Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8zsuzsa8 szakács

8zsuzsa8
hozzászólások (2)

adatok:

Profil: 8zsuzsa8
Mióta szakács: 2011. 04. 05.


mióta főzök:

1967-ben, férjhez menetelem óta gyakorló háziasszony vagyok. Hamar megtanultam mindent édesanyámtól és nagymamámtól. Mai napig szeretek a konyhában ügyködni, imádom kipróbálni az újdonságokat. Tíz éve kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, főzési szokásaimat át kellett alakítani. Hatalmas kertünkben előkelő helyet foglal el a tűzrakó hely. Hol bográcsban főzök, hol faszénparázson sül valami, nem csak akkor, ha vendékek jönnek. Nem okoz gondot, ha kettőnkre főzök a férjemmel, vagy ha összejönnek gyermekeim és unokáim (velünk együtt ez 16 embert jelent), de főztem már kulcsos turistaházban 30 emberre is.

a hely, ahol főzök:

Magyaroszágon élek, Budapesten. Étlapomon ezért alapvetően magyar ételek szerepelnek, de megszerettem más népek ételeit is. Sokat meg is tanultam főzni. Így lett a repertoár része a francia hagymaleves, az olasz rizottó, a lengyel bigosz, számos indiai és török étel. Mivel a lányom Ausztriába ment férjhez, belopakodott hozzám is az osztrák konyha. Nagyon kicsi a terület, ahol "alkotnom" kell. Sok ötlettel praktikusan rendeztem be. Minden kéznél van. Azért is szeretem a mosogatógépet, mert mindig rendet tarthatok, elsüllyeszthetem az éppen elpiszkolódott edényeket. Így hely is több jut a munkához.

ars poetica a konyhában:

Lehetőleg saját termelésű alapanyagot szeretek használni. A kertem ontja a zöldségeket, ezeket frissen lefagyasztom. Sok zöldségfélét eszünk, igen változatosan tudom elkészíteni. Nagyon sokféle fűszert használok, amit tudok, ezeket megtermelem: fokhagyma, snidling, majoranna, borsikafű, rozmaring, tárkony, oregano, zsálya, citromfű, boldogasszony tenyere, petrezselyem, édeskömény, kapor, sáfrányos szeklice. A fiammal közösen disznót vágunk minden télen. A disznó megbízható helyről érkezik, ahol kukoricát eszik, nem tápot...  Szeretek új ételeket kipróbálni, ha a családnak ízlik, bekerül a családi szakácskönyvbe.

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Wed, 2012-08-08 20:01

Kedves Zoli!
Én a ráckevei piacon vettem egy tövet, azóta tenyészik a kertemben - és irtom, mert terjedő tövű. Egy fűszerkönyvben akadtam rá, Chrysanthemum balsamita vagy Tanacetum balsamita néven. Eléggé szárazságtűrő évelő növény, szereti a napot. 8-10 cm hosszú 1-2 cm széles levelei vannak (ezt gyűjtöm), enyhén fogazottak. Mentás-citromos balzsamillatú. Nyár közepére hoz virágos hajtást, ez 1 méterre is megnő, sárga virága apró, jelentéktelen.
Sült húsok mellé kitűnő, Vajas krumplira zsenge leveleit apróra vágjuk, gyümölcssalátába is jó belekeverni - de sörbe is beleteszek egy levéllel. Télen teakeverékbe használom a megszárított levelet.
Lehet, hogy az interneten többet találni róla.

üdvözlettel

Zsuzsa

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-07-30 17:42

Kedves Zsuzsa !
Termelek én is néhány fűszernövényt, de a " boldogasszony tenyere " megnevezéssel még nem találkoztam. Mit takar ? Netán lestyán ( csombor ) ?
Zoli