Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsályás kenyér

Zsályás kenyér
Zsályás kenyér
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Használt könyvvásáron rábukkantam egy igazi kincsre. Marcia Keegan által írt szakácskönyv, amiben Pueblo és Navajo receptek vannak. Ez a hölgy fotóriporterként gyűjtötte össze az ételleírásokat, ami nem volt könnyű, mert mint sokan mások, az indiánok sem könyvből főznek, meg nem is méregetnek. Nem is győzi felsorolni, hányan segítettek Neki, hogy a gondolat kézzel foghatóvá váljon, ami két évtized alatt valósult meg. Igen meghatónak tartom, hogy az Ő legendájuk szerint a nap az apa, a föld pedig az anya. Kettőjük gyümölcse, vagyis a gyermekeik pedig az állatok és a különböző termények. Éppen ezért az ennivalót nagy tiszteletben tartják, mert az kedves ajándék számukra a nap apától meg a földanyától.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az én kenyérformám a tetejénél kiszélesedik, ezért rövidebb a sütési idő. Ha valakinek egyforma a teteje meg az alja, 10-15 perccel tovább kell sütni. Az eredeti recept szerint vad zsályát kell belerakni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, zsályával, szódabikarbónával. Az élesztőt a langyos vízben cukorral felfuttatjuk.
  2. A túrót a tojással meg a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a zsírt meg az élesztőt. Több részletben a lisztes keveréket beledolgozzuk, jól összegyúrva. Konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, kb. 1 óra.
  3. Amikor megkelt, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk (1 perc). Egy jól kizsírozott kenyérformába rakjuk, és letakarva hagyjuk 40 percig pihenni.
  4. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a hátát megkopogtatva kongó hangot ad.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 21x11x7 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 946
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
733 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

kenyér szárított zsályával, fűszeres kenyér, fehér kenyér zsályával

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nemgabi
nemgabi / nemgabi Wed, 2013-06-26 09:41

Kedves Witch!
Nagyon sok zsálya terem a kertünkben, ezért keresgéltem a receptek között, hogy mi mindenbe lehetne beletenni. Így jutottam el a te kenyeredhez, ami már első látásra nagyon szimpatikusnak tűnt. Különösen érdekesnek találtam, hogy túró is kerül bele. Elmondhatom, hogy nem csalódtam, nagyon finom, puha kenyérke sült ki belőle! Máskor is el fogom készíteni. Köszi a receptet.
Üdv: Gabi

witch
witch / witch Wed, 2013-06-26 18:00

Igazan nincs mit kedves Gabi! Nagyon jo "hallani", hogy nem
csalodtal benne. Koszi, hogy megirtad. "^+^"
Nekem az a legnagyobb dicseret, ha nem csak egyszer
keszul el.
udv:witch

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2013-01-06 20:33

Kedves Witch!
Kipróbáltam, és nagyon finom lett! :) Máskor is el fogom készíteni. Köszi a receptet!
Üdv: Samiya

witch
witch / witch Mon, 2013-01-07 01:13

Kedves Samiya!
Igazan nincs mit!
Jaj, de orulok, hogy Neked is izlett!
En eleg ritkan sutok kenyeret, mert van egy
pekseg, ahol olyan jot sutnek es tobbfelet
szoval el vagyunk kenyeztetve. Ezt viszont en
is megettem az utolso morzsaig.
udv:witch

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2013-01-07 13:07

Szia Witch!
Nálam az a helyzet, hogy én az utóbbi 1-2 évben szinte egyáltalán nem is ettem kenyeret.. Nem azért, mert bajom lenne vele, egyszerűen csak nem hiányzott. :) Viszont látva ezt a rengeteg kenyérreceptet, ami itt van, nekem is megjött a kedvem, hogy kipróbáljam.
Lehet hiba volt.. Ugyanis annyira bejönnek ezek a saját készítésű kenyerek, hogy be tudnám zabálni az egészet egyedül. :) Úgy kell mindig visszafognom magam. De hát a házi mindig is jobb volt, mint a bolti! :)
Üdv: Samiya

witch
witch / witch Mon, 2013-01-07 14:44

Szia! En is megprobalom visszafogni magam, haaaat nem konnyu.*+*
Szerintem meg kene szuntetni, hogy kepet is kell feltolteni a recepthez, mert
igy meg nagyobb a kisertes. :o)
udv:witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-05-28 10:14

Kedves Witch!
Teljesen igazuk van az indiánoknak. Napapa és Földanya gondolata, ez nagyon szép. És akkor ez egy indián kenyér? Nagyon érdekes, főleg, hogy túró is van a tésztájában. Mindenképpen fogok ilyet sütni. Köszi a receptet, és remélem, kapunk még hasonló finomságokat abból az értékes könyvből!
Üdv: fahéj

witch
witch / witch Mon, 2012-05-28 13:49

Kedves Fahej!
Nagyon szivesen!
Igen, ez egy indian kenyer. A konyv szerzoje szerint a receptek
kicsit at vannak alakitva, hogy a mai modern konyhakban is
eloallithato legyen. Sajnos azt nem tudom, hogy mi az atalakitas
pontosan. Ennel a receptnel lehet, hogy csak annyi, hogy
le van merve az osszes hozzavalo, mert az indianok is erzesre
raknak mindent az etelekbe. A zsalyat mar viszont en szeliditettem
meg, mert mikor utananeztem milyen hatasa van a vad valtozatnak,
nem is keresgeltem, hol lehetne beszerezni.
Mar van egy masik recept is ebbol a konyvbol, csipos krumplileves
neven van feltoltve.
Nagyon sok recept van kekszinu kukorica lisztbol , mar csak azt
kell kinyomoznom, hogy hol kaphato?
udv:witch

491
tojás 1 db
tehéntúró 20 dkg
tejföl 2 ek
víz 75 ml
instant élesztő 5 kávéskanál
cukor 2 teáskanál
sertészsír 1 ek
finomliszt 35 dkg
1 tk
szódabikarbóna 1 csipet
zsálya 2 tk