Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsemlemorzsás böjti karfiol vajas burgonyával

Zsemlemorzsás böjti karfiol vajas burgonyával
Zsemlemorzsás böjti karfiol vajas burgonyával
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "boldog gyermekkor"-ból jól ismert, immáron klasszikusnak számító vajas-zsemlemorzsás változatot választottam böjtös vacsora gyanánt, mely kevesebb vajjal alkalmas fogyókúrázásra is.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Ha adunk az étel mellé tejfölt is, akkor egy mogyorónyi vajat tegyünk félre, és ezzel forraljuk fel, sózzuk, pici borsozhatjuk is. Én a párolásból származott levet eltettem karfiolleves alaplének. E fogás előtt kínáljunk egy "jó kis levest" - lsd. pl. karotta- zöldborsó-, avagy gezemicelevesem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megtisztítjuk a karfiolt, jól leöblítjük, és pároló lábasban megfőzzük. Egyidejűleg feltesszük főni a krumplit héjastól (előzőleg mossuk le ezt is).
  2. Amíg a krumpli és a karfiol hűl, a vaj felében pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Tegyük félre, és hámozzuk meg a krumplit, karikázzuk fel, és pirítsuk meg zsemleszínűre a maradék vaj 2/3-ban. Egy tűzálló lapos edénybe (pl. jénai piteforma) öntsük be a megpirított krumplit, és rendezzük el az edény szélén. Középre halmozzuk a karfiol rózsákat, megszórjuk a vajas prézlivel, és a maradék vajat kis darabonként a karfiol nyílásokba dugdossuk. Ízlés szerint sózzuk.
  3. Az egészet 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig forrósítjuk addig, amíg a vajdarabkák beleolvadnak a karfiol belsejébe.
  4. A tálaláskor igény szerint felforrósított tejfölt, frissen reszelt parmezánt és durvára vágott petrezselymet adunk az adagokhoz.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 335
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

morzsás karfiol, prézlis karfiol, morzsás karfiol vajas krumplival

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

900
karfiol 1 közepes db
burgonya 5 közepes db
vaj 10 dkg
zsemlemorzsa 6 ek
0 ízlés szerint
tejföl 1.5 dl
petrezselyem 0 ízlés szerint
parmezán sajt 5 dkg