Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsermák bonbon

Zsermák bonbon
Zsermák bonbon
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A karácsony általában nálunk sem telhet el zserbó nélkül, idén viszont zsermákra szavazott a család a sok más diós finomság mellett. Végül majdnem teljesen lemaradt az ünnepi asztalról, ami már így is túl sok édességtől roskadozott. Azért, hogy egyetlen kívánság sem maradjon beteljesületlen, megalkottam a gyors és könnyű változatát a zsermák sütinek, amelyhez az oldalon szereplő zserbó golyó receptek adták az ihletet.

hozzávalók / 6 adag

Zsermák golyók

ajánlat

Mákrajongóknak ajánlom a receptet.

A zabpehely kiváltható darált háztartási keksszel is a receptben, úgy kicsit töményebb desszertgolyót alkothatunk.

Aszalt gyümölcs nélkül is elkészíthető a bonbon, úgy is szaftos, zamatos.

A hozzávalóknál megadott mennyiségből kb. 25 darab közepes nagyságú golyó formázható.

Szólj hozzá!

elkészítés

Zsermák golyók

  1. A mákot ledaráljuk. Zabpehelyből aprítógéppel lisztet őrlünk (ha nincs kész zabpehelylisztünk). Az aszalt szilvákat félbevágjuk, és ha szükséges, beáztatjuk.
  2. A mézet egy hőálló edényben felmelegítjük. Amikor a méz folyós, hozzáadjuk a darált mákot, és kb. 5 percig alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzzük. Majd levesszük a tűzről, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
  3. Belekeverjük a zabpehelylisztet, ízesítjük fahéjjal (elhagyható). A lekvárt (lehet sűrű szilvalekvár is) hozzáadva összedolgozzuk a masszát.
  4. Golyókat formázunk, amelyeknek a közepébe rejtjük a feldarabolt szilvaszemeket.
  5. Sütőpapíros tálcára rakosgatjuk a zsermák-gömböket, és 2-3 órára vagy akár egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Máz

  1. A csokit gőz felett felolvasztjuk az olajjal. A csokimázzal bevonjuk a golyókat.
  2. Miután a bevonat megkötött, ízlés szerint díszíthetjük a bonbont. (A fenti képen ét-csillámporos a dekoráció.)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 794
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Mákos zabgolyó, mézes-mákos zabgolyó, mákos zabpehely-bonbon, mákos desszertgolyó, mákos zabpehely golyó, csokis mákos golyó, csokis mákos bonbon

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tubicám
Tubicám / Tubicám Mon, 2017-01-16 13:42

Nagyon örülök, hogy ízlett a bonbon! Nálunk is nagy sikert aratott a mákrajongók körében, ezért is bátorkodtam megosztani a receptet. A meggylekvár jó ötlet, én is kipróbálom legközelebb! ;)

libaláb
libaláb Sat, 2017-01-14 19:18

Mennyire az én ízlésem ez az édesség :) tudtam előre, ezért dupláztam mindent, barack helyett meggylekvárt használtam, az aszalt szilvát meg felhasználás előtt rumban áztattam, de egyik sem ártott neki, ilyen finomat még cukrászdában sem ettem soha. Jövő karácsonykor ott lesz az ünnepi asztalon, addig meg "csak úgy" fogom elkészíteni időnként.

460
mák 10 dkg
zabpehelyliszt 15 dkg
méz 4 ek
sárgabaracklekvár 2 ek
aszalt szilva 10 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
étcsokoládé 15 dkg
napraforgó olaj 2 ek