Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zúzapörkölt JUDYTH konyhájából

Zúzapörkölt JUDYTH konyhájából
Zúzapörkölt JUDYTH konyhájából
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki szereti a zúzát, annak ez az étel mennyei eledel! Sok macera nincs vele, csupán sokáig tart a főzése... viszont megéri ráfordítani az időt, mert a tíz ujját megnyalja az, aki eszik ebből a pöriből! :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Aki szereti a zúzát, annak ez az étel mennyei eledel! Nem szabad sajnálni tőle a hagymát, az időt, S CSAKIS ZSÍRRAL KÉSZÍTSÜK! Akkor nagyon finom, ha sűrű szaftja van, s a zúza olyan puha, hogy szinte szétomlik a szánkban. Nincs annál rosszabb, ha rágós marad a zúza!!!!! Sok macera nincs vele, csupán sokáig tart a főzése... viszont megéri ráfordítani az időt - mert azért figyelgetni, kavargatni kell, mint ezt már írtam -, mert a tíz ujját megnyalja az, aki eszik ebből a pöriből (természetesen azokra gondolok, akik egyébként szeretik, imádják a zúzát)... ha egy része megéli a másnapot, akkor látni lehet, hogy kocsonyás a szaftja, és ez így tökéletes! :)

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zúzát átnézzük, ha szükséges tisztítjuk (nekem nem kellett most vele semmit csinálnom, mert gyönyörű árut kaptam a megszokott "hentesemtől”), felszeleteljük - van, aki kockára vágja -, több vízben jól átmossuk, félretesszük.
  2. A zsírt beletesszük a lábasba, rászórjuk a megtisztított, megmosott, apró kockára vágott hagymát, kevés sót szórunk rá, s szépen megpirítjuk.
  3. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felszeletelt zúzát, összekeverjük, ekkor megszórjuk az őrölt pirospaprikával, összekeverjük, ezután ízesítjük ételízesítővel, borssal, kevéske sóval (inkább több az ételízesítő, kevesebb a só), összekeverjük, s felengedjük vízzel, hogy jól ellepje. Felforraljuk, majd rátesszük a fedőt, hagyjuk szépen lassan forrdogálni, hiszen sok idő, körülbelül 3 óra kell hozzá, hogy tökéletesen puha legyen.
  4. Azért nem szabad magára hagyni, időnként meg kell kevergetni, s a félidő elteltével különösen figyelni kell rá, ha szükséges, pótolni kell a vizet, s elég gyakran megkavarni, mert könnyen odakaphat az alja.
  5. Közben a paradicsomokat, paprikákat előkészítjük. Megmossuk őket, a paradicsomot héjától megfosztjuk, egy tálba kisebb darabokra felvagdossuk, a paprikákat félbevágjuk, csumáját erezetét eltávolítjuk, ismét félbevágjuk őket, s vékony csíkokra felszeleteljük, s a darabolt paradicsomhoz öntjük a tálkába.
  6. A zúza forrásától számítva körülbelül egy és fél óra elteltével a darabolt paradicsomot, paprikát hozzáöntjük, összekeverjük, ételízesítőt és borsot még szórunk bele, s tovább főzzük, összesen körülbelül 3 órát. Közben kóstoljuk, ha szükséges, picit sózzuk, kavargatjuk.
  7. Ha teljesen puha a zúza, s szép sűrű a szaftja, készen is van. Bármilyen tésztával - aki jobban szereti a főtt burgonyát, azzal - lehet tálalni, de ehhez az igazi a galuska (nokedli), én is azzal tálaltam. A savanyúság - természetesen - ízlés dolga, ki, mit szeret.
  8. Hasonlóképpen "működik", mint a körömpörkölt... ha a szaftja "ragadós", akkor tuti ez a mennyei eledel - természetesen, az ízesítés, a zúza puhasága mellett! :)
  • elkészítettem: 28 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 676
elküldve: 2
receptkönyvben: 70
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: 1

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zúzapörkölt, libazúza pörkölt, zúzapörkölt libazúzából

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Tue, 2017-10-31 08:38

Szuper!

De, hová tűnt a TOP receptek közül ma, 650-ig néztem, aztán feladtam....ez nem lehet igaz, de sajnos igaz!

Ma reggel a statisztika:

"statisztika

beküldve: 2015.08.25.
tegnapi nézettség: 306
össznézettség: 9 083
elküldve: 2
receptkönyvben: 49
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1"

Ilyen nincs és mégis van.....brrr...!

Blondecat666
Blondecat666 Thu, 2016-02-04 13:15

Nagyon finomnak tűnik, hasonlóan csinálom, csak én már ételízesítőt nem használok 20 éve. inkább friss zöldséget, ha szükséges.

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Thu, 2016-02-04 14:22

Köszi, igen, nagyon finom! :) Én sokszor használom az ételízesítőt, természetesen minőségit, s nem mértéktelenül! :)

332
zúza 1 kg
vöröshagyma 4 nagy db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 3 teáskanál
fűszerpaprika 4 teáskanál
paradicsom 3 nagy db
tv paprika 2 közepes db
sertészsír 5 ek
víz 2 dl