, valami, ami neked annyira természetes, hogy meg sem említed? Biztosan valami nagyon triviális dolog! engem nagyon bosszant, hogy képtelen vagyok ilyenre alkotni a sütit, pedig nagyon gondosan, nagyon precízen, nagyon odafigyelve csinálom! Persze így is elfogy, mert az íze brutál jó, de jó lenne a látványával is kápráztatni :-)

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sat, 2013-03-16 22:49

Szia Filamér!

Komolyan mondom, nem tudom mi lehet a tészta problémája! Annyira szeretem és azzal tényleg sosincs gondom. De a hozzászólásokban már említettem, hogy a máz nekem sem szokott mindig tökéletes lenni. Annyira omlós, finom a tészta. Igen, a hab egy kissé macerás, azt elismerem. Én nem szoktam felverni habbá a fehérjét, hanem összeöntöm a porcukorral és úgy dolgozom sűrűre. Megégni sem égett még a tészta, ezt sem értem. Trükköm nincs rá, semmi titkot nem őrzök :) Akkor nem osztottam volna meg a receptet. Sajnálom, hogy nem jártál sikerrel. Azt hiszem írok a szerkesztőknek, hogy töröljék a receptet.

Filamér
Filamér Sun, 2013-03-17 08:21

Szia Rita :-) Isten őrizz töröltetni a receptet, nem a recepttel van a baj, hanem azzal, aki bénázik, jelen esetben velem :-) Viszont fáradhatatlan vagyok, próbálkozom még, mert már ez a harmadik is kezdett közelíteni a képhez, legközelebb nyilván még jobb lesz. Kérlek, ne töröltesd a receptet, hiszen az jó, tradicionális, amolyan nagymama-süti :-) Üdv. Filamér

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Wed, 2012-12-19 20:15

Kedves Rita!
Kedvenc sütim volt valamikor,azonban receptem nem volt,így nagyon megörültem,amikor ráleltem a nosalty-n.Sajna csak az íze a régi. Osztozom "eletke" véleményével, csúnya,de finom sütemény. Akik belefognak ajánlom,hogy két frissen tartó fólia között nyújtsák ki és egy ügyes mozdulattal tegyék át a tepsibe.Aztán el lehet dönteni,hogy előtte vágom fel és kenem rá a habot,vagy hab után vágom fel,nekem sehogy sem sikerült,se előtte,se utána.Biztos ügyetlen vagyok. A végeredmény egy ronda,de finom sütemény :(
Üdv:Ági

Rita1971
TraRita / Rita1971 Thu, 2013-01-10 19:42

Szia Ági!

Sajnálom, hogy neked nem sikerült. Rengeteg alkalommal megsütöttem, de a tésztával és a masszával sem volt gondom. Igaz nem a legszebbek lettek nekem sem, ez a képen is látható. De nekem ennyi problémám nem volt. Jó páran elkészítették már, nem panaszkodott senki. Nem tudtam hamarabb válaszolni, látom sérelmezted. De nem fogok magyarázkodni, hogy miért is. :)
Üdv: Rita

Filamér
Filamér Mon, 2012-11-19 17:58

Segítséget szeretnék kérni: munkalapon vágom fel a sütit és egyenként pakolom át a tepsire egymástól kicsit távolabb, vagy csinálhatom úgy, hogy belesimítom a nagy gáztepsibe, ott felvágom és mozdítás nélkül megsütöm?
Köszönöm előre is :-)

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2012-11-19 21:50

Inkább egyesével pakolgasd át és rakd távol egymástól! :) Macerásabb, de szebb :)

Máténagyi
Máténagyi Fri, 2012-08-24 10:03

Jól néz ki és ötletes süti!én is meg fogom csinálni/ha la kerül a sin a kezemről,addig csak../de mint ,,régi,,sütő-főző,adnék tanácsot,ez 1 linzer tészta recept,amihez a vaj HIDEG-KEMÉNY kell h.legyen,és gyúrásnál -nyújtásnál/egyenletesre/gyorsan kell vele dolgozni!na de:-majd ha +sütöm..
köszi.

eletke
Eletke / eletke Mon, 2012-07-30 10:06

sajnos nekem hatalmas csalodas volt. raadasul dupla adaggal inditottam. az elokeszitesi idot atirnam 45percre. a habot meg fel kell verni, maskulonben a konyha mazban uszik. a tesztanak az aranyai nem megfeleloek, ezert folyamatosan tort nyujtas kozben.raadasul a rengeteg porcukortol tul edes is lett.vegeredmeny:nem rossz izu, de csunya sutemeny, nem ugy mint a kepen.:-((

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2012-07-30 21:10

Sajnálom! A tészta nekem mindig jó állagú. A habot nem kell felverni, csak kikeverni!!!! Idestova 21 éve sütöm, de ekkora problémáim nem voltak még!!!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-07-29 01:21

Rita!
Csoda klassz billentyűk, még van pár nap szünidő, szeretném elkészíteni a Gyerekeknek, és a : Férjemnek! :-D

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sat, 2012-07-28 20:48

Titok? Igazából nem tudom. Ahányszor készítem annyiszor más a kinézete :D De szerintem az a jó, ha sűrű a diós massza és a fehérje is. Volt, hogy nem tettem rögtön a sütőbe, vártam, míg szárad egy kicsit a máz. De a lényeg, hogy nagyon finom :)

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sat, 2012-07-28 19:49

Szia Rita! Én is megcsináltam már egy jó párszor, de nem lettek ilyen szép egyenletesek. Mi a titkod?
Marcsi

1222
tojássárgája 2 db
porcukor 2 ek
margarin 12 dkg
finomliszt 25 dkg
dió 15 dkg
porcukor 15 dkg
sárgabaracklekvár 10 ek
tojásfehérje 2 db
porcukor 20 dkg