Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zoli szakács

Zoli
hozzászólások (7)

adatok:

Profil: pataygyz
Mióta szakács: 2012. 02. 17.
megye / Nagykőrös

Blog, weboldal:

gyzpatay@freemail.hu

mióta főzök:

Az első gasztronómiai merényletem nyolcadikos koromban volt, amikor egy erdei kiránduláskor paprikás krumplit főztem bográcsban. Egy kicsit kozmásra sikeredett, de az osztály bátrabb és éhesebb része lelkesen megette.
Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal, némi gyakorlatra is sikerült szert tennem.
Hosszú ideig hétvégeken, főleg a szabadban tevékenykedtem családi és baráti megrendelésekre.
Mióta nyugdíjas vagyok, naponta főzök a jól felszerelt konyhánkban, ameddig a kedves feleségem még dolgozott. Tavaly ez megváltozott  az életünkben, mert már ő is nyugdíjas lett  Amikor ifjak és bohók voltunk a gépkocsi vezetésen vesztünk össze., Most jó esélye van annak, hogy a konyhán, mivel ő is imád főzni. Ennek megelőzésére főzésre a  konyhát ezentúl hetes váltásban használjuk, viszont a bevásárlás az én feladatom marad továbbra is.  Általában nem használok szakácskönyvet..  A főzésben ( ha nem kényszerből tesszük ) benne van az alkotás és a fantázia használatának öröme.
Nagyon érdekelnek a régi, hagyományos sütő - főző eszközök.  Utánanézek a használatuknak, a szokásoknak és a velük készíthető ételeknek.  Újragondolt receptekkel igyekszem használni is ezeket.

a hely, ahol főzök:

Mindenhol, ahol lehetőség és éhes társaság van, de főképpen otthon a konyhában és a kertben.

ars poetica a konyhában:

Szeretem a hagyományos ízeket, de minden újat kipróbálok.

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2016-04-25 15:05

Kedves Zoli!

Örömmel olvasom a "Het Szakacsa" most Te lettel. Receptjeid, leven mi is nagy bogracsozok vagyunk nagyon tetszenek, izlesünkhöz közel alloak!

Szeretettel gratulalok!
Marti

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2016-04-25 19:52

Kedves Márti!
Köszönöm szépen az elismerésedet. A Szerkesztőség néhány napja keresett meg és kért tőlem egy sztorit és fényképet, mert én lennék április 25. én a "Hét szakácsa." Nagyon megörültem ennek és gyorsan elküldtem.
Szombaton negyven főnek bográcsoztam Vanyarcon a nejem unokahúgáéknál. Már csütörtök délután elutaztam hozzájuk, hogy másnap az összes alapanyagot előkészítsem. Kilenc kiló lábszárfejtés és a többi hozzávaló várt már rám. Eltartott egy ideig, ameddig elszórakoztam vele. Megérte, mert a társaság elégedett volt a produkciómmal. Május elsejére baráti körben pacalfőzés vár rám, ami az egyik kedvencem. Már csak a jó időért kell drukkolnom.
Neked is hasonló tartalmas hétvégét kívánok :
Zoli

ishizsa
ishizsa Thu, 2013-03-21 18:47

Kedves pataygyz
Puliszka
Egy adag kukoricadarához(erdélyben puliszkaliszt) 3 adag víz(még egy keveset hozzáöntök a víz párolgása miatt),só
Elkészítése:A vízet megsózzuk ízlés szerint,majd a forrásban levő vízhez lassan adagoljuk a kukoricadarát,miközben folyton kavarjuk.Miután belekerült a k.dara lassú tüzön kavard.Mikor vastag masszává válik ("puffog")akkor kész,de meg kell kóstolni,hogy puha álaga legyen,ne"recsegjen" a fogad közt.Ha mégse dagadt ki a dara mert esetleg elfőtt a víz,akkor önts lassan forró vízet hozzá lassú tüzön kavarva.Hosszú nyelű fakanállal(van olyan is erdélyben,hogy puliszkakeverő) keverd,mert felpriccol a puliszka mikor vastagszik.
Az én adagom fél kiló kukoricadarából szokott lenni mert túros puliszkát is csinálunk általában és tejjel is esszük,kinek épp mi kell. :)
Sok sikert és jó étvágyat!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2013-03-22 09:50

Köszönöm szépen, hogy beavattál a puliszka készítés rejtelmeibe, ami nagyon hasonlít a tejbegríz elkészítéséhez.
További jó sütés főzést kívánok:
Zoli

Levin
Levin Fri, 2012-03-16 17:50

Kedves Zoli nemtudtam mi az a cseplesz pedig 46 évet eltőltöttem a szakmában mondhatnám sikeresen , de megfejtettem a cseplesz a sertés háló amit nagyon sok féle képpen használunk fel a gasztronomiában csak egy példa Boston bélszin.De legalább ezt az elnevezését is megismertem a sertés hálonak. Űdv Levin

Sancho
Sancho Tue, 2012-03-06 10:45

Kedves kolléga,látom, mindenkit megfertőzött a gyerekkori főzés! Hajrá!