Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsályás nyúlmáj töltött paprikával és rizzsel

Zsályás nyúlmáj töltött paprikával és rizzsel
Zsályás nyúlmáj töltött paprikával és rizzsel
115 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyúlmáj:-D - régi gyerekkori kedvencem volt, és most végre kaptam a boltban, vettem a bátorságot a régi emlékeim alapján, aztán meg a májat, :-) és ezt a finomságot találtam ki belőle, nagyon finom ízvilága volt.:-)

Mellé készítettem a kétféle köretet, a rizst, mert nagyon szeretjük, és a töltött paprikát, mert nyáron szintén nagyon nagy kedvenc, minden hozzá és belevaló.:-)) A kertünkben a gombán kívül minden zöldségféle és zöldfűszer megtalálható.

Nagyon finom, kellemes ízek, laktató, mégis könnyed ebéd volt.:-))

hozzávalók / 4 adag

A májhoz

A paprikához

A körethez

ajánlat

Ez a nyúlmájas ötlet, frissen született, emlékeim alapján, némi változtatással, és minden gondolatban felmerült ez is jó lesz hozzá és bele, az asztalra került, és úgy láttam neki az étel elkészítésének. Érdemes kipróbálni.

Aki úgy gondolja, hogy mégis máshogy fűszerezné a májat, ha már kipróbálta,- természetesen megteheti, és a töltött paprikát is sokféle mód lehet variálni, ezek a fűszerezések, és alapanyagok, az akkor kialakult állapotnak feleltek meg. Bár: finom lett.:-)) Természetesen, mindenki saját maga, illetve családja szája íze szerint variálhat, hagyjon ki belőle valamit, vagy tegyen bele kevesebbet illetve többet.:-) Minden esetre, érdemes kipróbálni. :-D

Könnyű nyári leves, esetleg gyümölcsleves, kínáljunk utána finom bort, ásványvizet, friss házi nyári (eper, bodza, mentás, citromos) szörpöt.:-))

Azért szoktam sok nyári zöldséges töltöttpaprikát készíteni, mert mi nagyon szeretjük, ennél fogva a töltelék is lehet hogy több, -végül is annyi a paprika, ameddig a töltelék tart.:-))

Ha marad is belőle, a töltött paprikából, nem baj, hiszen délután uzsonnára, és/vagy vacsorára el szokott fogyni! :-D

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kacsazsíron a pórét felkarikázva, a fokhagymát áttörve, kevés sóval, fedő alatt kis lángon puhára pároljuk.
  2. Beletesszük a mosott és lecsepegtetett zsályaleveleket, kissé átpirítjuk, majd a friss, falatnyi darabokra vágott nyúlmájat, és átpirítjuk minden oldalát, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk tovább, kb. 30-35 perc alatt készen van. Néhányszor keverjük meg, kóstolás, és ha finom akkor sózhatjuk csak meg. Meleg helyen tartjuk.
  3. A zöldpaprikát kicsumázzuk, belsejét kikaparjuk.
  4. A gombát tisztítjuk, kicsire felkockázzuk, a zsömlét beáztatjuk, a paradicsomot a héjától meghámozzuk, a magos levét kinyomjuk, felkockázzuk, lilahagymát felkockázzuk, fokhagyma áttörve, a petrezselymet finomra vágjuk.
  5. Egy tálba tesszük a kinyomkodott zsemléket, a kicsire vágott gombát, a felkockázott paradicsom húsát, az áttört fokhagymát, a sót és az őrölt borsot, a leveleire szedett és finomra vágott rozmaringot, a leveleire szedett citromos kakukkfüvet, az egész tojásokat, a felkockázott hagymát, és alaposan összekeverjük.
  6. A zöldpaprikákat ezzel a keverékkel töltjük meg, tepsibe szorosan egymás mellé téve, kevés olajjal meglocsolva, húsalaplével alálocsolva (nem kell sok) fólia alatt sütőben, kb. 45 perc alatt készre pároljuk, 170 fokon.
  7. A jénaiba tett olajra tesszük a mosott rizst, sózzuk, petrezselymet is teszünk bele, felkockázott paradicsom húsát, felöntjük dupla mennyiségű vízzel (esetleg borsozzuk), és ezt is a sütőben fedő alatt kb. 40 perc alatt készre pároljuk.
  8. Tálaljuk a nyúlmájat a töltött paprikával és a párolt rizzsel.
     
