Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Terézke szakács

Terézke
hozzászólások

adatok:

Profil: kisakata
Mióta szakács: 2012. 01. 26.


Blog, weboldal:

http://erdelybeutazz.hupont.hu
 

mióta főzök:

Hogy mióta főzök, olyan 9-10 éves korom óta. Természetesen ez úgy kezdődött, hogy minden nap, amikor Anyukám dolgozott, meg kellett pucolni a zöldségeket a vacsorához vagy ebédhez, és minden nappal többet-és többet tudtam megcsinálni az ételekből. Kb. 5-6.-os koromban már egy levest, paprikás krumplit és más egyszerű ételeket el tudtam egyedül is készíteni. Emlékszem, az első tarhonyás krumplit amikor feltálaltam az éhes családnak, felbuktam a küszöbben, és a kövön landolt a vacsora. Volt ám nagy nevetés, így akkor este szalonnát vacsoráztunk zöldpaprikával.
Sok mindent Anyukámtól tanultam, de sokat tanultam Anyósomtól is, aki kicsit másképp főzött, így a kettőt ötvöztem, de kipróbáltam a kolléganőim receptjeit és tanácsait, praktikáit is. Mindig tanulok valami újat, és ha nem is teljesen, kicsit átalakítva a saját elképzelésemmel. Vannak alkotó napjaim, amikor képes vagyok egész nap a konyhában tenni-venni, s akkor csodákat tudok alkotni a családom - ismerősök - barátok nagy örömére. A szakácskönyveket is nagyon szeretem, mindig meglepnek valamivel, amit ki lehet próbálni és használni lehet a mindennapokban.
Imádok főzni, imádok enni, nem bűn ez szerintem!
Sokan panaszkodnak, hogy milyen kevés pénz jut élelemre, hát bizony meg kell nézni, mit veszünk meg. Elmondhatom, hogy én a 1960 -ban és utánna tanultam a konyhavezetést... hááát, az akkori ellátás, meg a mostani között nagy a különbség. Bizony a semmiből kellett jót és finomat főzni, és az asszonyok ennek nagy mesterei voltak akkor is - és most is, ahogy olvasom a receptek egy részét. Persze amikor ide valaki felhelyez egy ételt, akkor szeretné a legjobbat és a legszebbet feltenni, és ez nem azt jelenti, hogy mindig azt eszi a család.
A mottóm az, hogy olcsó, friss, piaci vagy a saját kertünkben megtermett alapanyagokból főzni, jót és finomat!
Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy sokszor az olcsó húsnak híg a leve, így inkább kevesebbet vegyünk, de jó minőségűt, többre megyünk vele. Olvastam tegnap, hogy akciós virsli "100 Ff-ért", könyörgöm, akkor ezt ne vegyük meg, mert semmi köze nincs a húshoz, tele van olyan adalékkal, amitől betegek is lehetünk.

a hely, ahol főzök:

Természetesen a saját konyhámban, amit 30 év után most tudtam felújítani. Nagyon ráfért már. Vettem bele egy mosogatógépet, és azóta imádok "mosogatni". Ha tudtam volna, hogy ez a csoda ilyen hasznos, már régen beüzemeltem volna egyet. 
A konyhám a Dél-Alföldön, Orosházán található. Egy gondom van, hogy a fényképezéssel hadilábon állok, de igyekszem ezt is megtanulni, és akkor tudok receptet felhelyezni ide az oldalra. Már hozzáfogtam egy receptfüzethez, amit a lányaimnak szánok, csak az a baj nincs türelmem részletesen leírni, hogy mit hogyan kell csinálni, mert nekem ez természetes. 

ars poetica a konyhában:

Ars poeticám? Az, hogy egy jó paprikás krumpli többet ér egy "tápos sült csirkénél"!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!