Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zserbókalács Judit konyhájából

Zserbókalács Judit konyhájából
Zserbókalács Judit konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretek kalácsot sütni, a zserbót pedig imádom. A kalács hajtogatása a kombe-val azonos.

hozzávalók / 5 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tészta hozzávalóit bedagasztjuk, de nem kelesztjük, hanem rögtön 3 részre osztjuk, és mindhármat gáztepsi nagyságúra nyújtjuk.
  2. Az első lapot megkenjük az olvasztott vaj felével, majd rásimítjuk a második lapot, erre jön a lekvár, a dió és cukor keveréke, végül a reszelt csoki.
  3. Beborítjuk a harmadik lappal, és a tetejét lekenjük a maradék olvasztott vajjal.
  4. Ezután hajtogatjuk: a tészta (hosszabbik oldal) egyik felét középre hajtjuk, majd a másik oldalát is behajtjuk a közepéig. Ezután fölülről is behatjuk a tésztát a közepéig, és alulról is szintén behajtjuk, ekkor nyújtófával kissé lapítsunk rajta. Végül hajtsuk össze, mint egy könyvet.
  5. Tegyük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kelesszük a duplájára. Sütés előtt éles késsel vágjuk kockára, kenjük le felvert tojással, és szórjuk meg durvára vágott dióval.
  6. Állítsuk a sütőt kb. 180 °C-ra, tegyük be a kalácsot, és süssük szép pirosra.

Töltelék

  1. A diót, cukrot és citromhéjat összekeverjük, a csokoládét lereszeljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 12 739
elküldve: 7
receptkönyvben: 355
elkészítve: 15/15
Facebookon megjelent: 2

szakács

Judit69

Mióta szakács: 2014.11.15.
114 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós lekváros csokis kalács, zserbó kalács, zserbó ízű kelt kalács

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

yeri
yeri Sun, 2016-03-27 16:09

Kedves Judit,
Elkészítettem, pontosan a recept szerint és nagyon finom lett. Nekem nem lett ennyire mutatós, de kis gyakorlással talán az is jobb lesz.
Biztosan fogom még máskor is készíteni!
köszönöm a jó receptet!

koviren
koviren Wed, 2016-03-23 16:59

Nekem változatlanul nem világos az a kifejezés, hogy vágjuk kockára. Csak a tetejét bevagdosom egyszer hosszába és 3-szor keresztbe?? Jól néz ki, nagyon finom lehet.

nautilus13
Judit69 / nautilus13 Wed, 2016-03-23 17:42

Kedves Koviren!
Igen, a tészta tetejét kell mélyebben bevágni, egyszer hosszában és 3 - szor keresztben. Így tud majd szétnyílni a kalács sülés közben.
Judit

yeri
yeri Mon, 2016-03-21 15:47

Kedves Judit,
A hajtogatás nekem nem világos, ha az utolsó lépésnél, összehajtjuk,mint egy könyvet, gondolom balról jobbra felébe hajtom, akkor a teteje egy sima tésztafelület lesz. Hogyan alakul ki végül ez a szép mintázat? Nekem semmi hasonló nem lett.
köszönöm :)

yeri
yeri Wed, 2016-03-23 10:02

Nagyon köszönöm :))) A bevágás elkerülte a figyelmemet. Kipróbálom húsvétra, remélem sikerül, majd megírom.

1043
finomliszt 60 dkg
élesztő 3 dkg
tojássárgája 1 db
porcukor 5 dkg
1 kávéskanál
tej 3.5 dl
dió 15 dkg
sárgabaracklekvár 6 ek
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 5 ek
citromhéj 1 citromból nyert
étcsokoládé 5 dkg
vaj 10 dkg