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 401x30x8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 209
elküldve: 1
receptkönyvben: 13
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zsályás nyúlmáj töltött paprikával, pirított nyúlmáj párolt rizzsel és töltött paprikával

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Starflower
Starflower Sat, 2015-01-24 17:23

Köszönöm a receptet. :) Nagyon-nagyon finom lett a nyúlmáj. Mangalicazsírt használtam, és szárított zsályát, fantasztikuasan kihozza a póré és a zsálya a máj ízét. Köszönöm. :) Egyébként Bp-en, a Lehel téri piacon is lehet kapni nyúlmájat, így nem volt nehéz beszerezni. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy kicsit változatosabban étkezni.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2015-01-24 23:30

Kedves Startflower!

Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept és sikerült elkészíteni, na és hogy ízlett. :)
Itt ritkán kapható, ha igen, akkor valahogy látszik rajta a késztetett növekedés, más a színe, leginkább a házi, ismerőstől kapott a legfincsibb... :) :D
Igaz, érdemes kipróbálni, ha más ízekkel ismerkedik az ember, jól jár.
Remélem készül máskor is.
Kellemes hétvégét kívánok és finomak főzését. :)
Éva -Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2015-01-24 23:25

kinek a hús, kinek a tofu............... kinek a zöldségek, ki ebben ki pedig abban az étel evés felfogásban gondolkodik,....csak ennyi.....ha húst eszünk, sajnos mindig ott van a háttérben az állat, és bár sajnáljuk, de megesszük, mert szükség van annak tartalmára legyen fehér hús, vörös hús vagy hal............, természetesen ízlések és felfogások változnak.................
nem én tettem el láb alól a nyuszit.........és semmilyen állatot sem, ha a húsát megeszem, megesszük, mint ahogy itt a NoSaltyn sokan nem ezzel foglalkoznak direkte, hogy az állatot feldolgozzák, viszont sütnek, és főznek húst és megeszik.
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-04-08 21:47

Kedves reka1993!

Megértelek.
Viszont ez attól függ, hogy: " enni vagy nem enni", a családom szereti a húst, és mivel régen anyukámék tartottak csirkét-nyulat, hetente kétszer is ettünk nyulat, mondhatni azon nőttem fel, többek közt, igaz, én is besokalltam,....jó darabig nem szerettem enni...., de akármennyire is sajnálom, nem fontos nyulat enni, sokáig, több évig én sem ettem, és az ára miatt nem is nagyon fogok manapság!, - azonban nagyon sok finom nyulas receptet lehet még itt a NS-in találni, amik fincsibbek is, mint az enyém, ... - de ez is étel, akkor már kezdhetjük sajnálni : a halat, csirkét, kacsát, libát, pulykát, sertést , disznót , kecskét, bárányt, marhát,és had ne soroljam, mert minden állat élőlény, és mindegyik van olyan állapotban, főleg amikor kicsik, hogy aranyosak és szeretni valóak... :)

Én meg az őzeket sajnálom, mégis van itt fenn olyan recept is, és finom lehet, - na azt ténylegesen nem tudnám megvenni, de ha igen, akkor se főzném meg.... :(

Ez attól függ, hogy ki mikor milyen húshoz tud hozzájutni. Mit szeret.

Éva-A.

974
kacsazsír 5 ek
póréhagyma 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
1 kk
zsálya 8 db
nyúlmáj 600 g
négyszínű bors 0 ízlés szerint
tv paprika 23 db
paradicsom 4 db
lila hagyma 1 kis fej
fokhagyma 3 gerezd
zsemle 4 db
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 6 szál
rozmaring 4 szál
tojás 4 db
petrezselyem 1 csokor
csiperkegomba 400 g
olívaolaj 2 ek
alaplé 1 dl
rizs 20 dkg
petrezselyem 0 ízlés szerint
paradicsom 1 db
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint